GZT ÖZEL | Harita başında tek tek anlattı! Amiral Cihat Yaycı açıkladı: Yeni NATO kuruluyor

00:03, 29/06/2026, PazartesiG: Güncelleme: 00:15, 29/06/2026, Pazartesi
GZT ÖZEL | Harita başında tek tek anlattı! Amiral Cihat Yaycı açıkladı: Yeni NATO kuruluyor
Cihat Yaycı

GZT YouTube kanalının Harita programında GZT Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer'e konuk olan Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Prof. Dr. Cihat Yaycı, Orta Doğu'da yaşanan gelişmelere ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Kıbrıs, Zengezur Koridoru ve Azerbaycan konularına değinen Yaycı, "NATO Middle East" adıyla yeni bir güvenlik yapılanmasının gündeme gelebileceğini dile getirerek Türkiye'nin bu süreçte kritik bir konumda olacağını belirtti.

GZT Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer’e konuşan GZT YouTube Harita program konuğu Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Prof. Dr. Cihat Yaycı, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Bölgedeki jeopolitik dengelerin yeniden şekillendiğini savunan Yaycı, Kıbrıs'tan Azerbaycan'a, Zengezur Koridoru'ndan NATO'nun olası yeni yapılanmasına kadar birçok konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

'Kıbrıs'ta yeni bir masa kuruluyor'

Programda ilk olarak Kıbrıs meselesini değerlendiren Yaycı, daha önce dile getirdiği öngörülerin gerçekleşmeye başladığını ifade etti. Yaycı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 'İlk konu aslında sizin sürekli gündeminizde olan Kıbrıs meselesiydi. Bilindiği gibi Kıbrıs'ta hem İsrail'in hem birçok farklı ülkenin hareketliliği var. Bu öngörü nasıl ortaya çıktı? Bugünden baktığımızda bu öngörünün yansımasını haritada nasıl görüyoruz diye başlayabiliriz. Evet. Şimdi bu Kıbrıs'ta yeniden bir masa kuruluyor demiştik. İsrail Kıbrıs'a göz dikti.

Daha doğrusu İsrail Kıbrıs'ı bir basamak olarak kullanacak demiştik. Ve o günden bugüne bir sene öncesinden başlarsak hakikaten İsrail Kıbrıs'ı hem bir basamak hem de KKTC'yi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bir hedef olarak ortaya koydu. Dedim ki Kıbrıs'ta yeni bir masa kuruluyor. Dikkat edelim dedim. İsrail dedi ki "KKTC sadece Rum ve Yunan'ın meselesi değil benim de meselemdir." dedi. Dolayısıyla Rum, Yunan ve İsrail üçlüsü KKTC'yi hedefe koydu ve KKTC'den de Türkiye'yi hedefe koydu. Dahası yeni bir masa kuruluyor demiştim. Aman iki devletli çözümden ödün vermeyelim. Daha ne müzakeresi yapacağız? Devletin tutumu bellidir. Devlet bu politikasını ortaya koymuştur ama bizi müzakereye zorlayacaklar demiştim.'

Çözüm planı hazırlığı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi tarafından yeni bir çözüm planı hazırlandığı yönündeki haberleri de değerlendiren Yaycı, bu plan kapsamında federasyon modelinin yeniden gündeme getirilmeye çalışıldığını ve Türkiye'nin garantörlük rolünün tartışmaya açılabileceğini öne sürdü. İki devletli çözüm politikasından taviz verilmemesi gerektiğini ifade eden Yaycı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşanabilecek gelişmelere karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Azerbaycan ve Zengezur Koridoru uyarısı

Konuşmasının devamında Azerbaycan'ın Türk dünyası açısından stratejik önemine vurgu yapan Yaycı, geçmişte yaptığı bazı uyarıları hatırlattı. Azerbaycan'ın bölgesel gelişmelerin merkezinde yer almaya devam edeceğini savunan Yaycı, ülkenin farklı provokasyonlarla karşı karşıya bırakılabileceğini ileri sürdü.

Zengezur Koridoru'nun yalnızca ekonomik değil, jeopolitik açıdan da kritik öneme sahip olduğunu belirten Yaycı, bu koridor üzerinde küresel güçlerin yeni planlar geliştirdiğini iddia etti. Ayrıca Ermenistan ve Gürcistan'ın da önümüzdeki dönemde yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

'Orta Doğu yeniden dizayn ediliyor'

Yaycı, Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin birbirinden bağımsız olmadığını savunarak Irak, Suriye, Lübnan ve İran'daki son gelişmelerin tek bir stratejinin parçası olduğunu ifade etti.

Bölgede yürütülen politikaların uzun vadeli bir yeniden yapılanma hedefi taşıdığını iddia eden Yaycı, Irak'ın kuzeyi ile Suriye'deki gelişmelerin Türkiye açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

'NATO Middle East kurulacak'

Programın en dikkat çeken bölümünde ise NATO'nun Orta Doğu'da yeni bir güvenlik yapılanmasına gidebileceğini ifade eden Yaycı, bu yapının "NATO Middle East" adı altında şekillenebileceğini söyledi.

Yaycı konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi; Ortadoğu'ya bir güvenlik şemsiyesi getirmeye çalışacaklar. Bu projeyi daha korunaklı hale getirmek için. Yani o şemsiyenin altında bu projeyi gerçekleştirmek ve dış müdahaleleri önlemek. NATO bir Middle East bölümü açacak ya da şemsiyesi açacak ya da açılımı yapacak. Aynı Kıbrıs meselesinde olduğu gibi burasını biz NATO güvenlik şemsiyesi altına alıyoruz. NATO üyesi yapmıyoruz ama bunları NATO güvenlik şemsiyesi için alıyoruz. Buna da NATO Middle East diyoruz. NATO, Ortadoğu diyoruz gibi bir şey söyleyeceklerdir. Bu zirvede en önemli konu bence Türkiye'nin güneyindeki ve doğusundaki gelişmelerin NATO şemsiyesi altına alınması olacaktır. Bu NATO şemsiyesi altına alınmak demek bu Türkiye için çok tehlikeli bir durumdur.

Türkiye için kritik uyarı

Türkiye elbette NATO'da da aktiftir ama bu bölgede NATO şemsiyesi içerisine alıyorum dedikten sonra Irak'ta, Suriye'de, Lübnan'da, Filistin'de, İran'da ne gelişme olursa olsun NATO'nun müdahalesi Türkiye kullanılarak yapılmak durumunda kalır. NATO şemsiyesi altına alındığında kullanılacak tek ülke vardır bölgede. Çünkü Türkiye'den başka NATO üyesi yoktur, Türkiye'dir.

En son NATO üyesi burada Türkiye'dir. Türkiye'den başka kimse yoksa Türkiye buralara müdahale için kullanılırsa Türkiye'nin komşularıyla ilişkisi ne olur? Yönetimler değişse de oradaki halklarla ilişkisi ne olur? Yani yönetimler İsrail'e müzahir, Amerika'ya müzahir, dolayısıyla NATO'ya müzahir bir yapı olduğunda sorun yok mu diyeceğiz? Halklar ne olacak? Halklar bunu unutacak mı tarih boyunca? Onun için Türkiye'yi bir bıçak sırtına getiriyorlar. Bakın bu oyun biraz önce de söyledik. Kıbrıs'ın da NATO şemsiyesi altına alınması. Bunlar çok önemli. Ortadoğu'nun da NATO şemsiyesinin alınması demek Türkiye'nin elinin kolunun bağlanması demektir. Türkiye'nin aynı zamanda ateşe atılması demektir komşularıyla. Not alalım, NATO Middle East olacak. Türkiye sıçrama tahtası yapılacak. Kıbrıs NATO şemsiyesine alınmaya çalışılacak. '

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026