Orman yangınlarında terör ve kundaklama şüphesi

Gazipaşa'da 4 farklı noktada orman yangını
Gazipaşa'da 4 farklı noktada orman yangını

Türkiye genelinde 2 gün içinde 17 ilde 58 orman yangını çıkması akıllara sabotaj ihtimalini getirdi. Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek hayatında ilk kez böyle bir yangın gördüğünü ve bu durumun piknikçilerin işi olamayacağını dile getirdi. Marmaris Belediye Başkanı Oktay ise "Sabotaj ihtimali oldukça yüksek" açıklaması yaptı. Öte yandan Manisa'da 'kundaklama için keşif yaptıkları' iddia edilen iki terörist yakalandı. Valilik yaptığı açıklamada, teröristlerin mevcut yangınlarla irtibatlı olduklarına dair bir bulgunun söz konusu olmadığını ifade etti. Uzmanlar, sabotaj ihtimalinin yüksek olduğunu söylese de aynı anda birbirinden uzak birçok noktada yangın çıkmasının tek başına delil olamayacağını belirtiyor.

Türkiye son 3 gündür orman yangınları ile boğuşuyor. Bazı illerde yangınların birbirinden uzak birçok noktada aynı anda başlayıp yayılması sabotaj ihtimalini gündeme getirdi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de aynı şüpheyi dile getirdi. Böcek, "Yangın birbirinden bağımsız 4 farklı yerde ve hafta içi çıktı. Bu durum sabotaj ihtimalini akıllara getiriyor. Hafta sonu olsa piknikçileri suçlayabiliriz ama bu durumda böyle bir olasılık bana akıllıca gelmiyor" dedi.

Bir günde 22 noktada


Alevlerin yaktığı bir diğer il de Adana oldu. Hem Kozan, hem de Aladağ ilçelerinde orman yangını çıktı. Aladağ’daki yangın Boztahta Mahallesi’ndeki ormanlık alanda gece saatlerinde başladı ve kısa sürede yayıldı. Bazı evler yangın nedeniyle boşaltıldı. Vali, Adana’da genelinde 1 günde 22 noktada yangın çıktığını ve bunların 20’sinin gün içerisinde söndürüldüğünü söyledi.

Marmaris'te de aynı şüphe

Yine önemli tatil beldelerinden birisi olan Muğla’nın Marmaris ilçesinde de orman yangını çıktı. İçmeler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangınla ilgili bilgi veren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Sabotaj ihtimali oldukça kuvvetli"ifadelerini kullandı. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı da yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Mersin’in Aydıncık ilçesi ile Osmaniye’nin Kırmacılı köyü mevkisi ve Karacalar mevkisinde dün iki ayrı orman yangını çıktı. Osmaniye’deki yangınla ilgili 5 kişi sabotaj şüphesi ile gözaltına alındı.

Aynı anda olması tek başına delil değil

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz yangınların sabotaj olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Türkyılmaz, "Aynı anda bir çok yerde yangın çıkması sabotaj dememiz için tek başına bir delil değil. Ancak Manavgat’ta dört ayrı noktada aynı anda yangın çıkması, bu ihtimali güçlendiriyor. Hatay ve İzmir’de de benzer yangınlar çıkmış, PKK terör örgütünün yaptığı tespit edilmişti. Geçmişte yaşananlar elbette böyle bir işareti oluşturuyor" dedi. Türkyılmaz, "Yangına karşı uçak sayısı yetersiz" iddialarının da yanlış bilgi olduğunu söyledi.

PKK talimat vermişti

Peş peşe başlayan bu yangınlar sonrası sabotaj iddiası araştırılıyor. Geçtiğimiz yıl büyük hasara yol açan yangınları PKK’lı 'Ateşin Çocukları İnisiyatifi' isimli teröristler üstlenmişti. PKK elebaşı Murat Karayılan’ın 2020’de verdiği "Ormanları yakın" talimatı, son günlerde meydana gelen yangınların sosyal medyada PKK sempatizanları tarafından üstlenilmesi sabotaj iddialarını güçlendiriyor.

Yakalanan teröristler mevcut yangınlarla irtibatlı değil

Manisa, İzmir ve Bursa’da keşif yapıp orman yakma eyleminde bulunduktan sonra yurt dışına kaçacakları iddia edilen 2 kişi yakalandı. PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü üyesi yabancı uyruklu 2 kardeş, MİT, Jandarma ve Emniyetin ortak operasyonu ile gözaltına alındı. 2 terörist Manisa’da yakalandı. Öte yandan valilik, yakalanan teröristlerin mevcut orman yangınlarıyla irtibatlı olduklarına dair herhangi bir bilgi ve bulgunun söz konusu olmadığını açıkladı.

Füze Okulu'nda yangın tehlikesi

Ankara Polatlı’da K.Y.Ü. (28) isimli şahıs, Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı’ndaki otları dışardan yakarak kışla içinde yangın çıkarmaya çalıştı. Kışla içerisinde nöbet tutan askerlerin ihbarı üzerine itfaiyenin müdahalesi ile yangın büyümeden söndürüldü. Çıkan yangında askeriye içinde bulunan 6 ağaç zarar gördü. Yangını çıkaran K.Y.Ü. ise kaçmaya çalışırken vatandaşlar tarafından yakalanarak polise teslim edildi. Kısa sürede yakalanan şahsın birçok suç kaydı bulunduğu ortaya çıktı. Zanlı emniyetteki ifadesinin ardından Adliye’ye sevk edildi. Hakimlikçe sorgulanan K.Y.Ü. hakkında "konutu terk etmeme" şeklinde adli kontrol uygulanmasına karar verildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >