COVID-19 testi pozitif çıktı: Trump ağırlaşırsa yetkilerini kim kullanacak?

ABD Başkanı Donald Trump hastaneye gitmek üzere Beyaz Saray'dan çıktığı sırada görünüyor.
ABD Başkanı Donald Trump hastaneye gitmek üzere Beyaz Saray'dan çıktığı sırada görünüyor.

ABD'de başkanlık seçimlerine kısa bir süre kala küresel salgın COVID-19'a yakalanan ABD Başkanı Donald Trump'ın Walter Reed Askeri Hastanesi'ne kaldırıldığı ve ilaç tedavisinin deva ettiği öğrenildi.

Amerikan Anayasası'na göre Trump yetkilerini geçici olarak Başkan Yardımcısı Mike Pence'e devredebilir fakat Beyaz Saray iletişim Direktörü Alyssa Farah'ın yaptığı açıklamaya göre; yetkilerin devrine ilişkin herhangi bir adım atılmadı bu da Donald Trump'ın hala görevinin başında olduğunu gösteriyor.

COVID-19 testi pozitif çıkan ABD Başkanı Donald Trump'ın ilaç tedavisi Walter Reed Askeri Hastanesi'ndeki tedavisi devam ediyor.

Oksijen takviyesine ihtiyaç duyulmadığını açıklayan Trump'ın doktoru Sean Conley, "Başkanın çok iyi olduğunu bildirmekten dolayı mutluyum" açıklamasında bulundu.

Trump sosyal medyadan duyurdu: "İyi gidiyor sanırım"

Hastaneye kaldırıldıktan kısa süre sonra Twitter hesabından açıklama yapan Donald Trump, "İyi gidiyor, sanırım! Herkese teşekkürler. Sevgiler!!!" dedi.

Durumu ağırlaşırsa ne olacak?

Sağlık durumunun 'iyi' olduğu açıklanan Trump'ın görevini yerine getiremeyecek hale gelmesi halinde ise yetkilerini Başkan Yardımcısı Mike Pence'e devretmesi bekleniyor. Amerikan Anayasası'nın 25'inci maddesine göre işleyişin bu şekilde ilerlemesi gerekiyor. Trump iyileştikten sonra görevi devralır.

ABD Başkan Donald Trump hastaneye giderken böyle görüntülendi.
ABD Başkan Donald Trump hastaneye giderken böyle görüntülendi.

Farklı örnek var mı?

Daha önceki ABD başkanlarından Ronald Reagen ve George W. Bush'da da aynı prosedür işlenmişti. Başkanın bu kararı veremeyecek durumda olması halinde ise kabine ve başkan yardımcısının bu kararı alma yetkisi bulunuyor.

Pence de hasta olursa 'b planı' var mı?

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence

Donald Trump ve Pence arasında yakın temas olduğu biliniyor. Bu durumda Pence'nin hasta olma ihtimali de seçenekler arasında yer alıyor. Pence de COVID-19'a yakalanır ve başkanlığa vekalet edemeyecek duruma gelirse New York Times gazetesinin iddiasına göre ABD başkanlığına Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi vekalet edecek.

ABD seçimleri etkilenir mi?

  • 3 Kasım 2020'de yapılması planlanan ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Donald Trump seçime giremeyecek kadar hasta olması halinde; Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin yeni bir aday seçmek için bir araya gelmesi gerekiyor. Böylece 168 katılımcının oy kullanmasıyla yeni bir aday belirlenecek. ABD tarihinde resmi olarak aday seçildikten sonra değişiklik yaşanmadığı biliniyor.

Seçim ertelenir mi?

Seçimin ertelenmesi için Temsilciler Mecliisi'nden buna yönelik bir karar çıkması gerekiyor. Demokratların kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'nden böyle bir kararın çıkmasının zor olduğu öne sürülüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >