Cesur Rus yoktur, sarhoş Rus vardır

Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nden milletvekili ve Rusya’daki milliyetçiliğin güçlü seslerinden biri olan Tolstoy,  “Bizi Türk ordusu ile korkutmaya kalkmayın. Boğazlar meselesi bizim için bitmedi. Ben Konstantinopolis'e geri dönmekten yanayım.
Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nden milletvekili ve Rusya’daki milliyetçiliğin güçlü seslerinden biri olan Tolstoy, “Bizi Türk ordusu ile korkutmaya kalkmayın. Boğazlar meselesi bizim için bitmedi. Ben Konstantinopolis'e geri dönmekten yanayım.

Karabağ’da Ermenilere vurulan büyük darbe, Rusya’daki aşırı milliyetçileri çileden çıkardı. ‘Rusya 1’ kanalında canlı yayına katılan Duma Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy, Türkiye’den korkmadıklarını, boğazlar meselesinin kapanmadığını ve gerekirse İstanbul’u alacaklarını söyledi. Bu saldırgan sözlere Rus izleyicilerin tepkisi ise “bunlar hep votkanın etkisi” oldu

Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ve Rusya lideri Putin’in aracı olduğu ateşkes, Rusya’da da siyaset gündemini değiştirdi. Özellikle aşırı milliyetçi Rus politikacılar, Karabağ savaşı sırasında çizilen karizmalarını tedavi etmek için saldırgan açıklamalarla Türkiye’yi hedef aldı.

  • Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy da, anlaşmanın hemen ardından soluğu televizyon stüdyolarında alanlardandı. Rus milliyetçilerin gazını alma konusunda kendine özel bir rol biçen Tolstoy, Türkiye ve Azerbaycan’a tehditler savurdu. Arada Gürcistan’a gözdağı vermeyi de unutmayan Tolstoy, bir ara hızını alamayarak İstanbul’u bir gün ele geçireceklerini de söyledi.

‘Domuz ahırı gibiydi’

Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nden milletvekili ve Rusya’daki milliyetçiliğin güçlü seslerinden biri olan Tolstoy, “Bizi Türk ordusu ile korkutmaya kalkmayın. Boğazlar meselesi bizim için bitmedi. Ben Konstantinopolis'e geri dönmekten yanayım. Böylelikle karmaşık soyadları telaffuz etmek zorunda kalmayız” dedi. Karabağ’a yerleştirilen Rus askerlerinin ‘kılına zarar gelirse’ Azerbaycan ve Türkiye’den hesap soracaklarını da söyleyen Tolstoy “Çok ağır cevap veririz. Şaakaşvili’nin bile yaşamadığı kadar ağır. O gün Tiflis’e girmedik ama bugün durum farklı” sözleriyle de Gürcistan’dan İstanbul’a kadar kendine bir ‘işgal hattı’ çizdi.

‘Ekmek bulamıyorsanız votka için’

Tolstoy’un sözleri Rusya’daki ilginç bir tartışmayı da bizim için gün yüzüne çıkardı. İstanbul ve boğazlar hakkındaki saldırgan sözler, Rusların ‘deli Petro’lara karnının tok olduğunu gösterdi. Tolstoy için ‘sarhoşken çok cesur’ yorumu yapan Ruslar, Rusya 1 kanalındaki ateşli tartışma ortamını ise ‘domuz ahırı’na benzetti. ‘Moskova’nın fakirleriyle ilgilenin, İstanbul kalsın’ diyen bir kullanıcıya destek veren bir yorumdaki ‘ekmek bulamıyorsanız votka için’ sözü ise İstanbul hayalinin özünü ortaya koydu.

Karabağ’a yerleştirilen Rus askerlerinin ‘kılına zarar gelirse’ Azerbaycan ve Türkiye’den hesap soracaklarını da söyleyen Tolstoy “Çok ağır cevap veririz.
Karabağ’a yerleştirilen Rus askerlerinin ‘kılına zarar gelirse’ Azerbaycan ve Türkiye’den hesap soracaklarını da söyleyen Tolstoy “Çok ağır cevap veririz.

‘Çargrad’ için toplandılar

Milliyetçilik tartışmalarının yükseldiği günlerde, Rus işadamı Konstantin Malofeev ve milliyetçi İki Başlı Kartal Derneği, yeni bir derneğin temelini attı. 22 Kasım’da Moskova’da kurulan derneğin adı ise ‘Çargrad Topluluğu’. ‘Çar’ın şehri’ anlamına gelen Çargrad, Rusların İstanbul’a verdikleri isim. Radikal milliyetçi Ruslar, İstanbul’dan bu isimle bahsediyor ve bir gün ‘Çargrad’ın Rusya’ya dâhil edileceğine inanıyor. Derneğin amacı ise ‘Rus geleneklerini muhafaza etmek ve emperyal ruhu canlandırmak’. Derneğin üyeleri arasında ise Yevgeny Savchenko ve Alexander Dugin gibi isimler yer alıyor.