IEA’dan petrol piyasası için tarihi karar! Fatih Birol açıkladı: 400 milyon varil petrol rezervi piyasaya verilecek

18:06, 11/03/2026, ÇarşambaG: Güncelleme: 18:14, 11/03/2026, Çarşamba
CategoryZ Raporu
Diğer
IEA’dan petrol piyasası için tarihi karar! Fatih Birol açıkladı: 400 milyon varil petrol rezervi piyasaya verilecek
Petrol piyasasında deprem etkisi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Orta Doğu’da artan gerilimin petrol arzını tehdit etmesi üzerine kritik bir karar aldı. IEA Başkanı Fatih Birol, stratejik rezervlerden toplam 400 milyon varil petrolün piyasaya sürüleceğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) üye 32 ülke, Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların petrol piyasasında oluşturduğu arz risklerini azaltmak amacıyla önemli bir adım attı. Üye ülkeler, acil durum rezervlerinden toplam 400 milyon varil petrolün piyasaya verilmesi konusunda oy birliğiyle karar aldı.

IEA’dan tarihi karar

Karar, IEA İcra Direktörü Fatih Birol’un başkanlığında gerçekleştirilen ve üye ülkelerin hükümet temsilcilerinin katıldığı olağanüstü toplantının ardından duyuruldu. Toplantıda, bölgedeki gerilimin enerji piyasalarına etkileri kapsamlı şekilde değerlendirilirken, olası arz kesintilerine karşı alınabilecek önlemler ele alındı.

Fatih Birol duyurdu

Fatih Birol yaptığı açıklamada, küresel petrol piyasalarının ciddi bir sınavdan geçtiğini belirterek, “Karşı karşıya olduğumuz petrol piyasası zorlukları ölçek açısından benzeri görülmemiş durumda. Bu nedenle IEA üyesi ülkelerin bu büyüklükte bir acil müdahale kararı alması son derece önemli. Petrol piyasaları küresel olduğu için büyük arz kesintilerine verilecek yanıtın da küresel olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Alınan karar doğrultusunda, acil petrol stokları her üye ülkenin kendi ulusal planlamasına göre belirlenen takvimle piyasaya sunulacak. Ayrıca bazı ülkelerin uygulayacağı ek önlemlerle piyasadaki arzın desteklenmesi hedefleniyor.

IEA verilerine göre, üye ülkelerin acil durum rezervlerinde 1,2 milyar varilden fazla petrol bulunuyor. Bunun yanında, hükümet yükümlülüğü kapsamında enerji şirketlerinin elinde yaklaşık 600 milyon varillik ek stok yer alıyor.

Koordineli petrol rezervi satışı, 1974 yılında kurulan IEA’nın tarihinde altıncı kez uygulanacak. Daha önce benzer müdahaleler 1991, 2005, 2011 ve 2022 yıllarında (iki kez) gerçekleştirilmişti.

BENZİN MOTORİN İNDİRİM | Akaryakıta indirim geliyor mu? İşte güncel benzin ve motorin fiyatları
Jurnal.ist
BENZİN MOTORİN İNDİRİM | Akaryakıta indirim geliyor mu? İşte güncel benzin ve motorin fiyatları
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026