Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor: APP plaka kullanımı ve araç içi ses sistemleri için yeni şartlar yolda

08:20, 09/04/2026, PerşembeG: Güncelleme: 09:12, 09/04/2026, Perşembe
Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor: APP plaka kullanımı ve araç içi ses sistemleri için yeni şartlar yolda

Trafikte APP plakalar, multimedya ekranlar, ses sistemleri ve cam filmleriyle ilgili yeni yönetmelik değişikliği geliyor. Nisan sonuna kadar çıkması beklenen düzenleme ile sürücülere esneklik sağlanacak, ceza uygulamaları sadeleştirilecek ve vatandaşların kafasındaki karışıklık giderilecek.

Yeni trafik yönetmeliğiyle APP plakalar, araç multimedya sistemleri, ses ekipmanları ve cam filmleri konusundaki kurallar yeniden düzenleniyor. Nisan ayı sonuna kadar yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelik, vatandaşların kafasında oluşan belirsizlikleri azaltmayı ve sürücülere kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

Yeni trafik yönetmeliğiyle APP plakalar, araç multimedya sistemleri, ses ekipmanları ve cam filmleri konusundaki kurallar yeniden düzenleniyor. Nisan ayı sonuna kadar yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelik, vatandaşların kafasında oluşan belirsizlikleri azaltmayı ve sürücülere kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

Multimedya ekranlar ve video kısıtlaması

Multimedya ekranların, eller serbest navigasyon ve telefon kullanımı gibi sürücüye kolaylık sağlayan işlevleri için yasak uygulanmayacak. Ancak araç hareket halindeyken ekranlarda video oynatılması yasak olacak ve bu durum muayene istasyonları ile trafik denetim noktalarında kontrol edilecek. Kurala uymayan araçlara ceza verilecek.


Multimedya ekranlar ve video kısıtlamasıMultimedya ekranların, eller serbest navigasyon ve telefon kullanımı gibi sürücüye kolaylık sağlayan işlevleri için yasak uygulanmayacak. Ancak araç hareket halindeyken ekranlarda video oynatılması yasak olacak ve bu durum muayene istasyonları ile trafik denetim noktalarında kontrol edilecek. Kurala uymayan araçlara ceza verilecek.

Ses sistemlerinde yeni esneklik

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, araçların orijinal hoparlörleri yerine yüksek desibelli hoparlör kullanımı serbest bırakılacak. Fakat bagaj veya farklı noktalara eklenen subwoofer ve bas kutuları gibi sistemler yine yasak kapsamında olacak.


Ses sistemlerinde yeni esneklikTürkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, araçların orijinal hoparlörleri yerine yüksek desibelli hoparlör kullanımı serbest bırakılacak. Fakat bagaj veya farklı noktalara eklenen subwoofer ve bas kutuları gibi sistemler yine yasak kapsamında olacak.

APP plakalarında haklar korunuyor

Kamuoyunda ‘APP plaka’ denilen plakalar konusunda ise şoför odaları tarafından önceden basılan plakalar kullanılmaya devam edilecek. Plakalar iptal edilmeyecek, ceza verilmeyecek. Ancak odalara plaka basımlarını uygun hâle getirmeleri için 1 Ocak 2027’ye kadar süre tanınacak. Uygun hâle getirmeyen odaların plaka basma yetkileri 6 aylığına iptal edilecek. Vatandaş mağduriyet yaşamaması için yetki başka bir odaya resen devredilecek. 6 ay içinde uygun şartları sağlayan odalara yetkileri geri iade edilecek.


APP plakalarında haklar korunuyorKamuoyunda ‘APP plaka’ denilen plakalar konusunda ise şoför odaları tarafından önceden basılan plakalar kullanılmaya devam edilecek. Plakalar iptal edilmeyecek, ceza verilmeyecek. Ancak odalara plaka basımlarını uygun hâle getirmeleri için 1 Ocak 2027’ye kadar süre tanınacak. Uygun hâle getirmeyen odaların plaka basma yetkileri 6 aylığına iptal edilecek. Vatandaş mağduriyet yaşamaması için yetki başka bir odaya resen devredilecek. 6 ay içinde uygun şartları sağlayan odalara yetkileri geri iade edilecek.

Cam filmi ve yazılarda esneklik

Yan camlarda sürücünün görüşünü engellemeyecek şekilde 1 ve 2 numara cam filmi kullanılabilecek. Ön camda ise görüşü kısıtlayacak film uygulamaları ve ruhsata işlenmemiş yazılar yasak olmaya devam edecek.

Cam filmi ve yazılarda esneklikYan camlarda sürücünün görüşünü engellemeyecek şekilde 1 ve 2 numara cam filmi kullanılabilecek. Ön camda ise görüşü kısıtlayacak film uygulamaları ve ruhsata işlenmemiş yazılar yasak olmaya devam edecek.

Trafik güvenliği öncelikli

Yeni yönetmelikte trafik güvenliği ihlallerine kesinlikle taviz verilmeyecek. Ters şeritte seyir, kırmızı ışık ihlali, alkollü araç kullanımı, hız limitlerini aşma ve saldırgan sürüş davranışları konusunda kurallar sıkı şekilde uygulanacak.

Trafik güvenliği öncelikliYeni yönetmelikte trafik güvenliği ihlallerine kesinlikle taviz verilmeyecek. Ters şeritte seyir, kırmızı ışık ihlali, alkollü araç kullanımı, hız limitlerini aşma ve saldırgan sürüş davranışları konusunda kurallar sıkı şekilde uygulanacak.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026