Petroldeki her bir dolar artışın faturası ağır: Bakan Bayraktar rakamı açıkladı

18:33, 09/04/2026, PerşembeG: Güncelleme: 19:03, 09/04/2026, Perşembe
CategoryZ Raporu
Diğer
Petroldeki her bir dolar artışın faturası ağır: Bakan Bayraktar rakamı açıkladı
Bakan Bayraktar

Alparslan Bayraktar, Hürmüz Boğazı’nda yaşanan gerilimin enerji piyasalarını sarstığını belirterek, petrol fiyatlarındaki her 1 dolarlık artışın Türkiye’ye yaklaşık 400 milyon dolar ek maliyet getirdiğini açıkladı.

Alparslan Bayraktar, küresel enerji piyasalarında yaşanan dalgalanmalara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Özellikle Hürmüz Boğazı’nda yaşanan krizin petrol arzını ciddi şekilde etkilediğini belirten Bayraktar, dünyada günlük yaklaşık 103 milyon varil petrol tüketildiğini ancak mevcut koşullarda arzın bu ihtiyacı karşılamakta zorlandığını ifade etti.

Boğazdaki geçişlerin aksaması nedeniyle yaklaşık 20 milyon varillik bir arz açığı oluştuğunu dile getiren Bayraktar, ateşkes süreciyle birlikte piyasalarda kısmi bir rahatlama yaşandığını ve petrol fiyatlarında düşüş gözlendiğini söyledi.

'Fiyat artışı herkesi etkiliyor'

Enerji krizinin etkilerinin küresel ölçekte hissedildiğini vurgulayan Bayraktar, özellikle fiyat tarafındaki yükselişin tüm ülkeleri doğrudan etkilediğini belirtti.

Mevcut tabloda petrol varil fiyatının 140 dolara kadar çıktığını ifade eden Bayraktar, olası bir tırmanışta fiyatların 200 doları bulabileceği uyarısında bulundu. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde dünya ekonomisinin yeniden resesyona girebileceğini ve yüksek enflasyonun kaçınılmaz olacağını söyledi.

Türkiye enerji merkezi olma yolunda

Türkiye’nin son yıllarda enerji altyapısına büyük yatırımlar yaptığını belirten Bayraktar, ülkenin bölgesel enerji merkezi haline geldiğine dikkat çekti.

Rusya, Azerbaycan ve İran’dan gelen doğal gaz hatlarıyla güçlü bir tedarik altyapısı kurulduğunu belirten Bayraktar, depolama tesisleri ve uluslararası bağlantılar sayesinde Türkiye’nin yıllık yaklaşık 80 milyar metreküplük gaz kapasitesine ulaştığını ifade etti.

Bu kapasitenin Türkiye’nin iç tüketiminin üzerinde olduğunu belirten Bayraktar, fazla gazın Avrupa’ya ihraç edilebildiğini ve bu durumun Türkiye’yi enerji denkleminde kritik bir konuma taşıdığını söyledi.

Yeni enerji projeleri masada

Enerji krizinin yeni bir “enerji mimarisi” ihtiyacını ortaya koyduğunu belirten Bayraktar, çözüm için üç önemli projeye dikkat çekti:

Türkmenistan gazının Hazar üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılması, Irak-Türkiye boru hattının Basra’ya kadar uzatılması, Katar’dan Türkiye’ye uzanacak yeni doğal gaz hattının kurulması. Bu projelerin hayata geçirilmesinin küresel enerji arz güvenliği açısından kritik olduğunu vurguladı.

Türkiye’ye milyarlarca dolarlık yük

Enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye ekonomisine doğrudan yansıdığını belirten Bayraktar, çarpıcı bir maliyet hesabı paylaştı.

Petrol fiyatındaki her 1 dolarlık artışın Türkiye’ye yaklaşık 400 milyon dolar ek yük getirdiğini ifade eden Bayraktar, yıl ortalamasının 100 dolar seviyelerinde olması halinde yalnızca petrol ve akaryakıt tarafında 13-14 milyar dolarlık ilave maliyet oluşabileceğini söyledi.

Doğal gazda ise bu rakamın 7 ila 10 milyar dolar arasında değişebileceğini belirtti.

Depolarda doluluk oranı yüksek

Türkiye’nin enerji arz güvenliğine de değinen Bayraktar, doğal gaz depolarının yüzde 72 doluluk oranına ulaştığını açıkladı. Avrupa’da bu oranın yüzde 28 seviyelerinde olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin stok açısından daha avantajlı konumda olduğunu vurguladı.

Ham petrol stoklarının da yarıdan fazlasının dolu olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye’nin petrol ihtiyacının yalnızca yüzde 10’unun Hürmüz Boğazı üzerinden karşılandığını ve bunun yönetilebilir bir oran olduğunu sözlerine ekledi.

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturması: Burak Deniz ve Emir Can İğrek'in de aralarında bulunduğu 5 kişi yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı
Jurnal.ist
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturması: Burak Deniz ve Emir Can İğrek'in de aralarında bulunduğu 5 kişi yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026