Osmanlı resim sanatının önemli isimlerinden Osman Hamdi’nin 8 eseri

Eserleri milyonlarca dolara alıcı bulan Türk ressamın eserleri

Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi Bey devletin yetiştirdiği ilk ressamlardan birisidir. Aynı zamanda arkeolog olan Osman Hamdi Bey müzecilik alanında da ülkemizin ilklerini oluşturmuştur. Fransa'da aldığı eğitimden sonra geri dönen Osman Hamdi Bey atılı tekniklerle Doğu insanını başarıyla resmederek önemli bir üne kavuştu. Ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi ve diğer resimleri birçok yabancı ülkede sergilendi. Osman Hamdi Bey'in 10 eserini sizler için listeledik.
Kaplumbağa Terbiyecisi 
Osman Hamdi Bey'in 2 farklı şekilde çizdiği tablosunun ilkidir. Osman Hamdi Bey bu eserde geri kaldığını düşündüğü toplumu eğitmeye çalışan bir insan olarak Kaplumbağa Terbiyecisini çizdiği söylenir. Ama tam olarak nereden ilham aldığı bilinmemektedir.
Kaplumbağa Terbiyecisi Osman Hamdi Bey'in 2 farklı şekilde çizdiği tablosunun ilkidir. Osman Hamdi Bey bu eserde geri kaldığını düşündüğü toplumu eğitmeye çalışan bir insan olarak Kaplumbağa Terbiyecisini çizdiği söylenir. Ama tam olarak nereden ilham aldığı bilinmemektedir.
Arzuhalci
Osman Hamdi Bey'in yağlı boya eseridir. Eserde resmedilmiş biri mavi, diğeri siyah feraceli kadınlar, diğer tüm renkli sahnelerin arasında en halk tipi olanıdır. Osman Hamdi çeşitli ferace tiplerini sınıf farklılıklarını belirtmek için kullanmıştır.
Arzuhalci Osman Hamdi Bey'in yağlı boya eseridir. Eserde resmedilmiş biri mavi, diğeri siyah feraceli kadınlar, diğer tüm renkli sahnelerin arasında en halk tipi olanıdır. Osman Hamdi çeşitli ferace tiplerini sınıf farklılıklarını belirtmek için kullanmıştır.
Kuran Okuyan Adam
Kuran Okuyan Adam, Osman Hamdi Bey'in 1910 tarihli, kendini resmettiği tablosudur. Eserde, Osman Hamdi Bey'i temsilen yaşlı bir adam cami içinde oturmaktadır. Ahşap bir rahlede Kur'an okumakta, yan tarafında ise muhtemelen göz attığı başka kitaplar bulunmaktadır. Üzerinde oturduğu halı bir parça kaymıştır; buradan adamın uzunca bir süredir Kur'an okumakla meşgul olduğu anlaşılmaktadır.
Kuran Okuyan Adam Kuran Okuyan Adam, Osman Hamdi Bey'in 1910 tarihli, kendini resmettiği tablosudur. Eserde, Osman Hamdi Bey'i temsilen yaşlı bir adam cami içinde oturmaktadır. Ahşap bir rahlede Kur'an okumakta, yan tarafında ise muhtemelen göz attığı başka kitaplar bulunmaktadır. Üzerinde oturduğu halı bir parça kaymıştır; buradan adamın uzunca bir süredir Kur'an okumakla meşgul olduğu anlaşılmaktadır.
Naile Hanım Portresi
Bu eser Osman Hamdi Bey'in eşinin portresidir. Ressamın başka tablolarında görülmeyen altın yaldız kullanımı, bu eseri sanatçının diğer tablolarından ayırır. Bizans ikonlarında kutsal kişilerin resimlerinde görülen bu uygulamanın, sanatçının eşine verdiği değeri gösterdiği düşünülür.
Naile Hanım Portresi Bu eser Osman Hamdi Bey'in eşinin portresidir. Ressamın başka tablolarında görülmeyen altın yaldız kullanımı, bu eseri sanatçının diğer tablolarından ayırır. Bizans ikonlarında kutsal kişilerin resimlerinde görülen bu uygulamanın, sanatçının eşine verdiği değeri gösterdiği düşünülür.
Silah Taciri
Kendisini (iki kişi olarak) ve oğlunu bir arada daha eski bir devrin giysileri içinde resmettiği bir yapıttır. Osman Hamdi, kendisini bir sütun başlığı üstünde oturur şekilde resmetmiştir. Üzerinde oturduğu sütun başlığı ile müze kuruculuğuna gönderme yaptığı düşünülmüştür. El jesti, oğluna öğüt vermekte olduğu şeklinde yorumlanır.
Silah Taciri Kendisini (iki kişi olarak) ve oğlunu bir arada daha eski bir devrin giysileri içinde resmettiği bir yapıttır. Osman Hamdi, kendisini bir sütun başlığı üstünde oturur şekilde resmetmiştir. Üzerinde oturduğu sütun başlığı ile müze kuruculuğuna gönderme yaptığı düşünülmüştür. El jesti, oğluna öğüt vermekte olduğu şeklinde yorumlanır.
Mimozalı Kadın
Osman Hamdi Bey, bu eserini Avrupa'da görülen akımlara uygun olarak çizmiştir. Fona herhangi bir ayrıntı ve desen yerleştirmemiş, fonu sadece fon işlevi görmesi için kullanmıştır. Fransız olan eşinin giysileri yine tamamen Fransız modasına uygundur. Elinde sarı renkli bir demet mimoza çiçeği tutmaktadır.
Mimozalı Kadın Osman Hamdi Bey, bu eserini Avrupa'da görülen akımlara uygun olarak çizmiştir. Fona herhangi bir ayrıntı ve desen yerleştirmemiş, fonu sadece fon işlevi görmesi için kullanmıştır. Fransız olan eşinin giysileri yine tamamen Fransız modasına uygundur. Elinde sarı renkli bir demet mimoza çiçeği tutmaktadır.
Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi
Kanuni döneminin üst düzey yöneticilerinden olan Çoban Mustafa Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı külliyeyi Osman Hamdi Bey tuvalinde işledi.
Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Kanuni döneminin üst düzey yöneticilerinden olan Çoban Mustafa Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı külliyeyi Osman Hamdi Bey tuvalinde işledi.
Kökenoğlu Rıza Efendi
Bu eserin 1871 yılında yapıldığı göz önüne alınarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma dönemini düşünceli bir şekilde izleyen bir figürü yansıtmakta olduğu söylenebilir.
Kökenoğlu Rıza Efendi Bu eserin 1871 yılında yapıldığı göz önüne alınarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma dönemini düşünceli bir şekilde izleyen bir figürü yansıtmakta olduğu söylenebilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >