Kuzey Kore ile Güney Kore sınırındaki dünyanın en tehlikeli köyü: Panmunjom

Panmunjom​ köyü
Panmunjom​ köyü

Kuzey Kore ile Güney Kore sınırında yer alan Panmunjom köyü, bir milyonu aşkın askerin bulunduğu dünyanın en tehlikeli sınırı olarak gösteriliyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra iki kutuplu sistemle başladı Kore Savaşı. Kardeşlerin savaşına Çin ve ABD'nin dahil olmasıyla yüz binlerce insan yaşamını yitirdi. Bu savaş 27 Temmuz 1953'te Panmunjom'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi. 38. paralel, Kuzey ve Güney şeklinde ikiye ayrılan Kore'nin sınırı olarak belirlendi.

Dünyanın en tehlikeli sınırı

Uzun bir süre askerden arındırılan Panmunjom köyü Kuzey Kore ile Güney Kore’yi ikiye ayıran tampon bölge konumunda. Dünyada en fazla askerin yer aldığı sınırlar arasında olan bölgede Birleşmiş Milletler askerleri tam sınır çizgisinde konuşlanmış durumda.

Kuzey Kore ile Güney Kore sınırındaki BM askeri
Kuzey Kore ile Güney Kore sınırındaki BM askeri

Sınır çizgisini tam ortadan bölen ve iki yanı iki ayrı ülke olan binanın ortasında ateşekesin yapıldığı masa yer alıyor. İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar bu masada çözüme kavuşturuluyor. Masanın ortasından santim ileri gidilmesi savaş sebebi olarak görülebilir. Çünkü ABD destekli Güney Kore ile Kuzey Kore resmi olarak savaş halinde.

Sınırın bir tarafından Kuzey Kore askeri, diğer tarafında ise Güney Kore askerleriyle birlikte 30 bin Amerikan askeri bulunuyor. Toplamda bir milyonu aşkın askerin sınır hattında konuşlandığı tahmin ediliyor. Bölgede havaya bir el ateş açılsa karşılıklı füzeler ateşlenecek gibi.

Sınır hattının güneyinde ABD askerleri göze çarpıyor.
Sınır hattının güneyinde ABD askerleri göze çarpıyor.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton bölgeye yaptığı ziyaret sonrasında sınırı “yeryüzünün en korkutucu yeri” olarak tanımlamıştı.

Sınır hattı 2015’ten bu yana kapalıydı

Güney Kore Savurma Bakanlığı önümüzdeki hafta iki Kore devleti arasında üst düzey görüşmelerin yapılacağını duyurdu. Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış sınır köyü Panmunyon'da yapılacak görüşmenin gündeminde Kuzey Kore ekibinin gelecek ay düzenlenecek Pyeongchang Kış Olimpiyatları'na katılımının da bulunduğu belirtildi.

Kuzey Kore-Güney Kore sınırı
Kuzey Kore-Güney Kore sınırı

2015 yılından bu yana kapalı olan iki başkent arasındaki kırmızı hattın Çarşamba günü Kuzey Kore tarafından yeniden iletişime açılması yakınlaşmada ilk somut adım olmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >