Uber'den 10 milyar dolarlık hamle: Taksicilikte sürücüsüz dönem resmen başlıyor

Yasin Görkem Erduran
09:17, 15/04/2026, Çarşamba
Uber'den 10 milyar dolarlık hamle: Taksicilikte sürücüsüz dönem resmen başlıyor
Uber

Geleneksel iş modelini yeniden şekillendirmeye hazırlanan Uber, otonom araç satın almak ve geliştirici firmalara destek olmak için 10 milyar doların üzerinde kaynak ayırdı. Sürücüsüz taksi sektöründe pazar yeri olmayı hedefleyen şirketin yeni vizyonu, ulaşımda büyük bir değişimin habercisi olarak görülüyor.

Küresel ulaşım platformu Uber, sürücüsüz taksilerin (robotaksi) giderek artan popülaritesi karşısında iş modelini köklü bir şekilde değiştirmeye hazırlanıyor.

Financial Times'ın haberine göre şirket, binlerce otonom araç satın almak ve bahsi geçen teknolojiyi geliştiren firmalara yatırım yapmak amacıyla 10 milyar doların üzerinde devasa bir kaynak ayırdı. Gerçekleştirilen bu adım, Uber'in geleneksel varlıksız esnek çalışma modelinden uzaklaşarak sektöre doğrudan fiziki yatırım yaptığı önemli bir dönüm noktası olarak dikkat çekiyor.

Robotaksi ekosisteminde merkez platform olma hedefi

Gelecek planlarını şekillendiren Uber, sadece tek bir üreticiye bağlı kalmak yerine farklı robotaksi operatörlerini tek çatı altında toplayan dev bir platform (pazar yeri) olmayı amaçlıyor. Belirtilen vizyon doğrultusunda Baidu, Rivian ve Lucid Motors gibi kendi alanında öncü şirketlerle stratejik iş birlikleri kuran ulaşım devi, 2028 yılına kadar en az 28 farklı şehirde aktif olarak sürücüsüz taksi hizmeti başlatmayı planlıyor.

Yatırımın aslan payı araç filosuna ayrılacak

Paylaşılan finansal planlamalara göre Uber, önümüzdeki süreçte otonom araç geliştiricilerine 2,5 milyar dolardan fazla doğrudan sermaye yatırımı yapmayı öngörüyor. Geriye kalan 7,5 milyar doların üzerindeki dev bütçe ise doğrudan robotaksi filolarının kurulması ve araç satın alımı için harcanacak. Söz konusu dev bütçeli anlaşmaların sürdürülebilirliği, iş ortaklarının belirlenen teknolojik standartlara ve yaygınlaştırma hedeflerine ulaşmasına bağlı olarak şekillenecek.

Geçmiş yıllarda zaman zaman yavaşlayan sürücüsüz taksi projeleri, son dönemde yapay zeka alanında yaşanan büyük atılımlar ve şirketler arası iş birlikleri sayesinde karmaşık trafik senaryolarına çok daha hızlı ve düşük maliyetli çözümler sunarak yeniden ivme kazanıyor.

Reklam Kurulu'ndan aldatıcı reklamlara 50 milyon TL ceza: 15 sosyal medya hesabı kapatıldı
Z Raporu
Reklam Kurulu'ndan aldatıcı reklamlara 50 milyon TL ceza: 15 sosyal medya hesabı kapatıldı
Başlıklar :uberrobotaksidolar
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026