Hürmüz Boğazı'nda kriz: ABD, İran kıyılarına ilk kez deniz dronu ile saldırdı
16:34, 15/07/2026, ÇarşambaG: Güncelleme: 16:35, 15/07/2026, Çarşamba

ABD, İran kıyılarına ilk kez deniz dronu ile saldırı başlattı
ABD, Orta Doğu'da gerilimi tırmandıran yeni bir hamleyle İran'ın stratejik Bender Abbas Deniz Üssü'nü insansız deniz araçları (İDA) ile hedef aldı. Tarihte ilk kez İran kıyılarına yönelik gerçekleştirilen bu kamikaze dron saldırısında, onarım için kızağa çekilmiş bir denizaltı vuruldu. Washington yönetimi operasyonun deniz ticaretini güvence altına almak için yapıldığını duyurdu.
ABD ordusu, askeri stratejisinde önemli bir ilke imza atarak İran kıyılarına insansız deniz araçları (İDA) ile eşi görülmemiş bir saldırı düzenledi. Küresel ticareti ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgesel güvenlik dengelerini doğrudan etkileyen bu operasyonda, hedef İran'ın en kritik askeri noktalarından biri olan Bender Abbas Deniz Üssü oldu. Savaş gemisi ve denizaltı bakım tesislerinin bulunduğu liman doğrudan hedef alınarak, bölgedeki donanma hareketliliğine ağır bir darbe indirildi.

Bender Abbas Deniz Üssü
Bender Abbas limanında kızağa çekilen denizaltı vuruldu
Operasyonun merkezinde, liman içlerine kadar sızmayı başaran insansız sistemlerin kaydettiği görüntüler yer alıyor. ABD güçleri, devasa üs içerisinde özellikle onarım işlemleri için kızağa çekilmiş küçük boyutlu bir denizaltının bulunduğu bakım tesisine odaklandı. Denizaltı ve gemi onarım merkezinin doğrudan nokta atışıyla vurulması, İran'ın donanma yenileme ve bakım kapasitesine verilmiş net bir mesaj olarak değerlendiriliyor.
Kamikaze İDA: Saronic Corsair devrede
Saldırıda kullanılan silahların özellikleri, deniz savaşlarında değişen dinamikleri de gözler önüne seriyor. Washington yönetimi bu nokta operasyonu için 3 adet Saronic Corsair tipi kamikaze insansız deniz aracı kullandı. Ukrayna'nın Karadeniz'de Rus donanmasına karşı kullandığı deniz dronlarına (drone) benzerliğiyle dikkat çeken bu gelişmiş sistemler, sessizce limana yaklaşıp doğrudan hedefe çarparak infilak etme prensibiyle çalışıyor.

Saronic Corsair
Otonom sürüşlü tek yönlü intihar araçları
Yaklaşık 7,3 metre uzunluğa sahip olan bu deniz araçları, yapay zeka destekli otonom sürüş özellikleri barındırıyor. Askeri literatürde "tek yönlü intihar araçları" olarak sınıflandırılan bu sistemler, düşük radar izleri sayesinde liman savunma ağlarını aşarak içeri sızabiliyor. ABD'nin bu yeni nesil silahları Orta Doğu sularında aktif olarak kullanması, asimetrik savaş taktiklerinin artık tam anlamıyla denizlere taşındığını kanıtlıyor.

Jurnal.ist
İran ordusu nasıl yeniden kuruluyor? İşte Tahran'ın yeni askeri stratejisi
Hürmüz Boğazı'nda ticaret ve tedarik güvenliği gerekçesi
Peki ABD neden doğrudan İran ana karasını, üstelik askeri bir limanı hedef aldı? Bu sorunun cevabı, dünya petrol ve ticaret trafiğinin ana damarlarından biri olan Hürmüz Boğazı'nda yatıyor. ABD yetkilileri, bu operasyonun İran'ın boğazdaki olası saldırı ve engelleme kapasitesini düşürmek amacıyla yapıldığını belirtiyor. Küresel tedarik zinciri için hayati önem taşıyan bu rotada deniz ticaretini güvene alma hedefi, saldırının temel motivasyonu olarak gösteriliyor.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.