İstanbul Boğazı'ndaki en büyük tanker faciasından akılda kalanlar

İki geminin çarpışması sonucu  patlama gerçekleşmişti.
İki geminin çarpışması sonucu patlama gerçekleşmişti.

15 Kasım 1979 günü Libya'dan yüklediği 94,600 ton ham petrolü Romanya'ya taşıyan Rumen bandıralı Independenta adlı tanker gemisi, Karadeniz yönünden gelen Yunan bandıralı Evriyali adlı kuru yük gemisine çarpar ve büyük bir patlama gerçekleşir. Patlamanın ardından çıkan yangın 27 günde söndürülebilir. Patlamanın ardından 43 gemi personeli hayatını kaybeder. Türk insanında derin izler bırakan facia yıllar boyunca unutulmaz. İstanbul Boğaz'ndaki en büyük tanker faciasına dair akılda kalanları derledik.

İstanbul Boğazı'nda Haydarpaşa Limanı'nın 800 metre açığında 15 Kasım 1979 günü Türkiye saatiyle sabah saat 05:30'da tarihi bir kaza meydana gelir.

Rumen bandıralı Independenta adlı tanker gemisi, Karadeniz yönünden gelen Yunan bandıralı Evriyali adlı kuru yük gemisine çarpar ve büyük bir patlama gerçekleşir.

Patlamanın ardından çıkan yangın 27 gün sürer, kazada 43 gemi mürettebatı hayatını kaybeder. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen bıraktığı izleri silinmeyen büyük faciaya dair detayları sizler için derledik…

İstanbulluları yatağından kaldıran patlama

                                    
                                    
                                    
                                    15 Kasım 1979 tarihinde sabah saat 05:20 sularında şiddetli bir patlama sesiyle İstanbul uyanır. Çok geçmeden patlamanın nedeninin İstanbul Boğazı'nda sabaha karşı petrol yüklü 150 bin gros tonluk Independenta isimli tankerle bir gemi çarpışması sonucu gerçekleştiği ortaya çıkar. Patlama o denli şiddetlidir ki Boğaza bakan evlerin camlarını tuzla buz olur.
İstanbulluları yatağından kaldıran patlama 15 Kasım 1979 tarihinde sabah saat 05:20 sularında şiddetli bir patlama sesiyle İstanbul uyanır. Çok geçmeden patlamanın nedeninin İstanbul Boğazı'nda sabaha karşı petrol yüklü 150 bin gros tonluk Independenta isimli tankerle bir gemi çarpışması sonucu gerçekleştiği ortaya çıkar. Patlama o denli şiddetlidir ki Boğaza bakan evlerin camlarını tuzla buz olur.
Bilanço ağır

                                    
                                    
                                    
                                    Çarpışmadan 45 dakika sonra tankerin infilak etmesinden sonra çıkan yangın 27 günde söndürülebilir. 43 gemi personeli hayatını kaybeder, yanmış cesetler kıyıya vurur. Faciayla birlikte tonlarca petrol denize karışır ve yanar.
Bilanço ağır Çarpışmadan 45 dakika sonra tankerin infilak etmesinden sonra çıkan yangın 27 günde söndürülebilir. 43 gemi personeli hayatını kaybeder, yanmış cesetler kıyıya vurur. Faciayla birlikte tonlarca petrol denize karışır ve yanar.
Can kaybının fazla olmasının nedeni

                                    
                                    
                                    
                                    Gemi sörvey uzmanı Ünal Bayram,  kazadan sonra yapılan en büyük hatanın, gemi personelinin tankerdeki yangını söndürebileceğine inanması olduğunu söyler. Yangının söndürüleceğine düşünce onlarca kişinin hayatına mal olur.
Can kaybının fazla olmasının nedeni Gemi sörvey uzmanı Ünal Bayram, kazadan sonra yapılan en büyük hatanın, gemi personelinin tankerdeki yangını söndürebileceğine inanması olduğunu söyler. Yangının söndürüleceğine düşünce onlarca kişinin hayatına mal olur.
22 gün sonra 2. patlama

                                    
                                    
                                    
                                    Kazanın üzerinden 22 gün geçmesinin ardından bir büyük patlama daha meydana gelir. Facia, Türkiye’nin gündemine bir kez daha oturur.
22 gün sonra 2. patlama Kazanın üzerinden 22 gün geçmesinin ardından bir büyük patlama daha meydana gelir. Facia, Türkiye’nin gündemine bir kez daha oturur.
Deniz yüzeyi siyaha büründü

                                    
                                    
                                    
                                    Yangının sebep olduğu duman nedeniyle insan sağlığını tehdit eden havadaki zararlı parçacık oranı artar. Deniz dibinde yaşayan canlıların yüzde 96'sı ölür. Ağır petrol kirliliği nedeniyle de deniz yüzeyinde siyah bir tabaka oluşur.
Deniz yüzeyi siyaha büründü Yangının sebep olduğu duman nedeniyle insan sağlığını tehdit eden havadaki zararlı parçacık oranı artar. Deniz dibinde yaşayan canlıların yüzde 96'sı ölür. Ağır petrol kirliliği nedeniyle de deniz yüzeyinde siyah bir tabaka oluşur.
Söndürülemeyen yangını meraklı gözler günlerce takip etti

                                    
                                    
                                    
                                    27 gün süren yangını yüzlerce İstanbullu Harem Gümrük Sahası'nda Moda Burnu'nda, Kalamış Koyu'nda izler.
Söndürülemeyen yangını meraklı gözler günlerce takip etti 27 gün süren yangını yüzlerce İstanbullu Harem Gümrük Sahası'nda Moda Burnu'nda, Kalamış Koyu'nda izler.
Enkaz, İstanbul'un parçası haline gelir

                                    
                                    
                                    
                                    Independenta'nın ikiye bölünmüş enkazı yıllarca olduğu yerde kalır ve neredeyse İstanbul'un bir parçası haline gelir.
Enkaz, İstanbul'un parçası haline gelir Independenta'nın ikiye bölünmüş enkazı yıllarca olduğu yerde kalır ve neredeyse İstanbul'un bir parçası haline gelir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >