Depozito fırsatçıları yandı! Bakanlık tek tek tespit etti: Milyonluk cezalar kapıda

18:38, 07/07/2026, SalıG: Güncelleme: 18:48, 07/07/2026, Salı
Depozito fırsatçıları yandı! Bakanlık tek tek tespit etti: Milyonluk cezalar kapıda

İstanbul'da depozito uygulamasını fırsata çevirdiği öne sürülen işletmelere yönelik denetimler sıklaştırıldı. Ticaret Bakanlığı ekipleri, bazı marketlerde su ve maden suyu fiyatlarında usulsüz artış tespit ederken, ihlal yapan işletmeler için milyonlarca lirayı bulan cezalar gündeme geldi.

Ticaret Bakanlığı, 1 Temmuz'da başlayan depozito uygulamasının ardından su ve maden suyu fiyatlarında yaşandığı öne sürülen usulsüz artışlara karşı harekete geçti. İstanbul genelinde gerçekleştirilen denetimlerde, bazı işletmelerin depozito bedelini gerekçe göstererek fiyatları olması gerekenden fazla artırdığı tespit edildi.

Ticaret Bakanlığı, 1 Temmuz'da başlayan depozito uygulamasının ardından su ve maden suyu fiyatlarında yaşandığı öne sürülen usulsüz artışlara karşı harekete geçti. İstanbul genelinde gerçekleştirilen denetimlerde, bazı işletmelerin depozito bedelini gerekçe göstererek fiyatları olması gerekenden fazla artırdığı tespit edildi.

100'e yakın işletme denetlendi

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Kağıthane başta olmak üzere kent genelindeki marketlerde denetim yaptı. Raf ve kasa fiyatları tek tek kontrol edilirken, 1 Temmuz öncesi ile sonrası fiyatlar karşılaştırıldı. Fahiş fiyat şüphesi bulunan ürünler hakkında inceleme başlatıldı.

100'e yakın işletme denetlendiİstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Kağıthane başta olmak üzere kent genelindeki marketlerde denetim yaptı. Raf ve kasa fiyatları tek tek kontrol edilirken, 1 Temmuz öncesi ile sonrası fiyatlar karşılaştırıldı. Fahiş fiyat şüphesi bulunan ürünler hakkında inceleme başlatıldı.

Depozito bedeli bahane edildi

Denetimlere katılan İstanbul İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe, İstanbul Çevre Ajansı'nın bir Temmuz itibarıyla plastik ve cam şişeler için hacim fark etmeksizin 1,5 lira depozito iadesi uygulamasına geçtiğini hatırlattı.

Ancak bazı işletmelerin bu uygulamayı fırsata çevirdiğine yönelik şikayetler aldıklarını belirten Menteşe, bazı marketlerde depozito bedelinin 2, 2,5 hatta 3 lira olarak fiyatlara yansıtıldığını ifade etti.

Depozito bedeli bahane edildiDenetimlere katılan İstanbul İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe, İstanbul Çevre Ajansı'nın bir Temmuz itibarıyla plastik ve cam şişeler için hacim fark etmeksizin 1,5 lira depozito iadesi uygulamasına geçtiğini hatırlattı.Ancak bazı işletmelerin bu uygulamayı fırsata çevirdiğine yönelik şikayetler aldıklarını belirten Menteşe, bazı marketlerde depozito bedelinin 2, 2,5 hatta 3 lira olarak fiyatlara yansıtıldığını ifade etti.

İki markette dikkat çeken fark

Denetimlerde bazı marketlerde depozito kaynaklı fiyat farkının 10 liranın üzerine çıktığını belirten Menteşe, söz konusu işletmeler hakkında tutanak tutulduğunu ve dosyaların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderildiğini açıkladı.

İki markette dikkat çeken farkDenetimlerde bazı marketlerde depozito kaynaklı fiyat farkının 10 liranın üzerine çıktığını belirten Menteşe, söz konusu işletmeler hakkında tutanak tutulduğunu ve dosyaların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderildiğini açıkladı.

Cezası bir milyon 800 bin TL'ye kadar çıkıyor

Tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili idari yaptırım sürecinin başlatıldığını belirten Menteşe, uygulanacak cezaların 180 bin liradan başlayıp 1 milyon 800 bin liraya kadar ulaşabileceğini söyledi.

Cezası bir milyon 800 bin TL'ye kadar çıkıyorTespit edilen usulsüzlüklerle ilgili idari yaptırım sürecinin başlatıldığını belirten Menteşe, uygulanacak cezaların 180 bin liradan başlayıp 1 milyon 800 bin liraya kadar ulaşabileceğini söyledi.

Denetimler 81 ilde sürüyor

Ticaret Bakanlığı'nın talimatıyla benzer denetimlerin yalnızca İstanbul'da değil, Türkiye genelindeki 81 ilde devam ettiği bildirildi. Yetkililer, vatandaşların ekonomik haklarının korunması amacıyla haksız fiyat artışlarına yönelik kontrollerin aralıksız sürdürüleceğini vurguladı.

Denetimler 81 ilde sürüyorTicaret Bakanlığı'nın talimatıyla benzer denetimlerin yalnızca İstanbul'da değil, Türkiye genelindeki 81 ilde devam ettiği bildirildi. Yetkililer, vatandaşların ekonomik haklarının korunması amacıyla haksız fiyat artışlarına yönelik kontrollerin aralıksız sürdürüleceğini vurguladı.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026