Uzun kuyruklar oluştu: APP plaka değişiminde son gün yoğunluğu

İçişleri Bakanlığı’nın Amerikan Pres Plaka (APP) kullanımına yönelik getirdiği yasakta tanınan sürenin sona ermesiyle birlikte, plaka değişim noktalarında yoğunluk yaşandı. Ankara’da vatandaşlar, standart plakaya geçiş işlemleri için sabahın erken saatlerinden itibaren merkezlere akın etti.
Başkentte faaliyet gösteren Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Plaka Değişim Merkezi’nde gün boyunca hareketlilik dikkat çekti. Uzayan kuyruklar nedeniyle işlemlerde zaman zaman aksamalar yaşanırken, görevliler yoğunluğu azaltmak için mesai saatlerinin uzatılacağını belirtti.

Son güne kalanlar uzun kuyruklar oluşturdu
Plaka değişimi için erken saatlerde merkeze gelen vatandaşlardan Ali Dönmez, yoğunluğa dikkat çekerek, “Bugün son gün, ancak kalabalık çok fazla. Bir saattir bekliyorum, sıranın ne zaman geleceğini bilmiyorum. Yeni plakalarda mühür şartı varmış. İnşallah herkes işlemini tamamlayabilir” dedi.

“Saatlerdir işlem sırası bekliyoruz”
APP plaka kullanımının yasaklanmasını doğru bulduğunu ifade eden Fatih Başaran ise işlemleri son güne bıraktığını belirterek, “Sıra oldukça uzun, yetiştirmeye çalışıyoruz. Sabah saat 9’dan beri buradayım. Bu plakaların radar tarafından okunmadığı söyleniyor, o yüzden değişim gerekli. Mecburen standart plakaya geçiyoruz” diye konuştu.

Süre doldu
Yeni trafik cezalarına ilişkin düzenlemeler yürürlüğe girerken, bazı araçlar için tanınan uyum süresinde sona gelindi. Standart dışı donanıma sahip araçların gerekli düzenlemeleri yapması için verilen süre 1 Nisan 2026 itibarıyla doluyor.
APP plaka kullananlar, sürüş güvenliğini olumsuz etkileyen multimedya sistemleri bulunan araç sahipleri, projeye aykırı ses sistemi taktıranlar ve orijinal dışı aksesuar barındıran araçlar için tanınan sürenin bitmesine saatler kaldı.

Yetkililer, APP plaka kullanımının artık cezai yaptırımlara tabi olduğunu hatırlatarak, sürücülerin standart plaka düzenine geçmesinin zorunlu hale geldiğini vurguladı. APP plaka ile yakalanan sürücülere ilk seferde 140 bin TL, ikinci kez yakalanmaları halinde 280 bin TL ceza kesiliyor.



Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.