Naci Görür'den İstanbul depremi için kritik uyarı: 'Ölümcül soru' diyerek paylaştı

Science dergisinde yayımlanan çalışma Marmara Fayı’nda 7,4 büyüklüğünde deprem olasılığını gündeme taşırken, Prof. Dr. Naci Görür’ün “ölümcül soru” vurgusu İstanbul için kritik bir eşiğe işaret etti.
Science dergisinde yayımlanan çalışma, Marmara Denizi altındaki Kuzey Anadolu Fayı’nın kilitli segmentinde ciddi miktarda enerji biriktiğine işaret etti. Araştırmada, 1766’dan bu yana kırılmayan fay bölümünde gerilimin kritik seviyeye ulaştığı ve İstanbul için büyük bir depremin olası olduğu belirtildi.
Bilim dünyasına eleştiri
Araştırmanın yankıları sürerken Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda bilim dünyasına yönelik dikkat çekici eleştirilerde bulundu. Görür, Marmara’nın depremle şekillenmiş bir iç deniz olduğunu hatırlatarak, bu alanın en son ayrıntılı biçimde 1999 yılında incelendiğini ve eksiklerin bilimsel çalışmalarla tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Bilimin sorumluluğu vurgusu
Bilimsel yaklaşımın yüzeysel tartışmalarla sınırlı kalamayacağını belirten Görür, araştırmaların yazılıp yayımlanmasının ve uluslararası alanda tartışılmasının önemine dikkat çekti. Bilimin sürekli ilerleyen bir süreç olduğunu ifade eden Görür, Marmara’ya dair bilinmeyen noktaların ancak kapsamlı çalışmalarla netleşebileceğini dile getirdi.
Reklam
İstanbul için “ölümcül soru”
Marmara ve fay sistemi birlikte değerlendirildiğinde depremselliğin açık biçimde görüldüğünü belirten Görür, asıl meselenin bu gerçeğe rağmen gerekli adımların atılmaması olduğunu söyledi. İstanbul’da tarih boyunca 7,0 ve üzeri çok sayıda deprem yaşandığını hatırlatan Görür, “Neden bu kentleri deprem dirençli hale getirmiyoruz?” sorusunu gündeme taşıdı.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.