Yolcu gemisinde ortaya çıkmıştı! DSÖ duyurdu! Korkutan hantavirüs için kritik açıklama
19:29, 12/07/2026, PazarG: Güncelleme: 19:30, 12/07/2026, Pazar

Milyonlarca vatandaş COVID-19 salgını sonrası duyulan hantavirüs salgınıyla büyük panik yaşadı. Hollanda bandıralı MV Hondius yolcu gemisinde ortaya çıkan ve 33 ülke ile bölgede yüzlerce kişinin takibe alınmasına neden olan hantavirüs salgınıyla ilgili kritik gelişme yaşandı. DSÖ, 25 Mayıs’tan bu yana yeni vaka görülmediğini, son temaslının testinin negatif çıkmasının ardından salgının sona erdiğini açıkladı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, haftalık basın toplantısında küresel sağlık gelişmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DSÖ'den kritik açıklama
Ghebreyesus, yolcu gemisinde hantavirüse maruz kalan bir kişinin son temaslısının karantina süresini tamamladığını, yapılan testin negatif çıktığını ve kişinin evine döndüğünü bildirdi.
25 Mayıs’tan bu yana yeni vaka tespit edilmediğini belirten Ghebreyesus, bu gelişmenin ardından DSÖ’nün salgının sona erdiğini kabul ettiğini açıkladı.

Salgında 13 vaka ve 3 ölüm kaydedildi
DSÖ verilerine göre MV Hondius ile bağlantılı salgında toplam 13 vaka görüldü. Vakaların 12’si laboratuvar ortamında doğrulanırken, biri olası vaka olarak kayıtlara geçti. Salgın nedeniyle üç kişi yaşamını yitirdi.

33 ülkede alarma geçildi
Salgın sürecinde 33 ülke ve bölgede 650’den fazla temaslı belirlendi. Yüksek ve düşük riskli temaslıların tamamı karantina ve takip sürelerini yeni vaka görülmeden tamamladı.
21 ülkeyi kapsayan çalışma başlatıldı
Ghebreyesus, salgının sona ermesine rağmen hantavirüsle ilgili araştırmaların devam edeceğini söyledi.
Hastalığın insanlarda nasıl geliştiğinin daha iyi anlaşılması amacıyla 21 ülkeyi kapsayan bir çalışma yürütüldüğünü belirten Ghebreyesus, elde edilecek sonuçların gelecekte tanı yöntemleri, tedaviler ve aşıların geliştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

KDC’de Ebola salgını yayılmayı sürdürüyor
DSÖ Genel Direktörü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülen Ebola salgınının ise yayılmaya devam ettiğini açıkladı.
Ghebreyesus, son iki haftada günlük ortalama 38 yeni vakanın doğrulandığını, açıklamanın yapıldığı tarih itibarıyla 1406 vaka ve 438 ölüm kaydedildiğini belirtti.
DSÖ’nün daha sonra yayımladığı güncel raporda ise 1 Temmuz itibarıyla KDC’de doğrulanan vaka sayısının 1460’a, can kaybının da 452’ye yükseldiği bildirildi.

Tedavi merkezlerinde doluluk yüzde 96’ya ulaştı
Salgına müdahale kapsamında test kapasitesinin 10 laboratuvara çıkarıldığı, temaslıların yaklaşık yüzde 80’inin takip edildiği açıklandı.
KDC’de 22 sağlık merkezinde yaklaşık 650 yatak bulunmasına rağmen yatakların yüzde 96’sının dolu olduğu, kapasiteye 300 yatak daha eklenmesi için çalışma yürütüldüğü belirtildi.
DSÖ, Ebola salgınının sürdüğü bölgelerde güvenlik sorunları, şiddet olayları ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan güçlüklerin müdahale çalışmalarını zorlaştırdığına da dikkat çekti.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.