AstraZeneca aşısı olanlarda görülen kan pıhtılaşmasının nedeni açıklandı

Arşiv
Arşiv

Almanya ve Norveç'ten iki farklı araştırma ekibi AstraZeneca aşısının kan pıhtılaşmasına neden olan etkilerini araştırdı. Bilim insanları aşının çok nadir olarak kandaki trombositleri yabancı işgalcilerle karıştıran ve onlara saldıran antikorlar üretmesine neden olabileceğini keşfetti. Yetkililer, çok basit kan testleri ve tedavilerle bu sorunun önüne geçilebileceğini belirtti.

İÇİNDEKİLER

Avrupalı bilim insanları,AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği koronavirüs aşısı olan az sayıda insanda bildirilen kan pıhtılaşmasının nedenini çözdüklerini açıkladı.

Çok nadir görülüyor

ntv.com.tr'de yer alan habere göre, Almanya ve Norveç'teki iki ayrı araştırma ekibi, aşının çok nadir durumlarda vücudun kendi kan trombositlerine saldırmasına ve beyinde ölümcül pıhtıları tetiklemesine neden olabileceğini iddia etti.

Ayrıca, beyine giden damarlarda pıhtılaşma yaşayan insanların, aşılandıktan sonraki günlerde şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi ve görme kaybı yaşama eğiliminde olduğu aktarıldı.

Basit bir test ve tedaviyle önlenebilir

Bununla birlikte uzmanlar, aşının nadir yan etkisinin basit bir kan testi ile teşhis edilebileceğini ve kan sulandırıcılarla hızlı bir şekilde tedavi edilebileceğini söyledi. İngiltere, İrlanda ve Avusturya'daki araştırmacılarla işbirliği yapan Alman akademisyenler, bulgularınıninsanların aşıdan korkmaması gerektiği anlamına geldiğini söyledi. Ancak Norveç Sağlık Bakanlığı, sonuçları daha ileri testler yapılırken aşı üzerindeki yasağını geçici olarak uzatmak için kullandı.

İki milyon kişide birden daha azı etkileniyor


Diğer taraftan, bir düzineden fazla Avrupa ülkesi, 30'dan fazla serebral sinüs ven trombozu (CSVT) vakasından sonra geçen hafta AstraZenca’nın aşısını askıya aldı. Hastaların çoğu 55 yaşın altındaydı ve orantısız bir şekilde çoğu kadındı. Beyindeki büyük bir damarın tıkanmasına yol açan oldukça nadir durumun, aşılanan 2 milyon kişide birden daha azını etkilediği düşünülüyor.

Pıhtılaşma nasıl oluyor?

Norveç’teki Oslo ve Almanya’daki Greifswald Üniversitesi'nden araştırma ekipleri, aşının vücudun, normalde enfeksiyonlar veya patojenlerle savaşmak için kullanılan kandaki trombositleri yabancı işgalcilerle karıştıran ve onlara saldıran antikorlar üretmesine neden olabileceğini keşfetti. Vücut bu durumda aşırı trombosit üretmeye başlıyor ve kanın kalınlaşmasına neden olarak pıhtılaşma meydana geliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >