Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov'un ilginç yasakları!

Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov'un ilginç yasakları!
Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov'un ilginç yasakları!

Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un, Türkmen halkına zorunlu hale getirdiği 'yasaklarını' sizler için derledik.

Saparmurat Niyazov kimdir?

  1. Saparmurat Niyazov 1940 yılında bir işçi ailesinin çocuğu olarak Aşkabat yakınlarındaki Gypjak kasabasında dünyaya geldi. Babası II. Dünya Savaşı'nda öldürüldü. Ailesinin diğer fertleri, 6 Ekim 1948 yılında meydana gelen Aşkabat depreminde hayatını kaybetti. İlk önce yetimhanede, sonra uzak aile fertlerinin evinde büyüdü.
  2. Leningrad Teknik Üniversitesi'nden Enerji mühendisi unvanı ile mezun oldu. Bundan sonra Aşkabat yakınlarındaki Bezmein enerji tesislerinde çalıştı. Daha sonra Komünist Parti üyesi oldu. 13 Ocak 1990 tarihinde cumhuriyetin yüksek yargı organı olan Yüksek Sovyet başkanlığına atandı.
  3. 27 Ekim 1990 günü yapılan seçimlerde Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanlığına seçildi. 27 Ekim 1991'de Türkmenistan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettikten sonra cumhurbaşkanlığı görevine devam etti. 21 Haziran 1992 yılında yeni bir anayasanın kabulü için yapılan yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyları aldı. 22 Ekim 1993 tarihinde kendisini Türkmenbaşı ("Türkmenlerin Başı") ilan etti. Bu tanımı o tarihten sonraki soyadı olarak kullandı.
  4. Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerinden birine sahip olan Türkmenistan’da, Türkmenbaşı; halka su, doğal gaz ve elektriğin ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlamıştır. Kalp ilacı kullandığı bilinen Türkmenbaşı, 21 Aralık 2006'da kalp krizinden ölmüştür.

Saparmurat Niyazov'un Türkmen halkına bıraktığı miras niteliğindeki 13 yasağı...

Kitap okumak yasak!

                                    
                                    “Sıradan Türkmenler kitap okumaz” diyerek, Aşkabat dışındaki kütüphaneleri kapattı. Ülkede kendi kitabı olan Ruhnama’yı okumayı zorunlu hale getirdi.
Kitap okumak yasak! “Sıradan Türkmenler kitap okumaz” diyerek, Aşkabat dışındaki kütüphaneleri kapattı. Ülkede kendi kitabı olan Ruhnama’yı okumayı zorunlu hale getirdi.
Hipokrat yemini yasak!

                                    
                                    Doktorların Hipokrat Yemini’ni bırakarak, topluma manevi yön vermek için kaleme aldığı Ruhnama üzerine yemin etmelerini istedi.
Hipokrat yemini yasak! Doktorların Hipokrat Yemini’ni bırakarak, topluma manevi yön vermek için kaleme aldığı Ruhnama üzerine yemin etmelerini istedi.
Bilgisayar oyunları yasak!

                                    
                                    Çok fazla şiddet içerdiği gerekçesiyle bilgisayar oyunlarını yasakladı. Şiddetin teknolojik boyutta protestosu!
Bilgisayar oyunları yasak! Çok fazla şiddet içerdiği gerekçesiyle bilgisayar oyunlarını yasakladı. Şiddetin teknolojik boyutta protestosu!
Hastalanmak yasak! Hastaneleri kapattı

                                    Başkent Aşkabat dışındaki hastaneleri kapattı, hasta olan Türkmenlerin başkent Aşkabat'ta tedavi olabileceklerini açıkladı. 15 bin sağlık çalışanını işten çıkardı.
Hastalanmak yasak! Hastaneleri kapattı Başkent Aşkabat dışındaki hastaneleri kapattı, hasta olan Türkmenlerin başkent Aşkabat'ta tedavi olabileceklerini açıkladı. 15 bin sağlık çalışanını işten çıkardı.
Altın diş yasak!

                                    
                                    Türkmen gençlerin altın diş kullanmasını yasakladı, bunun yerine dişlerini korumalarını istedi. Bu yasak dişlerin korunması anlamında güzel bir yasak olmuş.
Altın diş yasak! Türkmen gençlerin altın diş kullanmasını yasakladı, bunun yerine dişlerini korumalarını istedi. Bu yasak dişlerin korunması anlamında güzel bir yasak olmuş.
Spikerlerin makyajı yasak!

                                    
                                    Haber spikerlerinin makyaj yapmasını yasakladı.
Spikerlerin makyajı yasak! Haber spikerlerinin makyaj yapmasını yasakladı.
"Ruhnama bilmeyen kalmayacak"

                                    
                                    Ruhnama isimli bir kitap yazdı ve 2010 yılında tamamlanmak üzere Ruhnama Üniversitesi açılması emrini verdi. Üniversiteye ve ehliyet sınavına girişin en önemli kriteri, kendi yazdığı Ruhnama adlı kitabın ezbere bilinmesi!
"Ruhnama bilmeyen kalmayacak" Ruhnama isimli bir kitap yazdı ve 2010 yılında tamamlanmak üzere Ruhnama Üniversitesi açılması emrini verdi. Üniversiteye ve ehliyet sınavına girişin en önemli kriteri, kendi yazdığı Ruhnama adlı kitabın ezbere bilinmesi!
Türkmen karpuzu günü

                                    
                                    Her yıl Ağustos ayının ikinci Pazar’ını Türkmen Karpuzu günü ilan etti.
Türkmen karpuzu günü Her yıl Ağustos ayının ikinci Pazar’ını Türkmen Karpuzu günü ilan etti.
Sakal yasak!

                                    Genç Türkmenlerin sakal bırakmalarını yasakladı.
Sakal yasak! Genç Türkmenlerin sakal bırakmalarını yasakladı.
Arabalarda radyo dinlemek!

                                    
                                    Arabalarda radyo dinlemeyi yasakladı.
Arabalarda radyo dinlemek! Arabalarda radyo dinlemeyi yasakladı.
"Para, Para, Para"

                                    
                                    Tüm paraların üzerine kendi resmini bastırdı. Beyaz saçlarını siyaha boyatınca eski paraları tedavülden kaldırıp yenisini çıkardı.
"Para, Para, Para" Tüm paraların üzerine kendi resmini bastırdı. Beyaz saçlarını siyaha boyatınca eski paraları tedavülden kaldırıp yenisini çıkardı.
Anne sevgisi

                                    
                                    Ocak ayına kendi, nisan ayına annesinin ismini verdi. Anne ve babasını milli kahraman ilan ettirdi. Türkmence'de çörek denilen ekmeğe annesinin ismini vererek annesine olan sevgisini göstermiş oldu.
Anne sevgisi Ocak ayına kendi, nisan ayına annesinin ismini verdi. Anne ve babasını milli kahraman ilan ettirdi. Türkmence'de çörek denilen ekmeğe annesinin ismini vererek annesine olan sevgisini göstermiş oldu.
Türkmen kızlarını korumak için uygulanan yasak

                                    
                                    Bir Türkmen kızıyla evlenmek isteyen yabancılardan 50.000 dolar istenmesine karar verdi.
Türkmen kızlarını korumak için uygulanan yasak Bir Türkmen kızıyla evlenmek isteyen yabancılardan 50.000 dolar istenmesine karar verdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >