İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerine ne olacak? Mezunların ve akademik kadronun durumu
01:44, 22/05/2026, Cuma

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin eğitim ve öğretim faaliyetlerine son verilmesinin ardından, gözler okulda eğitim gören on binlerce aktif öğrencinin durumuna çevrildi. Peki İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerine ne olacak? İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunlarına ne olacak?
22 Mayıs 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 11384 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kurucu vakfına daha önce kayyum atanan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin faaliyet izni kaldırıldı. Alınan kararın ardından üniversitede aktif olarak eğitim gören öğrencilerin durumu gündeme geldi. Peki İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerine ne olacak?

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerine ne olacak, ne yapacak?
Investing'in haberine göre İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki aktif yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin kurumun yasal garantörü konumundaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne devredilmesi bekleniyor. Yasal prosedürde yer alan bilgilere göre öğrencilerin mevcut hakları, kredi durumları ve tabi oldukları ücret koşullarıyla eğitimlerine devlet güvencesinde sürdürmeleri öngörülüyor. Konuyla ilgili henüz Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bir açıklama yapılmadı. İlerleyen günlerde süreçle ilgili bilgilendirmenin yapılması bekleniyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunları ne olacak?
Haberde yer alan bilgilere göre geçmiş yıllarda İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden mezun olan kişilerin diplomalarının geçerliliğini etkilemesi beklenmiyor. Diplomaların kamu, özel sektör ve uluslararası alanlarda geçerliliğini koruyacağı tahmin ediliyor. Ancak idari işlemler için muhatabın değişmesi bekleniyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin dijital ve fiziksel arşivlerinin MSGSÜ'ye devredileceği ve mezunların transkript veya akademik doğrulama gibi taleplerinin garantör üniversite tarafından gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

Akademik ve idari kadroların durumu ne olacak?
Kurum çalışanları için zorunlu bir tasfiye sürecinin başlayacağı öngörülüyor. Vakıf üniversitesi personelinin devlet kadrosuna doğrudan geçiş hakkı bulunmuyor. Personelin tazminat ve maaş alacaklarının ise kurumun mal varlığının tasfiye sürecinden karşılanacağı tahmin ediliyor. Sürecin işleyişiyle ilgili detayların ilerleyen günlerde Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanacağı tahmin ediliyor.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.