Araç sahipleri dikkat: Eski sistem bitiyor, yeni dönem başlıyor

10:33, 10/06/2026, ÇarşambaG: Güncelleme: 11:53, 10/06/2026, Çarşamba
CategoryZ Raporu
Diğer
Araç sahipleri dikkat: Eski sistem bitiyor, yeni dönem başlıyor

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni uygulama için geri sayım başladı. 1 Temmuz 2026'da Türkiye genelinde yürürlüğe girecek sistemle birlikte trafik kazalarında hasar tespiti, değer kaybı ödemeleri ve eksper atamaları yeniden şekillenecek. Düzenleme, özellikle komisyon ve vekalet üzerinden yürütülen işlemlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı milyonlarca aracı ilgilendiren yeni ekspertiz sistemi için son günlere girildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) hazırladığı düzenleme kapsamında, trafik kazası sonrası hasar süreçlerinde yeni bir dönem başlayacak. Uygulama 1 Temmuz 2026 itibarıyla ülke genelinde devreye alınacak.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı milyonlarca aracı ilgilendiren yeni ekspertiz sistemi için son günlere girildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) hazırladığı düzenleme kapsamında, trafik kazası sonrası hasar süreçlerinde yeni bir dönem başlayacak. Uygulama 1 Temmuz 2026 itibarıyla ülke genelinde devreye alınacak.

Trafik kazası sonrası süreç değişiyor

NTV'den Burak Taşçı'nın haberine göre; Yeni sistemde, kaza yapan araç servise veya tamir noktasına götürüldüğünde gerekli evrakların sisteme yüklenmesinin ardından eksper ataması elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Araç sahibinin işlemleri doğrudan kendisinin yürütmesi esas alınırken, üçüncü kişiler üzerinden vekaletle yapılan bazı uygulamaların da sınırlandırılması amaçlanıyor.


Trafik kazası sonrası süreç değişiyorNTV'den Burak Taşçı'nın haberine göre; Yeni sistemde, kaza yapan araç servise veya tamir noktasına götürüldüğünde gerekli evrakların sisteme yüklenmesinin ardından eksper ataması elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Araç sahibinin işlemleri doğrudan kendisinin yürütmesi esas alınırken, üçüncü kişiler üzerinden vekaletle yapılan bazı uygulamaların da sınırlandırılması amaçlanıyor.

Eksper atama sistemi devreye giriyor

Düzenlemeyle birlikte Eksper Atama ve Takip Sistemi (EKSİST) tüm Türkiye'de kullanılacak. Hasar dosyaları sisteme girildikten sonra eksperler otomatik olarak atanacak. Araç sahipleri ile sigorta şirketleri de eksper talebinde bulunabilecek. Böylece hasar tespiti sürecinin daha standart bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

Eksper atama sistemi devreye giriyorDüzenlemeyle birlikte Eksper Atama ve Takip Sistemi (EKSİST) tüm Türkiye'de kullanılacak. Hasar dosyaları sisteme girildikten sonra eksperler otomatik olarak atanacak. Araç sahipleri ile sigorta şirketleri de eksper talebinde bulunabilecek. Böylece hasar tespiti sürecinin daha standart bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

40 bin lira sınırı dikkat çekti

Yeni uygulamada en çok konuşulan başlıklardan biri hasar tutarına ilişkin eşik değer oldu. Trafik sigortasında 2026 yılı için belirlenen 400 bin liralık maddi teminatın onda birini aşan, yani 40 bin liranın üzerindeki hasarlarda eksper görevlendirilmesi zorunlu olacak. Bu tutarın altındaki dosyalarda ise taraflar mevcut prosedürler doğrultusunda işlem yapabilecek.

40 bin lira sınırı dikkat çektiYeni uygulamada en çok konuşulan başlıklardan biri hasar tutarına ilişkin eşik değer oldu. Trafik sigortasında 2026 yılı için belirlenen 400 bin liralık maddi teminatın onda birini aşan, yani 40 bin liranın üzerindeki hasarlarda eksper görevlendirilmesi zorunlu olacak. Bu tutarın altındaki dosyalarda ise taraflar mevcut prosedürler doğrultusunda işlem yapabilecek.

Değer kaybı ödemeleri aynı dosyada hesaplanacak

Trafik kazası sonrasında sıkça gündeme gelen araç değer kaybı hesaplamaları da yeni sistemle birlikte hasar dosyasına dahil edilecek. Eksper tarafından hazırlanan raporda araçtaki hasarın yanı sıra oluşan değer kaybı da belirlenecek. Böylece araç sahipleri, hasar ödemesiyle birlikte değer kaybı tutarını da aynı süreç içerisinde takip edebilecek.

Değer kaybı ödemeleri aynı dosyada hesaplanacakTrafik kazası sonrasında sıkça gündeme gelen araç değer kaybı hesaplamaları da yeni sistemle birlikte hasar dosyasına dahil edilecek. Eksper tarafından hazırlanan raporda araçtaki hasarın yanı sıra oluşan değer kaybı da belirlenecek. Böylece araç sahipleri, hasar ödemesiyle birlikte değer kaybı tutarını da aynı süreç içerisinde takip edebilecek.

İtiraz hakkı da bulunacak

Eksper raporuna ilişkin uyuşmazlık yaşanması halinde hem araç sahibi hem de sigorta şirketi itiraz başvurusu yapabilecek. Raporun hazırlanmasının ardından üç iş günü içerisinde yapılacak başvurular sonrasında yeni bir eksper görevlendirilebilecek. Bu durumda ek eksper ücretinin itiraz eden taraf tarafından karşılanacağı belirtildi.

İtiraz hakkı da bulunacakEksper raporuna ilişkin uyuşmazlık yaşanması halinde hem araç sahibi hem de sigorta şirketi itiraz başvurusu yapabilecek. Raporun hazırlanmasının ardından üç iş günü içerisinde yapılacak başvurular sonrasında yeni bir eksper görevlendirilebilecek. Bu durumda ek eksper ücretinin itiraz eden taraf tarafından karşılanacağı belirtildi.

Asıl değişiklik 1 Temmuz'da başlayacak

Düzenleme kapsamında sistem daha önce pilot uygulama olarak Ordu ve Bursa'da kullanılmıştı. Ancak milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiren uygulama, 1 Temmuz 2026 itibarıyla Türkiye genelinde zorunlu hale gelecek. Böylece trafik kazaları sonrası hasar tespiti, eksper ataması ve değer kaybı süreçleri tek sistem üzerinden yürütülecek.

Asıl değişiklik 1 Temmuz'da başlayacakDüzenleme kapsamında sistem daha önce pilot uygulama olarak Ordu ve Bursa'da kullanılmıştı. Ancak milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiren uygulama, 1 Temmuz 2026 itibarıyla Türkiye genelinde zorunlu hale gelecek. Böylece trafik kazaları sonrası hasar tespiti, eksper ataması ve değer kaybı süreçleri tek sistem üzerinden yürütülecek.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026