ABD'den Huawei'ye yeşil ışık: Yine 90 günlük ek süre verildi

Huawei
Huawei

ABD'nin Huawei'ye Google ve Android servislerini kullanabilmesi için verdiği 90 günlük süre bugün bitiyor.
Ancak ABD Ticaret Bakanlığı, bir 90 günlük ek süre daha tanımladı. Yani aslına bakılırsa Huawei aynı şekilde bu süreçte ticaretine devam edebilecek. Ayrıntılar haberimizde:

ABD Hükümeti ve Huawei arasındaki durum malum. Konuyu uzun süredir hem haber hem de videolarla ele alıyoruz. Düşük banttan yapılan açıklamaların yanı sıra zaman zaman her iki taraf da çok konuşulacak şeyler (Bkz: Huawei CEO'sunun 'sonsuza kadar yasaklayın' açıklaması) söylüyor.

Huawei CEO'su ABD'ye ihtiyaçları olmadığını her fırsatta dile getiriyor.
Huawei CEO'su ABD'ye ihtiyaçları olmadığını her fırsatta dile getiriyor.

Son olarak, Huawei Kurucusu ve CEO'su Ren Zhengfei, Amerika Birleşik Devletleri'ne ihtiyaçları olmadığını ve tüm yasaklamalara rağmen iyi olmaya devam edeceklerini belirtti.

İsterseniz bizi sonsuza kadar yasaklayın, ABD olmadan da iyi olacağız.

Bu iddialı çıkıştan sonra Trump yönetiminin tavrı da merak ediliyordu. ABD Hükümeti, Huawei'ye verdiği 90 günlük süreci yeniden uzatıyor. Böylece Huawei'nin Google servisleri ve Android'i kullanabilmesi için yeniden bir 90 günlük uzatma tanımlandı.

Yeniden 90 günlük süreç

Öte yandan bu süreç sonrası için de tamamen kara listeden çıkmayı temel alan görüşmeler de devam ediyor. Yeni verilen 90 günlük süre bugün itibariyle başlıyor.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Huawei'ye 90 günlük ek süre tanındığını bildirdi.
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Huawei'ye 90 günlük ek süre tanındığını bildirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, Mayıs'ta Çinli Huawei'yi 'yaptırımlar' konusunda kara listeye almış ve ardından ABD'li şirketlerle iş yapması kısıtlamıştı. Bu da elbette hem Google servislerinin hem de Android'in kullanılmasına belirli parametreler getirmişti. Hatta tepe seviyesi Huawei Mate 30 da Google uygulamaları olmadan satışa sunulmuştu.

19 Ağustos'ta başlamıştı

Bundan tam olarak 90 gün önce yani 19 Ağustos 2019'da başlayan süre bugün itibariyle doluyor. Ancak Trumpyönetimi az önce de bahsettiğimiz gibi 90 günlük süre daha veriliyor.

Konuyla alakalı olarak kapsamlı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Geçici Genel Lisans uzatması, ABD'nin uzak bölgelerinde hizmetten mahrum kalacak olan müşterilerin hizmet almaya devam etmelerini sağlayacaktır. ABD Ticaret Bakanı, Wilbur Ross.

Aynı isim Kasım'ın hemen başında Huawei ile iş ortaklığı için 260 ABD'li şirketten talep aldıklarını belirtmişti.

Lisans çok kısa bir sürede verilebilir.

Dolayısıyla aslında Trump yönetimi konuyu tekrardan gündeme getirecek şekilde 90 günlük ek süre daha verdi. Sonrasında neler yaşanacağını göreceğiz.

Mate 30, Google servisleri olmadan çıkan ilk Huawei telefon.
Mate 30, Google servisleri olmadan çıkan ilk Huawei telefon.

Huawei'de işler nasıl gidiyor?

Huawei, ABD'nin kara listesine girdikten sonra 2019'da akıllı telefon satışlarında global pazarda %40'lık bir düşüş öngörüyordu.

Şirket CEO'su Ren Zhengfei, Bloomberg tarafından kaleme alınan haberden sonra düzenlenen etkinlikte doğrulamıştı.

Ama aslında durum hiç de kötü değil. Üstelik şirketteki 194 bin çalışana ikramiye dağıtılıyor.

  • 2019 yılında şirket ve tüm çalışanlar olağanüstü dış güçlüklerle karşı karşıya kaldı. Bu yüzden çalışanlara, şirket başkanının onayıyla özel bir özveri ödülü verilecek.

Bu arada, Huawei aslında arka planda B planı niteliğinde kendi mobil işletim sistemini geliştirmeye de devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >