5 saniye kuralı şehir efsanesi mi?

​5 saniye kuralı şehir efsanesi mi?
​5 saniye kuralı şehir efsanesi mi?

Yiyeceğiniz yere düştüğünde "Aman bir şey olmaz 5 saniye içinde alınırsa yenilebilir." diyenlerden misiniz? Eminim birçoğunuz bu düşünceye sahiptir. Peki ama bu düşüncenin bilimsel bir açıklaması var mı? Yani bakteriler 5 saniye içerisinde yiyeceğe hiç bulaşmıyor mu? Hadi gelin biraz daha ayrıntılı inceleyelim.

Hemen hemen herkesin bildiği 5 saniye kuralı bazıları için inandırıcı olsa da bazıları için ise mide bulandırıcı olarak görülüyor. Hatta yapılan bir araştırmaya göre kadınlar erkeklere oranla bu efsaneye daha çok inanıyor. Peki gerçekten 5 saniye kuralı var mı yoksa bir efsaneden mi ibaret? Bu sorunun cevabını merak eden Jillian Clarke 2003 yılında bir araştırma yapıyor. Yaptığı bu araştırmada elde ettiği bulgulara göre 1 saniye içerisinde yiyeceklere bakteri bulaşabiliyor.

2007 yılında ise Clemson Üniversitesi tarafından merak edilen bu konu, salmonella bakteriyle araştırılmış. Yapılan araştırmada bu bakterilerin yiyeceklere 5 saniye içerisinde hangi oranda geçtiği test edilmiş. Elde edilen bulgularda ise 5 saniye içerisinde yiyeceklere 8000 kadar bakteri bulaştığı gözlemlenmiş. Yüzeyin durumuna ve kirliliğine göre daha az veya daha fazla geçebilen bakteriler genellikle %90 oranında yiyeceğe hücum etmiş oluyor. Bu araştırmalar sonucunda ise ortaya tek bir gerçek çıkıyor oda 5 saniye kuralının aslında bir şehir efsanesi olduğu.