Almanya’da evsizlerin sayısı bir milyonu geçti: 9 evsiz donarak öldü

Arşiv
Arşiv

Evsizlere Yardım Çalışma Birliği Almanya’da evsiz sayısının ilk kez bir milyonu geçmiş olabileceği belirtti. Ülkede ekim ayından bu yana dokuz evsizin donarak öldüğü açıklandı. Avrupa genelinde evsiz sayısında büyük artış görünüyor. En çok evsizin bulunduğu Avrupa ülkelerini derledik.

Almanya'da evsizlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ülkede ekim ayından bu yana soğuk nedeniyle dokuz kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Evsizlere Yardım Çalışma Birliği (BAGW) yöneticisi Werena Rosenke, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Geceleri dokuz kişinin, bir başkasının dahli olmaksızın hayatını kaybettiğini" söyleyerek, "Bazı vakalarda adli tıp incelemesi devam ediyor, ancak (bu kişilerin) evsiz olduğunu ve soğukta donarak öldüklerini sanıyoruz" diye konuştu.

  • Söz konusu ölümlerin dördünün Hamburg'da, ikisinin Düsseldorf'ta; diğerlerinin de Köln, Essen ve Lauchhammer'da yaşandığı belirtildi. Geçen yıl aynı dönem itibarı ile üç evsizin aşırı soğuklarda hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

1991'den beri 300 kişi donarak öldü

BAGW, Almanya'da evsiz sayısının ilk kez bir milyonu geçmiş olabileceğine dikkat çekiyor. Birlik, geçen yıl evsiz kalanların sayısının yaklaşık 860 bin olarak açıklamış, bunların 52 binin sokakta yaşadığı kaydedilmişti.

Rosenke şunları kaydetti:

  • "Toplam evsiz sayısı çoktan bir milyonu bulmuş olabilir. Geçen yıl tahminlerimiz kısa süre içinde 1 milyon 200 bin kadın, erkek ve çocuğun evsiz kalabileceği yönündeydi"

Almanya'da soğuk havalarda evsizler için alınan önlemlerin oldukça yetersiz kaldığı belirtiliyor.
Almanya'da soğuk havalarda evsizler için alınan önlemlerin oldukça yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Soğuktan kaynaklanan ölüm vakalarının kaydını medya raporlarına dayandıran BAGW, hükümetin elinde soğuktan kaynaklanan ölümlere ve evsizlerin sayısına ilişkin istatistik olmamasını eleştiriyor.

Birliğin verilerine göre ülkede 1991 yılından bu yana en az 300 kişi donarak hayatını kaybetti. Ancak kayıtlara geçmeyen benzer vakaların da bulunduğu, bu nedenle söz konusu rakamın daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

İngiltere'de de evsizlerin sayısı artıyor: En az 320 bin evsiz var

Evsizlik üzerine çalışan Shelter Derneği, İngiltere'de evsiz sayısının geçen yıla göre yüzde 4 artarak 320 binin üzerine çıktığını açıkladı. Bu rakam İngiltere'de yaşayan her 200 kişiden 1'inin evsiz olduğu anlamına geliyor.

Ülkede, en çok evsizin yaşadığı kent Londra.
Ülkede, en çok evsizin yaşadığı kent Londra.

Bu sayı sadece yerel yönetimlerle iletişime geçen ve evsizler için kurulmuş olan hostellerde kalan evsizleri kapsıyor. İngiltere hükümeti evsizlikle mücadeleye 1.2 milyar sterlinlik bütçe ayırdı. Sokakta ya da hostellerde yaşamak zorunda olanlar arasında aileler de var.

Avrupa genelinde evsiz sayısında büyük artış

Fransa'da sokakta yaşayanların sayısı 200 bine dayandı. İsviçre'de yoksulluk sınırında olanların sayısı 550 bin, sokakta yaşayanların sayısı ise 4-5 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Fransa'da dilenen bir evsiz.
Fransa'da dilenen bir evsiz.

Avusturya'da sokakta yaşayanların 5-6 bin civarında olduğu tahmin edilirken Viyana'da yaşamını sokakta geçirenlerin sayısı 3 bin 500 civarında. Macaristan'da sokakta yaşayanların sayısı ise 45-50 bin arasında değişiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >