'Bir devrin battığı yerden' yeşeren 10 tarihi film: Çanakkale Zaferi

Çanakkale Savaşı'nın dramatik yönünü ele alan, Russel Crowe imzalı 'Son Umut' filminden.
Çanakkale Savaşı'nın dramatik yönünü ele alan, Russel Crowe imzalı 'Son Umut' filminden.

Çanakkale, sadece bir milletin cansiperane mücadelesi değil, imkansızlıklar içerisinde çıkan imkanın, çaresizlikler içerisinde aranan çarenin yani tüm insanlık için bir umudun simgesi olmuştur. Taraflı tarafsız her millete, güçlünün değil haklının muzaffer olabileceğinin ispatıydı adete. Bu yönüyle onlarca filme, yüzlerce kitaba, binlerce şiire referans olmuş Çanakkale Zaferi'ni, 104. yıl dönümünde 10 tarihi filmle yeniden hatırlayalım.

Filmler seyir zevkinin yanı sıra fikirsel anlamda da izleyenlere ilham olma özelliği taşıyor. Olmaz denilen şeylerin olması, tam bitti denilen anlarda geri dönülmesi, insanlara umut aşılaması filmlerin büyüleyici yanlarından.

Bir senarist veya yönetmen gözünden bakıldığında Çanakkale Zaferi, tüm gerçekleriyle destansı bir mücadele hikayesi. Hal böyle olunca bu hikayeyi beyaz perdeye uyarlamak da yönetmenler ve senaristler tarafından büyük bir fırsat olarak görülüyor. Bu doğrultuda Çanakkale Savaşı'nı farklı yönleriyle yerli ve yabancı onlarca yönetmen sinemaya uyarladı. Zaferin 104. yılında bizlerde sizin için bu filmler arasından en güzel 10 filmi listeledik.

1. Gallipoli (Gelibolu)
Tell England adlı romandan esinlenilerek senaryolaştırılan Gallipoli, şimdiye kadar yapılmış Çanakkale konulu savaş filmleri arasında ayrı bir yerde durur. Başarılı kurgusu ve güçlü alt metniyle, tam bir savaş eleştirisi olan film, savaşın insan psikolojisi üstündeki etkisini en iyi biçimde yansıtır. Peter Weir’ın imzasını taşıyan 1981 yapımı filmde iki Avustralyalı kardeşin öyküsü anlatılıyor. Başrollerinde Mel Gibson gibi usta bir oyuncuyu izleyebileceğiniz filmde az da olsa Türkçe diyaloglar duymak da mümkün.
1. Gallipoli (Gelibolu) Tell England adlı romandan esinlenilerek senaryolaştırılan Gallipoli, şimdiye kadar yapılmış Çanakkale konulu savaş filmleri arasında ayrı bir yerde durur. Başarılı kurgusu ve güçlü alt metniyle, tam bir savaş eleştirisi olan film, savaşın insan psikolojisi üstündeki etkisini en iyi biçimde yansıtır. Peter Weir’ın imzasını taşıyan 1981 yapımı filmde iki Avustralyalı kardeşin öyküsü anlatılıyor. Başrollerinde Mel Gibson gibi usta bir oyuncuyu izleyebileceğiniz filmde az da olsa Türkçe diyaloglar duymak da mümkün.
2. The Water Divener (Son Umut)
Dünyacı ünlü aktör Russell Crowe'un yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği film Çanakkale'ye savaşa gönderdiği üç oğlundan haber alamayan Avustralyalı bir babanın, oraya giderek onları aramasını konu alıyor. Filmde Cem Yılmaz, Mert Fırat ve Yılmaz Erdoğan'ın yanı sıra Olga Kurylenko, Jai Courtney ve Jacqueline McKenzie gibi isimler yer alıyor.
2. The Water Divener (Son Umut) Dünyacı ünlü aktör Russell Crowe'un yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği film Çanakkale'ye savaşa gönderdiği üç oğlundan haber alamayan Avustralyalı bir babanın, oraya giderek onları aramasını konu alıyor. Filmde Cem Yılmaz, Mert Fırat ve Yılmaz Erdoğan'ın yanı sıra Olga Kurylenko, Jai Courtney ve Jacqueline McKenzie gibi isimler yer alıyor.
3. Bir Millet Uyanıyor
Büyük eserin 1966’da çekilen versiyonunda Ertem Eğilmez yönetmen koltuğunda oturuyor ve Kartal Tibet, Erol Taş gibi yıldızlar oyuncu kadrosunda yer alıyor. Çanakkale Savaşı sonrasında Anadolu insanının kahramanca yükselişini anlatan film Türk sinemasının kilometre taşları arasında.
3. Bir Millet Uyanıyor Büyük eserin 1966’da çekilen versiyonunda Ertem Eğilmez yönetmen koltuğunda oturuyor ve Kartal Tibet, Erol Taş gibi yıldızlar oyuncu kadrosunda yer alıyor. Çanakkale Savaşı sonrasında Anadolu insanının kahramanca yükselişini anlatan film Türk sinemasının kilometre taşları arasında.
4. Çanakkale Yolun Sonu
Serdar Akar'ın elinden çıkan film, biri usta bir nişancı olan iki kardeşin Çanakkale savaşına katılmalarıyla değişen hayatları üzerine bir konuya sahip. Gürkan Uygun ve Berrak Tüzünataç'ı başrollerinde izlediğimiz filmde; Stephen Chance ve Ben Warwick gibi yabancı oyuncular da yer alıyor.
4. Çanakkale Yolun Sonu Serdar Akar'ın elinden çıkan film, biri usta bir nişancı olan iki kardeşin Çanakkale savaşına katılmalarıyla değişen hayatları üzerine bir konuya sahip. Gürkan Uygun ve Berrak Tüzünataç'ı başrollerinde izlediğimiz filmde; Stephen Chance ve Ben Warwick gibi yabancı oyuncular da yer alıyor.
5. Çanakkale Çocukları
2012 yapımı bir Sinan Çetin filmi olan Çanakkale Çocukları oldukça geniş bir oyuncu kadrosuna sahip. Haluk Bilginer, Yavuz Bingöl, Wilma Elles ve Oktay Kaynarca gibi isimlerin kamera karşısına geçtiği yapım; İngiliz vatandaşı bir anne ve Türk bir babadan olan Osman ve James adında iki kardeşin yollarının Çanakkale savaşında kesişmesi üzere anne ve babalarının onları bulmak üzere savaşın yaşandığı Gelibolu'ya gelmelerini konu alıyor.
5. Çanakkale Çocukları 2012 yapımı bir Sinan Çetin filmi olan Çanakkale Çocukları oldukça geniş bir oyuncu kadrosuna sahip. Haluk Bilginer, Yavuz Bingöl, Wilma Elles ve Oktay Kaynarca gibi isimlerin kamera karşısına geçtiği yapım; İngiliz vatandaşı bir anne ve Türk bir babadan olan Osman ve James adında iki kardeşin yollarının Çanakkale savaşında kesişmesi üzere anne ve babalarının onları bulmak üzere savaşın yaşandığı Gelibolu'ya gelmelerini konu alıyor.
6. Tell England (The Battle of Gallipoli)
Antony Asquith'in 1931'de çektiği ilk Çanakkale konulu film olma özelliğini taşıyan Tell England, savaşa İngilizlerin gözünden bakan aynı adı taşıyan romandan esinlenilmiş bir yapım. Fay Compton ve Tony Bruce'un başrollerini oynadığı film siyah beyaz olarak izlenebiliyor.
6. Tell England (The Battle of Gallipoli) Antony Asquith'in 1931'de çektiği ilk Çanakkale konulu film olma özelliğini taşıyan Tell England, savaşa İngilizlerin gözünden bakan aynı adı taşıyan romandan esinlenilmiş bir yapım. Fay Compton ve Tony Bruce'un başrollerini oynadığı film siyah beyaz olarak izlenebiliyor.
7. Queen Of The Desert (Çöl Kraliçesi)
Werner Herzog'un 2015'te gösterime giren çalışması Queen Of The Desert, Çanakkale Savaşı'nı bir yan konu olarak işliyor. Başrollerinde Nicole Kidman ve James Franco'nun oynayacağı film ön gösterimlerinde 6.5 gibi ortalama bir puan aldı. Britanya İmparatorluğu'nun 20. yüzyıl sonlarındaki halini gözlemlemek üzere kıtalar arası uzun bir seyahate çıkan Gerturde Bell'in hayatını konu alan film farklı bir alternatif olabilir.
7. Queen Of The Desert (Çöl Kraliçesi) Werner Herzog'un 2015'te gösterime giren çalışması Queen Of The Desert, Çanakkale Savaşı'nı bir yan konu olarak işliyor. Başrollerinde Nicole Kidman ve James Franco'nun oynayacağı film ön gösterimlerinde 6.5 gibi ortalama bir puan aldı. Britanya İmparatorluğu'nun 20. yüzyıl sonlarındaki halini gözlemlemek üzere kıtalar arası uzun bir seyahate çıkan Gerturde Bell'in hayatını konu alan film farklı bir alternatif olabilir.
8. Son Mektup
Tayyareci Yüzbaşı Salih Ekrem I. Dünya Savaşı sırasında gönüllü olarak Çanakkalecephesine gider. savaşın çetin koşulları altında askerlerin hayatta kalması için mücadele veren Nihal Hemşire ile burada tanışır. Salih Ekrem ve Nihal zorlu şartlar altında, bir de Fuat adından kimsesiz bir çocuğu sahiplenirler.
8. Son Mektup Tayyareci Yüzbaşı Salih Ekrem I. Dünya Savaşı sırasında gönüllü olarak Çanakkalecephesine gider. savaşın çetin koşulları altında askerlerin hayatta kalması için mücadele veren Nihal Hemşire ile burada tanışır. Salih Ekrem ve Nihal zorlu şartlar altında, bir de Fuat adından kimsesiz bir çocuğu sahiplenirler.
9. Çanakkale 1915
Osmanlının eğitim, görmüş genç ve yetenekli beyinleri de gönüllü
olarak askere yazılır. İşte gencecik Veli ve Mehmet Ali de bu askerler
arasındadır. Kısa süre içerisinde Maydos (Eceabat)'a tayin edilirler ve Conk
Bayırı’nda 


İngiliz kuvvetlerine karşı tarihin daha önce yazmadığı bir inanç
ve cesaretle savaşırlar.
9. Çanakkale 1915 Osmanlının eğitim, görmüş genç ve yetenekli beyinleri de gönüllü olarak askere yazılır. İşte gencecik Veli ve Mehmet Ali de bu askerler arasındadır. Kısa süre içerisinde Maydos (Eceabat)'a tayin edilirler ve Conk Bayırı’nda İngiliz kuvvetlerine karşı tarihin daha önce yazmadığı bir inanç ve cesaretle savaşırlar.
10. Çanakkale Geçilemedi
1915 yılında Çanakkale’de yaşanan kanlı savaşın tüm tarafları ilk kez bu dev yapımda biraraya geldiler ve Çanakkale Savaşı'nın askeri ve insani boyutunu irdeleyip, unutulmuş yönlerini ortaya çıkardılar. Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Galler televizyonları ile TRT ortak yapımıdır.
10. Çanakkale Geçilemedi 1915 yılında Çanakkale’de yaşanan kanlı savaşın tüm tarafları ilk kez bu dev yapımda biraraya geldiler ve Çanakkale Savaşı'nın askeri ve insani boyutunu irdeleyip, unutulmuş yönlerini ortaya çıkardılar. Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Galler televizyonları ile TRT ortak yapımıdır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >