Kültür hazinesi suya gömüldü! Üsküdar Sahaflar Çarşısı'nı bel boyu su bastı, binlerce eser ziyan oldu

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış, Üsküdar Sahaflar Çarşısı'nda su baskınına yol açtı. Bir metreyi aşan su seviyesi nedeniyle yüzlerce kitap kullanılamaz hale gelirken, sahaf esnafı müdahalenin geç kaldığını belirterek büyük maddi ve kültürel kayıp yaşandığını söyledi.
İstanbul'da etkili olan sağanak yağış, Üsküdar Sahaflar Çarşısı'nda su baskınına neden oldu. Dükkanlara dolan yağmur suları yüzlerce kitabın zarar görmesine yol açarken, sahaf esnafı hem maddi kayıp yaşadı hem de kültürel değeri yüksek eserlerin kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.

Yağmur suları çarşıyı su altında bıraktı
Kentte gün içinde etkisini artıran yağışın ardından Üsküdar Meydanı'nda biriken sular Sahaflar Çarşısı'na ulaştı. Bazı noktalarda su seviyesi bir metreyi aşarken, iş yerlerindeki raflarda bulunan çok sayıda kitap ıslandı. Esnaf, bir yandan suyu kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalışırken diğer yandan eserleri kurtarmak için yoğun çaba harcadı.

İhbar üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri, vidanjör desteğiyle çarşıdaki suyu tahliye etti. Baskının ardından iş yerlerinde temizlik ve hasar tespit çalışmaları başlatıldı.

Esnaf müdahalenin geciktiğini savundu
Sahaf Bayram Koç, yağmurun başlamasıyla birlikte iş yerlerini korumaya çalıştıklarını ancak kısa sürede suyun hızla yükseldiğini belirterek, dükkanındaki kitapların önemli bölümünün zarar gördüğünü söyledi.

Sahaf Yaşar Yeşil ise, "Belediyeyi, İSKİ'yi, itfaiyeyi aradık fakat cevap alamadık. Sonra ulaştık, neredeyse iki saat sonra geldiler, geldiklerinde iş işten geçmişti. Belimize kadar her taraf su dolmuştu." ifadelerini kullandı.

"Bir kültür hazinesi suya gömüldü"
Çarşı esnafından Ali Karabeyeser de yaşanan zararın sadece maddi olmadığını vurgulayarak, "Eserler çok ciddi zarar gördü. Müdahalenin geç ve yetersiz olması mağduriyet oluşturdu. Kitaplarda ciddi oranda zarar var, bir kültür hazinesi bugün suya gömüldü. Daha önce bu sorunun olabileceğiyle ilgili sözlü müracaatlarımız oldu, keşifler yapıldı ancak çözüm üretilmedi." dedi.

Bir diğer esnaf Nihat Yalçın ise daha önce de benzer su baskınlarının yaşandığını ancak bu kez hasarın çok daha büyük olduğunu ifade etti. Sahaf Yusuf Cimillioğlu da çok sayıda değerli eseri kaybettiklerini belirtti.




Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.