Twitter CEO'su Jack Dorsey'den Trump'a gönderme: Sorunlu bilgileri göstermeye devam edeceğiz

Jack Dorsey
Jack Dorsey

Birkaç gündür gündemi fazlasıyla dolduran ABD Başkanı Donald Trump ve Twitter arasındaki gerginlik durulmak bilmiyor.

Twitter CEO'su Jack Dorsey, Trump'a gönderme yaparak; Twitter'dan kendisinin sorumlu olduğunu ve sorunlu bilgileri göstermeye devam edeceklerini bildirdi.

Mark Zuckerberg de konuyla alakalı yeni bir açıklama yaptı ve özel şirketlerin belirleyici olmaması gerektiğini bildirdi.

Twitter, belirli dönemlerde güvenlik ve gizlilik kurallarını güncelleyerek hatalı bilgileri yasaklıyor. Yani böylece kısa süre içinde milyonlarca kişiyi harekete geçirebilecek paylaşımlar engelleniyor. Geçtiğimiz dönemlerde bunun örnekleriyle sıkça karşılaştık. Hatta son olarak 5G'nin koronavirüs yayılımını hızlandırdığı yönündeki bilgileri içeren tweet'ler de yasaklanmıştı.

Trump'ın retweet'lediği video, manipüle edilmiş olarak işaretlenmişti.

Bu aşamadan sonra koronavirüs konusunda daha titiz önlemler alan Twitter, yanlış bilgiler içeren tweet'leri işaretlerken kullanıcıya da bakmıyor. Zira ABD Başkanı DonaldTrump'ın retweet'lediği bir video da 'manipüle edilmiş medya' olarak işaretlenmişti. Aslında bu durum bir anlamda kişi bazlı pozitif ayrımcılık yapılmadığını gösteriyor.

Koronavirüs konusundaki bilgilerin yanı sıra ABD seçimleri hakkındaki detaylar da Twitter'ın gündem maddelerinden biri. ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde, koronavirüs nedeniyle elektronik ortamda oy kullanmanın yaygınlaştırılmasını eleştiriyor ve bu sistemin hileli sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Ama Twitter, tweet altına yapılan uyarıyla birlikte aslında bu yöntemle oy kullanmanın sorun olmadığının altını çiziyor. Ayrıca Donald Trump'ın bu tweet'lerini de 'bu konu hakkındaki gerçekleri öğrenin' ibaresini ekliyor.

Güçlü bir şekilde düzenleyeceğiz veya kapatacağız.

Çarpıcı açıklamalarıyla bilinen Donald Trump, Twitter'ın ifade özgürlüğünü kısıtladığını ve buna izin verilmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca Cumhuriyetçilerin artık sosyal medya platformlarında seslerinin kısıldığını da özellikle ifade ediyor. Tam açıklama ise şu şekilde:

  • Cumhuriyetçiler sosyal medya platformlarında sesleri tamamen kısıldığını hissediyor. Bunun bir kez daha olmasına izin vermemek adına onları güçlü bir şekilde düzenleyeceğiz veya kapatacağız.

Peki ama bu ilk kez mi yaşanıyor? Hayır. Daha önce de ABD Başkanı Donald Trump ve Twitter arasında benzer gerilimler yaşandı. Twitter aslında Kasım'da gerçekleşecek olan seçimlere ilişkin denetimleri sıkılaştırmak istiyor ve Donald Trump da bundan rahatsız oluyor. Yani aslında son kertede Trump, sosyal ağ platformlara çeşitli düzenlemeler getirileceğinin altını özellikle çiziyor.

Hepsi bu mu? Hayır. Twitter cephesinden Donald Trump'a bir cevap geldi. Şirket CEO'su Jack Dorsey, kendi kişisel hesabından yaptığı açıklamayla, Twitter politikalarından kendisinin sorumlu olduğunu ve çalışanları bu işin dışında bırakılması gerektiğini belirtti. Tam açıklama metni şu şekilde:

    Bilgi doğrulama: Şirket eylemlerinden sorumlu olan benim. Çalışanları lütfen bunun dışında bırakın. Dünya genelinde seçimlere yönelik sorunlu bilgileri göstermeye devam edeceğiz ve yaptığımız hataları da kabul edeceğiz.

Jack Dorsey'in bu kararlı açıklamasından da anlaşılabileceği gibi Twitter, seçimler hakkındaki bilgilerin doğruluğuna dikkat etmeye devam edecek.

Ama Donald Trump konuyla alakalı hızlı bir adım atmak istiyor. Bugün imzalanması beklenen yeni kararnameyle birlikte sosyal medya platformlarının kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklerde sorumlu tutulmayacağı gibi bir durum söz konusu.

Mark Zuckerberg de dahil oldu

Birkaç gündür gündemi fazlasıyla dolduran Donald Trump ve Twitter arasındaki bu durum, aslında diğer sosyal ağlar tarafından da yakından takip ediliyor. Facebook ekosisteminin sahibi Mark Zuckerberg, aslında özel şirketlerin belirleyici olmaması gerektiği düşünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >