Milyarlarca dolarlık getiri sunabilir: Altın ve gümüşte çöküşün ardından yatırımcının parayı çekip yatırdığı alan belli oldu!

Hürmüz Boğazı'nda ABD ordusunun İran hedeflerini bombalamasıyla fırlayan petrol fiyatları, enflasyon kabusunu geri getirdi. Fed yöneticilerinden gelen "Gerekirse faiz artırırız" çıkışı altının belini bükerken, ons altın 4.377 dolara kadar çakıldı. Güvenli liman algısının zayıflamasıyla dünya genelindeki büyük fonlar rotayı değiştirdi. Yatırımcıların bu süreçte, altın ve gümüş gibi deperli madenlerini satarak yatırım yaptığı alan da belli oldu...
Küresel finans piyasalarında "güvenli liman" olarak bilinen altın ve gümüş, Orta Doğu'da tırmanan savaşın ve merkez bankalarının katı faiz politikalarının gölgesinde adeta can çekişiyor. Yurt içinde piyasaların kapalı olduğu günlerde küresel borsalarda büyük bir satış dalgasıyla sarsılan ons altın, son iki ayın en düşük seviyesine gerileyerek yıl başından bu yana elde ettiği tüm kazançları sildi.

Yatırımcıların ise ellerindeki altın ve gümüşü satarak, milyarlarca dolarlık getiri potansiyeli sunacak yeni yatırım aracına yöneldiği belirtildi.

Altın ve gümüşte kan kaybı: Son iki ayın dibi görüldü!
Orta Doğu’daki savaş ortamına rağmen altının çakılması piyasalarda şok etkisi yarattı. Ons altın küresel piyasalarda yüzde 2,54 değer kaybederken, yeni işlem gününde de yüzde 2'ye yakın düşüşle 4.377 dolara kadar geriledi. Şubat ayı sonunda başlayan ABD-İran savaşından bu yana yüzde 16’dan fazla değer kaybeden sarı metal, 2026 yılı başından beri yatırımcısına kazandırdığı ne varsa tek kalemde geri verd

Reklam
Benzer bir hezimet gümüş cephesinde de yaşanıyor. Son iki günde yüzde 4,36 eriyen ons gümüş, bugün de güne yüzde 2,60’lık sert bir düşüşle başlayarak 72,68 dolara barajına kadar çekildi.

Trump reddetti, ordu vurdu: Hürmüz'de yeni operasyon!
Değerli metalleri vuran bu çöküşün arkasında, jeopolitik krizin doğurduğu ekonomik yan etkiler yatıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran kaynaklı "Hürmüz Boğazı’nda barış ve mutabakat sağlandı" iddialarını sert bir dille yalanlamasının hemen ardından ABD ordusu düğmeye bastı.

Amerikalı yetkililer, Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilere tehdit oluşturduğu tespit edilen İran Devrim Muhafızları’na ait askeri hedeflerin ve hava üslerinin füzelerle vurulduğunu açıkladı. Bu saldırı petrol fiyatlarını tırmandırırken, piyasalarda "enerji arzı krizi" endişesini en üst seviyeye çıkardı.

Reklam
Fed'den "Faiz artırırız" bombası: Enflasyon yanlış yöne gidiyor!
Petrol fiyatlarındaki bu sert yükseliş, küresel enflasyonu körükleme riski taşıdığı için doğrudan merkez bankalarının elini zorlaştırıyor. Bölgede barış sağlansa bile enerji maliyetleri yüzünden faizlerin uzun süre yüksek kalacağı (Higher for longer) beklentisi kesinleşti.

Piyasalara en büyük darbeyi ise Fed Yöneticisi Lisa Cook indirdi. Cook, yaptığı acil durum açıklamasında enflasyonun şu an "yanlış yöne doğru gittiğini" belirterek, bu gidişatın sürmesi halinde faiz indirmek bir yana, yeni bir faiz artırımına gitmeye hazır olduklarını duyurdu. Faiz baskısı, faiz getirisi olmayan altın ve gümüşün cazibesini tamamen yok etti.

Altın devri bitti mi? Yeni gözde: SpaceX ve CXMT!
Altında güven kaybı yaşayan küresel sermaye, parasını park edecek çok daha kârlı ve heyecan verici yeni alanlar buldu. Global X ETFs Yatırım Stratejisti Justin Lin, dünya çapındaki dev fonların ve bireysel yatırımcıların odağının teknoloji dünyasını sarsacak devasa halka arzlara kaydığını açıkladı.

Reklam
Yatırımcılar, nakit parayı korumak yerine ABD’de Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX ile Asya’nın hafıza çipi devi CXMT’nin (ChangXin Memory Technologies) milyar dolarlık halka arz süreçlerine yönlendiriyor. Analist Justin Lin, petrol fiyatlarının bu seviyelerde kalması durumunda ons altındaki çöküşün süreceğini ve çok yakında 4.000 - 4.250 dolar bandındaki kritik destek seviyelerinin test edilebileceğini öngörüyor.


Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.