Türkiye'de o model satılamayabilir: Doğuş Otomotiv CEO'su açıkladı

Muhammed Tarık Altun
19:37, 20/10/2025, PazartesiG: Güncelleme: 19:43, 20/10/2025, Pazartesi
CategoryZ Raporu
Z Raporu
Türkiye'de o model satılamayabilir: Doğuş Otomotiv CEO'su açıkladı
​Türkiye'de o model satılamayabilir: Doğuş Otomotiv CEO'su açıkladı

Otomobil sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ali Bilaloğlu otomotiv pazarının önemine değinerek "Türkiye'de otomotiv sektörü ister yerli üretici ister ithalatçı olsun tamamen euro kuruna bağlıdır" dedi. Yeni gümrük vergilerini de değerlendiren Bilaloğlu'nun açıklamaları ise şu şekilde:

Otomobil sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ali Bilaloğlu

otomotiv pazarının önemine değinerek "Türkiye'de otomotiv sektörü ister yerli üretici ister ithalatçı olsun tamamen euro kuruna bağlıdır" dedi.

“Kurlar beklediğimizden stabil”

CNBC-e ekranlarında konuşan Bilaloğlu, otomotiv sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Bilaloğlu, pazarın bu yıl pozitif gelişmesinde 3 etken olduğunu belirterek, "Bir tanesi finansal enstrümanlardan para kazanan müşteriler de gerçekleştirdikten sonra araç yatırımı yapıyor. Çünkü kurlar hepimizin beklediğinden daha stabil gidiyor. Bu ekonomi için güzel bir şey. Ama ülkede enflasyon yüksek. Euro kuru stabil gittikçe zamlar da anca euro kadar yapılır" şeklinde konuştu.

Binek araçta pazar payının arttığını kaydeden Bilaloğlu, elektrikli otomobil satışında pazar paylarını yüzde 950 arttırdıklarını belirtti. Bilaloğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) otomotiv firmalarına getirdiği karbon salımı kısıtlamalarının Türkiye'deki arzı da etkilediğini aktardı ve şu cümleleri kurdu:

"Fabrikalar elektrikli araçlarını Avrupa'ya satmak mecburiyetleri var. Çünkü AB'de bir yasa var. Yıllık filo satışlarının karbondioksit seviyelerinin belli bir seviye altında kalmaları gerekiyor. Kalamazlarsa ciddi ceza ödemeleri lazım. Bu sebeple elektrikli araçları oraya satıyorlar ki o filo satışlarındaki ortalama karbondioksit salınımını aşağa çeksinler ve ceza ödemesinler"

"O ürünü getirmek mantıklı değil”

Son olarak gümrükteki yeni uygulamaların araç fiyatlarını doğrudan etkilediğini ifade eden Bilaloğlu küçük segment modellerde fiyat dengesinin bozulduğunu ifade etti ve şu sözleri sarf etti: "Gümrükte yeni uygulamalar araçların fiyatlarını direkt etkiliyor. Polo örneğinde, Golf fiyatına yaklaştığında onu getirmeye kalkmak çok mantıklı değil. Hal böyle olunca o ürünleri getirmeme noktasına gidebiliriz. Ama burada markalarla pazarlıklar devam ediyor. Burada sadece fiyat oluştururken vergiler değil bunun navlunu gibi şeyler de var. İnşallah belli noktalarda buluşabiliriz de tüketiciyi o ürünlerden mahrum etmeyiz"

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026