HES kodu nasıl alınır?

e-Devlet üzerinden, SMS ile ve Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden HES kodu alabilirsiniz.
e-Devlet üzerinden, SMS ile ve Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden HES kodu alabilirsiniz.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok kuruma girişte ve yolculuklarda HES kodu zorunlu duruma geldi. HES kodu e-Devlet üzerinden, SMS ile ve uygulama üzerinden basitçe alınabiliyor. Peki HES kodu nasıl alınır? İşte tüm detaylar...

İÇİNDEKİLER

HES kodu alma işlemi için ilk olarak Hayat Eve Sığar uygulamasını cihazlarınıza indirmelisiniz. Uygulama içinde bulunan HES kodu işlemleri sekmesine tıkladıktan sonra kodu seçtiğiniz paylaşım aralığına göre kullanabilirsiniz. HES kodu alma için telefon uygulaması, e devlet hizmetlerini kullanarak kodu kolay ve hızlı bir şekilde sistem üzerinden alabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden HES kodu alma işlemi nasıl yapılır?

E devlet üzerinden HES kodu almak için şifre ve TC kimlik bilgisiyle sisteme giriş yapmalısınız. Uygulamadan faydalanmak için henüz şifre almadıysanız PTT’den 2 TL karşılığında şifre alabilirsiniz. e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra panel üzerindeki arama çubuğuna HES kodu yazıp ekranda çıkan formu analiz ederek doğru bir şekilde doldurmanız gerekir.

Formu eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra devem et tuşuna basarak kodun geçerlilik süresini belirledikten sonra HES kodu alma işlemini sonlandırabilirsiniz.

HES kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır?

HES kodu sorgulama işlemi için e Devlet uygulamasına giriş yapabilirsiniz. Şifre ve TC kimlik bilginizle sisteme giriş yaptıktan sonra sorgulama ekranına HES kodu yazarak kişilerin risk durumu ve konum bilgilerini analiz edebilirsiniz. Sistem üzerinden özel gruplar oluşturarak sorgulama yaptıktan sonra Excel dosyası ile HES kodu sorgulama uygulamasını güvenli bir şekilde indirebilirsiniz.

SMS ile HES kodu nasıl alınır?

Sms ile HES kodu alma işlemi için öncelikle büyük harflerle HES yazdıktan sonra bir boşluk bırakarak T.C kimlik numarası, seri numarası girilerek paylaşım süresi yazıldıktan sonra mesaj 2023’e gönderilmelidir. Örnek: HES 1234545553366 1234 22-Gönder 2023

Uygulama üzerinden HES kodu nasıl alınır?

Uygulama üzerinden HES kodu almak için öncelikle uygulamayı cihazınıza indirmeniz gerekir. Hayat eve sığar uygulamasını cihazlarınıza indirdikten sonra işlemler kısmına kod oluştur diyerek tıklanmalıdır. Uygulama Apple Store ya da Google Play Store ‘dan indirilerek kod alma işlemi hızlandırılmaktadır.

Yabancılar için HES kodu alma işlemi için neler gerekir?

Yabancılar için HES kodu almak işlemi öncelikle bilet alım işlemi ve seyahatler kapsamında aralıklarla gerçekleştirilmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen HES kodu alma ve kod sorgulama işlemi tedbir amaçlı olmak üzere zaman zaman kontrol edilmektedir. Korana virüs saptanan riskli grup içinde yer alan kişiler aşağıdaki durumlardan birine sahipse HES kodu geçersiz sayılacaktır. Bu durumlar şunladır:

  • · Yeterli süreyi karşılamayan koda sahip olmak. HES kodu paylaşım süresi içinde kullanılmalıdır.
  • · Karantina süresini doldurmadan kod verilmez.
  • · Korana virüs testinin pozitif olması
  • · Sisteme hatalı T.C kimlik bilgisiyle giriş yapılması
  • · Pasaport bilgilerinin yanlış bir şekilde sisteme girilmesi
  • · Yapılacak olan seyahatlerde engel oluşturan durumlar

Yabancılardan kod alınabilmesi için HES yazılarak aralarına boşluk bırakılması gerekir. Boşluk sonrasında doğum tarihi, pasaport, soy isim ve gün sayısı bilgileri girilmelidir. Örnek: HES ZEC 12341126457891 7883 WHOTİCO

Hayat Eve Sığar ihbar hattı nedir?

‘’Hayat Eve Sığar ‘’ihbar hattı covid19 bünyesinde salgından korunmak için sağlık tedbirlerine uyulması bakımından son derece önem taşır. Salgın sonrasında önlemlere uyulmadığı takdirde kişilerin ihbarda bulunacağı bir hat oluşturulmaktadır. Özellikle toplu alanlarda maske takılması, sosyal mesafe kurallarına özenle uyulması gerektiği ve hijyen kurallarının geçerli olduğu alanlarda gerektiği zamanlarda faaliyet gösterilmesi temel alınmaktadır. Aksi halde hijyenik olmayan, maske takılmayan alanlarda bulunan, sosyal mesafe kurallarına uymadan kuralları ihlal eden vatandaşlar tespit edilerek kişi ve işletmelere ihbarlar dahilinde ceza kesilmektedir.

HES kodu alma ile riskli gruplar tespit edilerek salgının hızlı bir şekilde yayılmasını önüne geçilir. Coronavirüs kapsamında önemle uygulanan tedbirler kapsamında sağlık güvenliğinin korunması için düzenlenmiştir. Sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyulması, maske takma zorunluluğunun getirilmesi Sağlık Bakanlığı bünyesinde uzman hekim tavsiyesi olarak gösterilmektedir.