Gıdada fırsatçılığa geçit yok! Kilosunu 40 TL'den alıp 5 katı fiyatına sattılar: Ticaret Bakanlığı harekete geçti
15:20, 01/04/2026, Çarşamba

Ticaret Bakanlığı harekete geçti.
Ticaret Bakanlığı, gıda fiyatlarındaki fahiş artışlara karşı yürüttüğü denetimlerde çarpıcı bir "haksız kazanç" örneğini ortaya çıkardı. SHOW Haber'in özel haberine göre; bir zincir marketin kilosunu 40 TL'den tedarik ettiği domatesi tam 199 TL'den satışa sunduğu tespit edildi. Yaklaşık %400 kâr marjı uygulayan markete rekor ceza kesildi.
Türkiye’de artan gıda fiyatları ve zincir market denetimleri kapsamında yapılan incelemelerde, domates üzerinden yüksek kâr elde edildiği belirlendi. SHOW Haber'den Hazan Çeliksoy'un haberine göre, Ticaret Bakanlığı’nın yürüttüğü kontrollerde, bir market zincirinin ürünü alış fiyatının çok üzerinde satışa sunduğu tespit edildi.
Fiyat artışı kısa sürede katlandı
Yapılan incelemelere göre söz konusu zincir market, yaklaşık bir ay önce kilosunu 40 TL’den aldığı domatesi 199 TL’den satışa çıkardı. Bu durum, ürünün kısa sürede yaklaşık beş katına varan fiyat artışıyla tüketiciye sunulduğunu ortaya koydu.

Tüketiciler fiyat farklarından şikâyetçi
Farklı marketler arasında aynı ürünlerde görülen ciddi fiyat farkları, tüketicilerin tepkisini çekiyor. Örneğin bir markette 39 TL olan havucun başka bir zincirde 55 TL’ye satılması ya da İzmir’de 250 TL’ye kadar çıkan dolmalık biber fiyatının İstanbul’da 199 TL seviyesinde olması, “haksız kazanç” tartışmalarını artırdı.
Bakanlıktan yüksek tutarlı ceza
Fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadele kapsamında harekete geçen Ticaret Bakanlığı, domateste yaklaşık yüzde 400’e varan kâr marjı uygulayan zincir markete 1 milyon 806 bin 170 TL idari para cezası verdi.
Denetimler sürecek
Bakanlık, temel gıda ürünlerinde fiyat istikrarını sağlamak ve tüketiciyi korumak amacıyla denetimlerin ülke genelinde devam edeceğini vurguladı. Yapılan uygulamaların, piyasalarda fırsatçılığın önüne geçilmesi açısından kritik önemde olduğu ifade ediliyor.

Jurnal.ist
Denizli'de sahte çeyrek altın operasyonu: İki tutuklama
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.