428 dev ismi peşine taktı, İstanbul'a indi! Belçika Kraliçesi'nden tarihi ziyaret... İşte masadaki kritik sektörler

Belçika Kraliçesi Mathilde, iki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirmek amacıyla düzenlenen "Ekonomik Misyon" kapsamında 428 kişilik yatırımcı heyetiyle İstanbul'a çıkarma yaptı. Havalimanında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından karşılanan heyet, milyarlarca dolarlık iş hacmine sahip kilit sektörleri masaya yatıracak.
Türkiye ile Belçika arasındaki ekonomik ilişkilere yeni bir soluk getirmesi beklenen "Ekonomik Misyon" ziyareti resmen başladı.
Belçika Kraliçesi Mathilde başkanlığındaki üst düzey heyeti taşıyan özel uçak, saat 12.00 sularında İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. Kraliçe Mathilde ve beraberindeki dev heyet, havalimanında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile yetkililer tarafından resmi törenle karşılandı.

Üst düzey isimler heyette yer alıyor
Söz konusu heyette, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maxime Prevot, Dış Ticaretten Sorumlu Savunma Bakanı Theo Francken, Brüksel Başkent Bölge Hükümeti Başbakanı Boris Dillies, Flaman Bölge Hükümeti Başbakanı Matthias Diependaele ve Valon Bölge Hükümeti Başbakan Yardımcısı Pierre-Yves Jeholet de bulunacak.
Program kapsamında Bakan Bolat da Belçikalı mevkidaşları ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak. Bu görüşmelerde iki ülke arasındaki mevcut ekonomik ve ticari ilişkiler stratejik boyutuyla ele alınacak.
Temaslarda ticaret, yatırımlar, savunma sanayisi, lojistik, ulaştırma, enerji, dijital dönüşüm, yeşil ekonomi, sağlık teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojileri, e-ticaret ve küresel tedarik zincirleri başta olmak üzere birçok alanda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik adımlar değerlendirilecek.

Kritik sektörlerde yeni fırsatlar aranacak
Öte yandan iki ülke iş dünyasının temsilcileri, Türkiye-Belçika İş Forumu'nda bir araya gelerek, yeni ortaklıklar ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesi için görüş alışverişinde bulunacak.
Yatırım odaklı toplantılar, sektör bazlı çalışma oturumları, ikili ve firmalar arası (B2B) görüşmelerin gerçekleştirileceği program doğrultusunda Türkiye'nin üretim kapasitesi, güçlü sanayi altyapısı, lojistik avantajları ve stratejik konumu Belçikalı yatırımcılara tanıtılacak.

Belçika Ekonomi Misyonu'nun en son 14 yıl önce Türkiye'ye gelmesinin ardından gerçekleşecek bu üst düzey ziyaretin, iki ülke ekonomik ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısını aralaması, mevcut işbirliğini daha stratejik, entegre ve sürdürülebilir bir yapıya taşıması bekleniyor.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 9,2 milyar doları aşarken karşılıklı yatırımlar artmaya devam ediyor.
Bu kapsamda Belçika'nın Türkiye'deki yatırımları 5 milyar dolara yaklaştı. Türk şirketleri de söz konusu ülkede lojistikten enerjiye, petrokimyadan sağlığa, inşaattan sanayiye kadar birçok stratejik sektörde yatırımlarını artırıyor.

14 yıl sonra bu kez kraliçe olarak geldi
Belçika Kraliçesi Mathilde'nin 10-14 Mayıs arasında Türkiye’deki resmi ziyaretlerindeki ilk durağı İstanbul oldu. Kraliçe ve beraberindeki heyeti taşıyan THY’nin tarifeli uçağı saat 11.30’da İstanbul Havalimanı’na indi. Kraliçeyi İstanbul Havalimanı Devlet Konukevi’nde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş törenle karşıladı. Bir süre konukevinde dinlenen kraliçe daha sonra makam aracıyla havalimanından ayrıldı.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.