Dünyanın en ilginç hayvanlarından biri olan lamalar neden tükürür?

Dünyanın en ilginç hayvanlarından biri olan lamalar neden tükürür?​
Dünyanın en ilginç hayvanlarından biri olan lamalar neden tükürür?​

Deve familyasından, deve görünüşlü ve narin yapılı olan lamaların en ilginç özelliklerinden biri tükürmeleridir. Peki lamalar neden tükürür?

Deve görünüşlü ve narin yapılı olan lamanın hörgücü olmayıp, boynu uzunca ve bacakları incedir. Güney Amerika’nın dağlık bölgelerinde yabani olarak yaşayan Guanako’dan evcilleştirilen bu hayvanların deveden daha küçük, yerden omuza kadar olan yüksekliği ve boyu 1-2 metre, kuyruk uzunluğu ise 15-20 cm’dir.

Lama’ya, Güney Amerika’nın devesi diyebiliriz. “Çöl gemisi” olarak bilinen deve ile aynı soydan olduğu söylenir. Allah, deveyi nasıl çöl ve sahra için yaratmışsa, lamayı da karlarla örtülü dağlarda yaşamak için donatmıştır.
Lama çok kanaatkâr bir hayvandır. Yol kenarlarında buldukları otlar ve bitkilerle yetinirler. Deve gibi, lama da, su bulduğu zaman bol bol içip depo eder, ve uzun süre susuz yaşar. Bugün lamalar, ancak Bolivya ve Peru dağlarında, Titikaka Gölü çevresinde, Şili ve Arjantin’de yaşarlar.

LAMALAR ÖZGÜRLÜKLERİNE DÜŞKÜNDÜR

Lama öncelikle inatçıdır. Köpek gibi itaatkâr bir hayvan değildir. Ne kadar ehlileştirilirse ehlileştirilsin, bağımsızlığından fedakârlık yapmaz. Verilen hizmeti bir kere reddetmeye görsün, artık kimse onu bu inadından vazgeçiremez. Mesela bir yükü bir süre sabır ve tahammülle taşır. Sonra, ani olarak üzerine fazla yük yüklendiğine karar verir ve derhal çöker. Eğer o an, sahibi yükü hafifletme yolunu seçmeyip, hayvanı zorla yoluna devam ettirmeye çalışırsa, vay haline.

Lama kızar. Özellikle kendisiyle zorlanıp zıtlaşıldığında, hakaret edildiğinde kızar, öfkelenir. Bu durumda çeşitli tepkiler verir. Örneğin tekme atmak ve ısırmak kızınca verdiği tepkilerden bazılarıdır. Ancak en önemlisi ve kızınca en çok yaptığı tükürmektir. Çok pis bir koku yayan tükürükleri, düşmanlarını uzaklaştırmayı sağlar. Bu belki de onun bir çeşit savunma biçimidir.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >