Pamuk üreticisine kritik uyarı: Arazilerin acilen çapalanması gerekiyor

17:52, 07/06/2026, Pazar
Pamuk üreticisine kritik uyarı: Arazilerin acilen çapalanması gerekiyor
Şanlıurfa pamuk üretimi

Şanlıurfa’da buğday, arpa ve mercimek gibi hububatların hasadı sonrası kaçan böceklerin ebegümecigiller sınıfında yer alan pamuk tarlalarına akın ederek ürünlere zarar verdiği belirtildi. Bu yıl Şanlıurfa’da yağışların yoğun ve uzun sürmesi beraberinde tarımsal alanda sorunlar da getirdi. Hububatlarda hasat dönemi bir iki hafta geçilirken, pamukta ise yer yer kök çürümesi vakalarına rastlanıyor.

Yağışların yoğun olması nedeniyle toprağa serpilen tohumlarda çürüme ve yeşermeye başlayan ürünlerde ise kök kararması yaşanabileceğini ifade eden uzmanlar, zararlı sayısında da artış olduğunu belirtti.


Yağışların yoğun olması nedeniyle toprağa serpilen tohumlarda çürüme ve yeşermeye başlayan ürünlerde ise kök kararması yaşanabileceğini ifade eden uzmanlar, zararlı sayısında da artış olduğunu belirtti.

Hasat edilen tarlalardan yeşil bitkilere

Bu yıl görülen yoğun ve uzun süreli yağışlar nedeniyle Şanlıurfa’da hububat hasadında gecikme yaşanabileceğini ifade eden uzmanlar, hasatla birlikte sığınacak yer bulmaya çalışan zararlı böceklerin en yakındaki yeşil alanlara akın ettiğini belirtti. Bunun da ürünlerde büyük zararlara neden olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, doğru ilaçlama yapmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Yoğun yağışların pamuk üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, "Pamukta kararma ve kök çürüklüğü meydana geliyor. Bunların mücadelesinde özellikle sertifikalı tohum kullanılması, toprağın güzel bir şekilde tava hazırlanması ve çapa yapılması gerekmektedir" dedi.

Hasat edilen tarlalardan yeşil bitkilereBu yıl görülen yoğun ve uzun süreli yağışlar nedeniyle Şanlıurfa’da hububat hasadında gecikme yaşanabileceğini ifade eden uzmanlar, hasatla birlikte sığınacak yer bulmaya çalışan zararlı böceklerin en yakındaki yeşil alanlara akın ettiğini belirtti. Bunun da ürünlerde büyük zararlara neden olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, doğru ilaçlama yapmanın önemli olduğunu dile getirdi.Yoğun yağışların pamuk üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, "Pamukta kararma ve kök çürüklüğü meydana geliyor. Bunların mücadelesinde özellikle sertifikalı tohum kullanılması, toprağın güzel bir şekilde tava hazırlanması ve çapa yapılması gerekmektedir" dedi.

Zararlı böcekler yeşil alanlara akın edecek

Hububat hasadı dönemde zararlı böceklerin sığınacak yeni yeşil alanlara akın edeceğini söyleyen Bilgin, "Tabi ilerleyen süreçte zararlılarla karşılaşılacak. Buğday hasadının gerçekleştiği dönemde buğdayın üzerindeki haşereler yeşil bulduğu hemen yanındaki ürünlere gidecektir. Bu dönemde thrips uygulamalarını aksatmamalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Zararlı böcekler yeşil alanlara akın edecekHububat hasadı dönemde zararlı böceklerin sığınacak yeni yeşil alanlara akın edeceğini söyleyen Bilgin, "Tabi ilerleyen süreçte zararlılarla karşılaşılacak. Buğday hasadının gerçekleştiği dönemde buğdayın üzerindeki haşereler yeşil bulduğu hemen yanındaki ürünlere gidecektir. Bu dönemde thrips uygulamalarını aksatmamalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Toprağın altında bekleyen tehlike

Pamuktaki zararlı kurtlara da değinen Bilgin, "Geçen sene mısır ekilmiş olan arazilerde eğer mısır kökleri ve sapları toprakla iyi karıştırılmamışsa sağlam, diskaro gibi yöntemlerle karıştırılmamışsa toprağın içerisindeki mısır saplarının içerisine kurt larvaları yerleşiyor ve pamuk çıkışlarında hemen kök, gövde yapısını zedeleyerek, parçalayarak pamuğun kurumasına neden oluyor" dedi.

Toprağın altında bekleyen tehlikePamuktaki zararlı kurtlara da değinen Bilgin, "Geçen sene mısır ekilmiş olan arazilerde eğer mısır kökleri ve sapları toprakla iyi karıştırılmamışsa sağlam, diskaro gibi yöntemlerle karıştırılmamışsa toprağın içerisindeki mısır saplarının içerisine kurt larvaları yerleşiyor ve pamuk çıkışlarında hemen kök, gövde yapısını zedeleyerek, parçalayarak pamuğun kurumasına neden oluyor" dedi.

"Arazilerin acilen çapa yapılması gerekiyor"

Bitki köklerinin nefes alması için çapa yapılması gerektiğini dile getiren Ziraat Mühendisi Mehmet Ali Akkuş ise, "Şu anda pamukta gördüğümüz kök çürüklüğü fazla yağışlardan dolayı köklerin nefes alamamasından kaynaklanan bir hastalık. Arazinin acilen çapa yapılması lazım " şeklinde konuştu.

"Verim alamayacağımız gibi gözüküyor"

Tarlada gördükleri zararlı kurtlardan dolayı bu sene üründen verim alamayacaklarını gördüklerini söyleyen çiftçi Şükrü Polat, "Şu anda nereden baksak 45 dönüme yakın pamuk ektik. Şu anda pamuğun çıkma dönemi ve kurtlardan dolayı pek verim alamayacağımız gözüküyor" diye konuştu.


"Arazilerin acilen çapa yapılması gerekiyor"Bitki köklerinin nefes alması için çapa yapılması gerektiğini dile getiren Ziraat Mühendisi Mehmet Ali Akkuş ise, "Şu anda pamukta gördüğümüz kök çürüklüğü fazla yağışlardan dolayı köklerin nefes alamamasından kaynaklanan bir hastalık. Arazinin acilen çapa yapılması lazım " şeklinde konuştu."Verim alamayacağımız gibi gözüküyor"Tarlada gördükleri zararlı kurtlardan dolayı bu sene üründen verim alamayacaklarını gördüklerini söyleyen çiftçi Şükrü Polat, "Şu anda nereden baksak 45 dönüme yakın pamuk ektik. Şu anda pamuğun çıkma dönemi ve kurtlardan dolayı pek verim alamayacağımız gözüküyor" diye konuştu.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026