Dünya basınında Çin-ABD zirvesi: 'Kameralar önünde gülüyorlardı ama içeride fırtına koptu'

ABD Başkanı Donald Trump’ın 8,5 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Pekin ziyareti, dünya basınında "küresel güç savaşı" olarak yankı buldu. Çin lideri Şi Cinping ile bir araya gelen Trump, kamuoyu önünde uzlaşmacı bir görüntü verse de masadaki ana gündem maddeleri Tayvan krizi ve İran savaşı oldu. Şi'nin Tayvan konusundaki "Çatışma olur" uyarısı ve teknoloji odaklı takas planları zirvenin en kritik başlıkları olarak öne çıktı.
ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin’de dünya dengelerini değiştirebilecek kritik bir zirveye imza attı. 8,5 yıllık aranın ardından gerçekleşen bu tarihi ziyarette, iki liderin samimi pozlarına rağmen arka planda derin stratejik ayrışmaların yaşandığı bildirildi. Uluslararası haber ajansları ve dev medya kuruluşları, görüşmeyi "sembolik bir diplomasi yarışı" olarak tanımlarken, Tayvan konusunun ikili ilişkilerde "kırmızı çizgi" olarak tescillendiğine dikkat çekti.
Pekin'den Washington'a gözdağı: 'Çatışma olur'
Zirvenin en can alıcı noktası, Çin lideri Şi Cinping'in Tayvan konusundaki tavizsiz tutumu oldu. AP'nin haberine göre Şi, Tayvan meselesini ikili ilişkilerin "en hassas sinir ucu" olarak tanımladı. Trump’a doğrudan bir uyarıda bulunan Çin lideri, Tayvan konusundaki politikaların yanlış yönetilmesi durumunda iki süper gücün kaçınılmaz bir askeri çatışma riskiyle karşı karşıya kalacağını açıkça ifade etti.

"Küresel güç savaşı"
ABD merkezli The New York Post, Trump-Şi zirvesini "küresel güç savaşı" olarak nitelendirdi. Gazeteye göre, İran savaşı nedeniyle zor günler geçiren Washington'un Tahran üzerinde baskı kurabilmek için Pekin’e ihtiyacı var. Çin lideri Şi ise bu bağımlılığı görerek Tayvan üzerinden Trump’a açık bir gözdağı verdi.

"Hassas denge"
ABD merkezli The Washington Post, Trump-Şi görüşmesini "rekabet ile zorunlu iş birliği arasındaki hassas denge" olarak tanımladı. Gazete, kameralar önündeki uzlaşmacı tavrın derinlerdeki stratejik güvensizliği örtmeye yetmediğini vurgularken; Çin'in Tayvan’ı "kırmızı çizgi" ilan ederek Washington’a askeri destek konusunda en sert uyarısını yaptığını yazdı.

Masada takas planı mı var?
İngiltere merkezli Financial Times, Trump-Şi zirvesini ekonomi penceresinden analiz etti. Gazeteye göre, yeni bir ticaret savaşını önlemek isteyen iki liderin masasında devasa bir takas planı var: Çin, ABD'den daha fazla enerji ve tarım ürünü almayı taahhüt ederken; karşılığında Washington’dan yüksek teknoloji ve yarı iletken kısıtlamalarını esnetmesini bekliyor.


Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.