13:39, 11/07/2026, Cumartesi
Köy işlerinden sanat dünyasına: Saçından fırça, kömürden boya yaptı!
Ankara’nın Kazan ilçesine bağlı Tekke köyünde yaşayan Ayfer Bozkurt, imkansızlıklar içinde filizlenen resim tutkusuyla sanat dünyasında kendine has bir yer edindi. Çocukluğunda fırçası tükendiğinde kendi saçlarını kesip fırça yapan, boya bulamadığında ise ocaktaki kömürleri ve matbaa mürekkep atıklarını kullanarak tuvallerini renklendiren Bozkurt, bugün "Şalvarlı Picasso" lakabıyla tanınıyor.
İlkokuldan sonra eğitimine devam edemediğini ve köy işlerinin yoğunluğu arasında fırsat buldukça resim yaptığını belirten Bozkurt, o günleri şu sözlerle anlattı: "Bütün kızlar tarlada, tapanda çalışırdı ama ben resim aşkından hiç vazgeçmedim. Bulduğum her malzemeyle resim yaptım. Yaptıklarımı yerlere saklardım, kimse görmese bile resmimin varlığı bana yetiyordu.
"Hayatında gördüğü ilk sergi kendi sergisiydi
Sanat yolculuğunun dönüm noktasını 2006 yılında açtığı ilk sergi olarak tanımlayan Bozkurt, "Hayatımda gördüğüm ilk sergi kendi sergimdi. 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası vesilesiyle okul müdürümüzün evimize gelmesi ve duvardaki resimlerimi görmesiyle her şey başladı" dedi. O günden bu yana 11 kişisel sergiye imza atan sanatçı, eserlerinde kullandığı malzemeden ziyade, anlık duyguların ve hikayelerin önemine vurgu yapıyor.
"Gözümde bir görsel canlanıyor ve başlıyorum"
Hangi malzemeyi kullandığının kendisi için hiçbir önemi olmadığını belirten Ayfer Bozkurt, "Anlık bir duygu geliyor, gözümde bir görsel canlanıyor. O hikaye sadece o tabloda varmış gibi hissediyorum ve eskizini yapmaya başlıyorum" ifadeleriyle ilham kaynağını özetliyor. Azmi ve yaratıcılığıyla birçok sanatseverin takdirini kazanan "Şalvarlı Picasso", yeni sergilerle sanat yolculuğunu sürdürmeye kararlı.

Jurnal.ist
Elazığ'da yolcu treni otomobile çarptı: Kaza anı kamerada

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.