Facebook'un eski çalışanı Sophie Zhang: Ellerimde kan var

Sosyal medya platformu Facebook'un sembolü.
Sosyal medya platformu Facebook'un sembolü.

ABD menşeli sosyal medya platformu Facebook'ta veri mühendisi olarak görev alan Sophie Zhang, bu ay işten çıkarıldı. Zhang, kamuoyuna 6 bin 600 kelimeden oluşan bir "bilgi notu" gönderirken Facebook'un dünya çapında nasıl siyasi operasyonlar yaptığını 'Ellerimde kan var' açıklamasıyla duyurdu.

ABD merkezli gazetede BuzzFeed'e gönderilen bir mektup Facebook'un dünyadaki seçimleri ve siyasi olayları nasıl baltaladığını ortaya koydu. Yakın zamanda işten çıkarılan bir Facebook çalışanı tarafından kaleme alınan mektupta Facebook'un yavaş hareket ettiği ve kanıtları görmezden geldiği iddia ediliyor.

Facebook'ta veri bilimci olarak görev alan ve kısa süre önce işine son verilen Sophie Zhang, BuzzFeed'e gönderdiği 6 bin 600 kelimeden oluşan bir not ile Facebook'un skandallarına bir yenisini ekledi. Zhang, hükümet başkanları ve siyasi partilerin sahte hesaplar kullanarak kamuoyunu etkilemeye çalıştığını, Facebook'un elinde somut kanıtlar olmasına karşın görmezden geldiğini savundu.

  • Zhang, "Facebook'ta geçirdiğim üç yıl içinde, yabancı ulusal hükümetler tarafından, kendi vatandaşlarını yanıltmak için geniş ölçekte platformumuzu kötüye kullanma girişimlerini tespit ettim ve birçok kez uluslararası haberlere yol açtım" dedi.

"Ellerimde kan var"

Sophie Zhang, siyasilere ve devlet başkanlarına karşı kararlar aldığını, dünya çapında pek çok önde gelen politikacıya karşı yaptırım uygulamak için harekete geçtiğini savundu. Zhang'ın yazdığı notta, "Şimdiye kadar ellerimde kan olduğunu biliyorum" açıklaması dikkati çekti.

Facebook'ta skandallar bitmiyor.
Facebook'ta skandallar bitmiyor.

Zhang'ın iddialarından bazıları şöyle:

  • - Honduraslı Başkan Juan Orlando Hernandez'e ait Honduras halkını yanıltmak ve güçlenmek için binlerce gerçek olmayan kullanıcı vardı. Koordineli çalışma 9 ay sürdü. Facebook, temmuz ayında sahte hesaplara karşı harekete geçti fakat bu hesaplar iki hafta sonra geri döndü.
  • - Zhang ve meslektaşları, 2018 seçimlerinde Brezilya ve ABD'deki yüksek profilli politikacılara karşı sahte tepki veren 10 milyon 500 bin hesabı kaldırdı.
  • - Zhang, COVID-19 salgını sırasında İspanyol Sağlık Bakanlığı'nın Facebook sayfasındaki koordineli manipülasyonun farkına vardıktan sonra, ABD de dahil olmak üzere "küresel olarak benzer hedeflere göre hareket eden" 672 bin sahte hesabın bulunmasına ve kaldırılmasına yardımcı oldu.
  • - Hindistan'da, Şubat ayında Delhi'de yapılan yerel seçimleri "etkilemeye çalışan binden fazla aktörden oluşan siyasi açıdan karmaşık bir ağı" kaldırmak için çalıştı. Facebook bu ağı hiçbir zaman kamuya açıklamadı veya onu kapattı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >