Not verme sistemini bulan öğretmen: William Farish

William Farish
William Farish

Bugün burada, tarihte ilk notu veren öğretmen olan kimyager William Farish'i anmak için bulunuyor...

Eğitim tarihinde ilk notu veren öğretmeni merak ediyor musunuz? Cevabınız evet ise doğru yerdesiniz.
Günümüz eğitim sisteminin temellerini oluşturan not sistemi,1972 yılına kadar kurulmamış, kurulması teklif dahi edilmemişti. Bu tarihten önce mezun olan öğrenciler, herhangi bir işe girmek için başvuru yaptıklarında hocalarının isimlerine göre derecelendirilir ve kabiliyetleri bu kritere göre belirlenirdi.
Ancak; Cambridge Üniversite'nde özel ders veren bir kimyager olan William Farish, 1792 yılında ortaya bir fikir attı; “öğrencilere not versek ya?" İşte hepimizin hayatını karartan cümle bu oldu…


EĞİTİMCİ DEĞİL, TÜCCAR...
Sanayi Devrimi neticesinde 'parça iş' sistemi bir hayli revaçtaydı ve öğretmenler dahi öğrenci sayılarına göre para alıyorlardı. Eski eğitim metotları öğrenciler ile yakın ilişkiler gerektirdiği için fazla zaman alıyordu. Bu zaman kaybı da öğretmenlerin öğrenci sayısını düşürüyordu. Öğrenci sayısının düşmesi, az para kazanmak demekti.
Mümkün olan en fazla sayıda öğrenci ile çalışarak daha çok para kazanmanın peşinde olan bu üşengeç kimyager, fabrikalarda uygulanan yöntemden esinlenerek 'not verme sistemini' icat etti. Artık öğrencileri ile birebir iletişim halinde olma zorunluluğundan kurtulan William Farish, hiç tanımadığı öğrencilere dahi ders verip paraya para demiyordu.
William Farish ayrıca üniversite düzeyinde ilk yazılı sınavı yapan öğretmen olarak da tarihe geçmiştir.
SANA İKİ ÇİFT LAFIMIZ VAR FARISH BEEEY...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >