Eşsiz göç bitti, ağlar yeniden suya indi: Van Gölü'nde üç aylık hasret sona erdi!
10:17, 16/07/2026, Perşembe

Van Gölü'nde inci kefali av yasağı sona erdi
Van Gölü'nün endemik türü inci kefalinde üreme dönemini kapsayan 15 Nisan-15 Temmuz av yasağı dün itibarıyla sona erdi. Göl havzasında 90 gün süren denetimlerin ardından balıkçılar ağlarını suya bıraktı, yeni sezonun ilk avları gerçekleşti.
Van Gölü'nün endemik türü inci kefalinin neslinin devamı için her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan av yasağı dün itibarıyla sona erdi. Bu üç aylık dönemde balıkların tatlı sulara göç ederek yumurtlaması güvence altına alınırken, yasak kapsamında göl ve dere yataklarında yoğun denetim mekanizmaları devreye sokuldu.

Denetim ekiplerinin sahadaki çalışmaları
Yasağın etkin şekilde uygulanması için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi akademisyenleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personeli, jandarma, emniyet ve belediye ekipleri ortak operasyonlar yürüttü. Van Gölü havzasında gerçekleştirilen geniş kapsamlı kontroller süresince usulsüz avlanmanın önüne geçilmesi hedeflendi ve balıkçılar da bu süreçte yeni sezona teknik hazırlık yaptı.
Balıkçılar yeni sezona başladı
Doksan günlük aranın ardından Van Gölü'nde faaliyet gösteren balıkçılar sabahın erken saatlerinde ağlarını yeniden göle bıraktı. Sezonun ilk avı için mesaiye başlayan tekne sahipleri, yeni dönemin hem kendileri hem de inci kefali ticareti yapan işletmeler açısından bereketli geçmesini bekliyor.

Bölge ekonomisine ve turizme katkı
İnci kefali avcılığı, Van ekonomisine önemli katkı sağlamasının yanı sıra binlerce aile için geçim kaynağı konumunda bulunuyor. Öte yandan her yıl milyonlarca balığın akıntının tersine yüzerek derelere yaptığı göç, yerli ve yabancı turistlerin ilgiyle takip ettiği eşsiz bir doğa olayı olarak bölgenin turizm değerini de artırıyor.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.