Milyonlarca veliyi ve esnafı ilgilendiriyor... Özel okullara büyük düzenleme! Danıştay taşımacılık yöntemini tamamen yasakladı
10:41, 17/07/2026, Cuma

Danıştay'dan emsal karar: Özel okullar ücretli servis yapamayacak
Danıştay, özel okul ve eğitim kurumlarının kendi adına kayıtlı araçlarla ücret karşılığında öğrenci taşımacılığı yapamayacağına hükmetti. Emsal niteliğindeki kararla, ücretli öğrenci servislerinin yalnızca ticari tescilli S plakalı araçlarla yapılmasının önü açıldı.
Danıştay, öğrenci servis taşımacılığı konusunda emsal niteliğinde bir karara imza attı. Karara göre, özel okullar ve eğitim kurumları, kendi adına kayıtlı araçlarla ücret karşılığında öğrenci taşıyamayacak. Ücretli öğrenci taşımacılığı yalnızca ticari tescilli S plakalı servis araçları ile yapılabilecek.

UKOME düzenlemeye gitti
Süreç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu'nun 10 Ekim 2018 tarihinde aldığı kararla başladı. Düzenlemeyle özel öğretim kurumlarının özmal araçlarıyla ücret karşılığında öğrenci taşımacılığı yapması yasaklandı.
Kararın ardından İzmir Okul Öncesi Eğitim Kurumları ve Etüt Merkezleri Derneği, düzenlemenin iptali için dava açtı. İzmir 4. İdare Mahkemesi yasağı hukuka aykırı bularak iptal etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Danıştay 8. Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu.
Yeni düzenlemeye göre, ücretli öğrenci servis taşımacılığı yalnızca S plaka tahditli ticari araçlarla yapılabilecek. Özmal araçlarla ücretli öğrenci taşıdığı tespit edilenlerin ise izin belgeleri iptal edilecek.

Servisçiler Odası'ndan değerlendirme
Kararı değerlendiren İzmir Otobüsçüler ve Servisçiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, "En çok mağdur olan kesimlerden bir tanesi servisçi esnafı. Haksız yere servisçi esnafının ekmeğine ortak olan bir takım kesimler var. Bunlar ‘özmal’ taşımacılığı yapan araçlar. Haksız yere esnafın ekmeğine göz koyanlarla her zaman mücadele ettiğimiz gibi bugün de mücadele ediyoruz." dedi.
Danıştay kararının ardından özmal araçlarla ücretli öğrenci taşımacılığının dolaylı ya da doğrudan yapılamayacağını belirten Bostancı, "Danıştay’ın kararlarıyla, özmal araçlarla öğrenci servis taşımacılığının dolaylı veya dolaysız şekilde yapılamayacağı yönünde bir karar çıktı. Dolaylı veya dolaysız şekilde okul adına kayıtlı özmal araçlarla öğrenci taşımacılığı yapılamayacak." ifadelerini kullandı.

Bostancı ayrıca, personel taşımacılığı yapan özmal araçlara ilişkin de yeni uygulamanın yürürlüğe girdiğini belirterek, "Haksız yere personel taşımacılığı yapan ve hak etmediği halde izin belgesi alanlar için de karar aldık. O karar da yürürlüğe girdi. Personel taşımacılığında özmal kullanan ve ilk tespitlere göre yaklaşık bine yakın olan araç artık tekrar belge alamayacak. Özel okullarda ise okul adına kayıtlı yaklaşık 700 civarında araç bulunuyordu. Bu araçlarla da öğrenci servis taşımacılığı yapılamayacak." dedi.
Karar Türkiye genelinde emsal olacak
Danıştay kararının yalnızca İzmir'i kapsamadığını ifade eden Bostancı, "Tüm Türkiye için emsal bir karardır ve yankı uyandıracaktır. Okul adına kayıtlı özmal araçlar, kendi öğretmenlerini veya kendi görevlilerini taşıyabilirler." değerlendirmesinde bulundu.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.