Rize'de görenleri şaşkına çeviren avlu: 15 yıl boyunca toplayıp evinin bahçesini müzeye çevirdi
Rize'de yaşayan 75 yaşındaki emekli vatandaş, on beş yıl boyunca topladığı asırlık tarım aletleri ve tarihi eşyalarla evinin avlusunu sergi alanına dönüştürdü. Köylülerin de desteğiyle gün yüzüne çıkan yüzlerce antika eser, ziyaretçilerini adeta zamanda tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Güvenlik kameralarıyla korunan bu özel mekan bölge halkından büyük takdir topluyor.
Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Işıklı köyünde atıldı. Emekli vatandaş Kemal Yakıcı, son on beş yılını adayarak topladığı asırlık tarım aletleri ve antika değeri taşıyan tarihi eşyaları, evinin geniş avlusunda bir araya getirdi. Bölge halkının da çatı aralarında ve bodrumlarında atıl bekleyen eserleri getirmesiyle bu alan, yüzlerce parçanın sergilendiği kapsamlı bir açık hava müzesi haline geldi.

Ardeşen'de asırlık eşyalar sergileniyor
Ziyaretçilere geçmişin kapılarını aralayan bu özel mekanda, henüz elektriğin olmadığı dönemlerde ahşap ev yapımında kullanılan el hızarlarından taştan oyma mısır ayıklama aletlerine kadar pek çok nadide parça yer alıyor. Su değirmeni malzemeleri, pekmez kaynatma aparatları, eski beşikler, el yapımı rendeler, tarihi anahtarlar, çevirmeli telefonlar, faks cihazları ve hatta geçmiş dönemlere ait silahlar müzenin en dikkat çeken eserleri arasında bulunuyor. Gelen ziyaretçilerin gördükleri manzara karşısında büyük bir mutluluk yaşadığını belirten 75 yaşındaki Yakıcı, komşularının desteğiyle gün yüzüne çıkan bu malzemelerin insanları adeta zamanda yolculuğa çıkardığını ifade etti.

Tarihi tarım aletleri ve antikalar korunuyor
Büyük bir emek ve özenle toplanan bu eşyaları son bir yıldır düzenli olarak avlusunda sergileyen Kemal Yakıcı, eserlerin güvenliği için de ciddi tedbirler aldı. Gözü gibi baktığı antika koleksiyonunu korumak amacıyla alanın dört bir yanına teknolojik güvenlik kameraları kurduran Yakıcı, sistemi cep telefonu üzerinden gittiği her yerden 24 saat kesintisiz takip ediyor. Bu güvenlik ağına sadece kendisinin değil, eşinin ve çevre komşularının da entegre olduğunu belirten emekli vatandaş, müzenin güvenliğini adeta imece usulüyle sağladıklarını vurguladı.

Rize'deki açık hava müzesi köy halkından tam not aldı
Işıklı köyü sakinlerinden Nihat Gürsoy da bu kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Çevre köylerdeki eski evlerde, depolarda ve bodrumlarda terk edilmiş halde duran eşyaları toplayıp getirdiklerini anlatan Gürsoy, alanın beklediklerinden çok daha güzel bir müze haline geldiğini söyledi. Köylüler, kendi tarihlerine ışık tutan böyle kalıcı bir eseri bölgeye kazandırdığı için Kemal Yakıcı'ya teşekkürlerini ileterek ziyaretçi ilgisinden duydukları ortak mutluluğu paylaştı.


Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.