Dün gece İstanbul Boğazı'nı etkileyen Orkoz nedir?

Orkoz nedeniyle İstanbul Boğazı, tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişine kapatılmıştı.
Orkoz nedeniyle İstanbul Boğazı, tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişine kapatılmıştı.

Dün gece İstanbul Boğazı'nda 'orkoz' nedeniyle tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişi bir süreliğine durdurulmuş arından ise geçişlerine kontrollü olarak izin verilmişti. Bu haberden sonra vatandaşlar orkoz nedir? Orkozun etkileri nelerdir? Sorularına yanıt aramaya başladı. Boğazdaki gemi trafiğini etkileyen orkoz hakkında tüm merak edilenler bu haberde.

İstanbul Boğazı dün gece orkoz nedeniyle iki yönlü olarak bir süreliğine gemi geçişlerine kapatılmıştı. Vapur ve tekne seferlerinde ise herhangi bir aksama yaşanmazken, tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişlerini engelleyen 'orkoz' hakkında tüm detayları sizler için derledik.

Orkoz nedir? Orkozun etkileri nelerdir?

İstanbul Boğazı, orkoz nedeniyle iki yönlü olarak bir süreliğine gemi geçişlerine kapatıldı ve vatandaşların orkozun ne olduğunu merak etmeye başladı. Peki, orkoz nedir? Orkozun etkileri nelerdir?

Orkoz ya da orkos, İstanbul Boğazı'nda görülen, güçlü bir ters akıntı türüdür. Orkozlar, başta lodos olmak üzere güneyden kuvvetli rüzgârların Marmara Denizi'nin sularını kuzeye yığmasından ötürü oluşur.

İstanbul Boğazı, dün gece tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişine kapatıldı.
İstanbul Boğazı, dün gece tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişine kapatıldı.

Bu zamanlarda Boğaz'ın Marmara girişinde sular yarım metreye kadar yükselir. Bu olağan dışı yükselme Boğaz'ın akıntı rejimini de değiştirir ve yüzeyde orkoz adı verilen ters akıntılar oluşur. Bu akıntının hızı zaman zaman 6-7 knota kadar çıkar ve Karadeniz'den Marmara'ya olan yüzey akıntısının hızına erişir.

Orkozlar, yıl içinde birkaç kez görülür ve şehir hatları vapurlarının seferlerini iptal ettirecek kadar kuvvetli olabilirler.

Orkozun etkileri nelerdir?

İstanbul Boğazı'nda oluşan üst akıntılar orkoz ve kuvvetli rüzgârların neden olduğu ters akıntılar dışında genelde kuzeyden güneye doğrudur.

Boğaz'ın keskin dönüşler gerektiren kıvrımlı yapısı da bu akıntılara eklenince gemiler için İstanbul Boğazı en zorlu rotalardan biri hâline gelir.

Orkoz oluştuğunda, Boğaz'ın Marmara girişinde sular yarım metre kadar yükseliyor.
Orkoz oluştuğunda, Boğaz'ın Marmara girişinde sular yarım metre kadar yükseliyor.

Manevra yaparken Boğaz'ın karşı trafik şeridine savrulmak, arkadan gemiyi iten güçlü akıntı nedeniyle hızını alamayıp karaya oturmak Boğaz'daki en yaygın kazalardandır.

İstanbul Boğazı'nda kazaya uğrayan gemilerin çoğunlukla Karadeniz yönünden gelenler olmasının nedeni işte bu akıntılardır.

Akıntılara karşı zamanında ve yerinde müdahalede bulunulmaması durumunda yer yer kıyıda bile derinliği 10 metre olabilen İstanbul Boğazı'nda gemilerin evlerin içlerine kadar girerek karaya oturması olayları yaşanmaktadır.

İstanbul Boğazı'nda kışın orkoz görüldüğü dönemlerde Boğaz sularında yaşayan canlılar da etkilenir. Akıntı ve ani sıcaklık değişiminden dolayı özellikle yüzeye yakın yaşayan balık türleri dengelerini yitirerek su yüzüne vururlar.

Bu dönemde ayrıca Boğaz suyunun rengi de değişir. Köpüklenmeden dolayı yeşilimtırak renkteki su ağarır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >