Trump-Twitter savaşında hangi tweetler sansürlendi?

Twitter ABD Başkanı Donald Trump'a göz açtırmıyor
Twitter ABD Başkanı Donald Trump'a göz açtırmıyor

Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın tweetlerini düzenli olarak takip etmeye, yazdıklarını filtreden geçirip etiketlemeye başladı. Trump'ın bazı tweetleri "manipüle edilmiş medya" olarak işaretlendi, bazıları için "gerçekleri öğren" uyarısı konuldu. Trump'ın, siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından yaşanan şiddetli gösterilere dair tweeti ise "şiddeti yüceltmekle" nitelendirildi; beğenilmesi, paylaşılması ve cevap yazması yasaklandı.

Twitter bir süredir paylaşılan içerikleri çeşitli filtrelerden geçiriyor. Dev sosyal medya platformu ilk uygulamasını ABD Başkanı Donald Trump'ın retweet'lediği bir videoyu "manipüle edilmiş medya" olarak işaretleyerek hayata geçirmişti.

Twitter Trump'ın tweetlerini izlemeyi bırakmadı ve geçtiğimiz günlerde iki tweetine, "Posta yoluyla oy kullanımı hakkındaki gerçekleri öğren" uyarısı koydu.

Trump'ın 26 Mayıs'ta yazdığı tweetlerinde, şu ifadeler yer aldı:

  • Posta yoluyla oy kullanımının hileli olmama ihtimali YOK (SIFIR!). Posta kutuları soyulacak, oy pusulaları taklit edilerek yasa dışı biçimde basılacak, sahte oy kullanılacak.
  • California Valisi milyonlarca kişiye oy pusulası yolluyor. Eyalette yaşayan herkes, kim olduklarına ve oraya nasıl geldiklerine bakılmaksızın oy pusulası alacak. Bu durum (oy kullanma süreci), daha önce oy kullanmayı aklından geçirmemiş insanlara nasıl ve kim için oy kullanması gerektiğini söyleyen profesyonellere sorularak teyit edilecek. Bu şikeli bir seçim olacak. Hayatta olmaz!
Trump, posta yoluyla oy kullanılırsa, seçimin şikeli olacağını iddia etti
Trump, posta yoluyla oy kullanılırsa, seçimin şikeli olacağını iddia etti

Başkan Trump'ın tweetlerine "gerçekleri öğren" uyarısı koyan Twitter, durumu şöyle açıkladı:

  • Başkan Trump salı günü California Valisi Gavin Newsom'ın COVID-19 nedeniyle posta yoluyla oy kullanımını artıracaklarını açıklamasının ardından potansiyel oy sahteciliği hakkında bir dizi iddiada bulundu. Bunlar CNN, Washington Post ve diğerlerine göre doğrulanmamış iddialar. Uzmanlar, posta yoluyla oy kullanımının çok nadir olarak oy sahteciliği ile ilişkili olduğunu ifade ediyor.
Twitter, Trump'ın ifadelerinin doğrulanmamış olduğunu söyledi
Twitter, Trump'ın ifadelerinin doğrulanmamış olduğunu söyledi

Trump bu sefer de Floyd cinayeti konusunda Twitter'ın ağına yakalandı

Başkan Trump, ülkenin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd'un ölümüne dair yapılan protestoları eleştirdi.

İlk tweetinde, "Harika bir ABD şehri olan Minneapolis'e olanları arkama yaslanarak izleyemem. Tam bir liderlik eksikliği. Ya şehrin radikal sol Belediye Başkanı Jacob Frey yetkisini kullanır ve şehri kontrol altına alır ya da ben Ulusal Muhafızları oraya yollar ve yapılması gerekeni yaparım" diyen Trump ikinci tweetinde şehirdeki göstericilerin eylemlerine karşı çıkarak şu ifadeleri kullandı:

  • Bu haydutlar George Floyd'un anısına leke sürüyorlar ve ben bunun olmasına izin vermeyeceğim. Az önce Vali Tim Walz ile konuştum ve askerin sonuna kadar onunla olduğunu söyledim. Herhangi bir zorluk, kontrolü ele alacağız ancak yağma başlarsa ateş etme başlar. Teşekkürler!
Trump'ın 'Yağma başladığında ateş etme de başlar' sözleri büyük tartışma yarattı
Trump'ın 'Yağma başladığında ateş etme de başlar' sözleri büyük tartışma yarattı

Trump'ın "şiddeti yücelttiği" ifade edilen tweetini beğenmek, tweete cevap yazmak ve retweet etmek Twitter tarafından engellendi. Tweet yalnızca, "yorum ile retweet" edilebiliyor.

Trump'ı destekleyen vatandaşlar, "Başkan masum sivillere ateş etmekten söz etmiyor, vandalları kastediyor" dedi, diğerleri ise, "Başkan şunu demedi. Dediyse de bunu kastetmedi. Eğer böyle bir şey olduysa da sen anlamadın. Anladıysan da çok da önemli değil. Eğer doğruysa, daha kötü şeyler söyleyen başkaları var" ifadeleriyle Trump destekçilerini tiye alarak eleştirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >