Newsweek'ten ABD'lilere koronavirüsle mücadelede Hz. Muhammed örneği

Arşiv
Arşiv

ABD merkezli haftalık dergi Newsweek ABD'de Covid-19 ile mücadelede son peygamber ve kılavuz Hz. Muhammed'in hadislerine değindi. Makalede, Hz. Muhammed'in hastalıklarla mücadelede tavsiye ettiği karantina ve hijyen kuralları vurgulandı. Makalenin yazarı Dr. Condisine, tedbir sünnettir şiarını hadis örnekleriyle açıkladı.

ABD'deki Rice Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde akademisyen olan Dr. Craig Considine haftalık dergi Newsweek için bir makale kaleme aldı.

Dr. Considine makalesinde Covid-19 salgınıyla sadece dua ile mücadele edilebileceği argümanına tepki gösterdi ve Hz. Muhammed'in hadislerinden örnekler verdi.

"Duanın gücü, koronavirüs gibi bir salgını durdurmaya tek başına yeter mi? Muhammed Peygamber bile aksini düşündü" isimli makaleden satır başları ise şöyle:

İmmünolog Dr. Anthony Fauci ve tıbbi gazetecilik yapan Dr. Sanjay Gupta hijyen, karantina ve sosyal izolasyon kurallarının Covid-19 ile mücadelede en önemli araçlar olduğunu söylüyor.

Başka kim salgın boyunca hijyen ve karantinayı tavsiye etmişti biliyor musunuz?

Bin 300 yıl önce İslam Peygamberi Muhammed.

Peygamber Muhammed ölümcül hastalıklar konusunda bir uzman değildi ancak şu an karşılaştığımız Covid-19 gibi durumlarla mücadele etmek için bilgece konuştu.

Peygamber Muhammed, "Bir yerde veba olduğunu işitirseniz oraya girmeyin. Eğer bulunduğunuz yerde veba ortaya çıkarsa oradan ayrılmayın." dedi.

Peygamber ayrıca, "Bulaşıcı hastalıkları olanlar sağlıklı olanlardan uzak tutulmalıdır." dedi.

Peygamber Muhammed insanları enfeksiyondan korumaya yardımcı hijyen pratiklerini de tavsiye etti. Şu hadislere bakalım:

Temizlik imandan gelir.

Uyandığınız zaman ellerinizi üç kere yıkayın, çünkü ellerinizin nerede gecelediğini bilemezsiniz.

Yemeğin bereketi; hem yemekten önce, hem de yemekten sonra elleri yıkamaktadır

Peki biri hastalandığında ne yapardı? İnsanları ilaç ve tıbbi destek almaya teşvik ederdi. Peygamber Muhammed, "Tedavi olunuz. Çünkü yüce Allah yaşlılık haricinde şifasını vermediği hiç bir hastalık yaratmamıştır." dedi.

Belki de en önemlisi, inanç ile mantığı nasıl dengeleyeceğini biliyordu.

Son haftalarda bazıları, duanın sizi koronavirüsten uzak tutmada, sosyal mesafe ve karantinaya ilişkin temel kurallara uymaktan çok daha iyi koruyacağını ileri sürdü.

Peki Muhammed Peygamber buna nasıl tepki verirdi?

Dokuzuncu yüzyılda yaşayan İslam alimi Tırmizi'nin aktardığı şu hadisi düşünün: Peygamber Muhammed bir gün bedevinin devesini bağlamadan ayrıldığını fark etti. Bedeviye, "Neden devenizi bağlamıyorsunuz?" diye sordu. Bedevi, "Allah'a güveniyorum" dedi. Peygamber Hz. Muhammed "Önce devenizi bağlayın, sonra Allah'a güvenin" dedi.

Muhammed Peygamber insanları, dinlerinde rehberlik etmeye teşvik etti. Ancak herkesin istikrarı, güvenliği ve refahı için temel tedbirleri almalarını umuyordu.

Başka bir deyişle, insanların sağduyularını kullanmasını umuyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >