Baharatların kullanım ömrü var mı?

​Baharatların kullanım ömrü var mı?
​Baharatların kullanım ömrü var mı?

Baharat kullanırken son tüketim tarihlerine çok dikkat etmiyoruz. Peki yemeklerimize lezzet katan baharatların son kullanma tarihleri var mıdır? Eğer baharatların son kullanma tarihleri varsa ve geçtiyse bu durum nasıl anlaşılır? Hadi gelin bir bakalım.

Yemeklere aroma katmak için kullandığımız baharatlar paketli halde alındığında üzerinde son kullanma tarihi yazıyor. Ancak açık aldığımız baharatların son kullanma tarihlerini maalesef bilmiyoruz. Bu sebeple birçoğumuz baharatları bitene kadar kullanıyoruz. Bundan dolayı da baharatların son kullanma tarihinin olmadığını düşünüyoruz. Ancak uzmanlar bu düşüncenin oldukça yanlış olduğunu ve baharatların türlerine göre farklı kullanım ömürleri olduğunu söylüyor.

Baharatların raf ömrünü belirleyen unsurlar arasında türü, işlenme yöntemi, saklama koşulları, paketleme gibi faktörler bulunuyor. Bu sebeple bazı baharatların ömrü uzun olurken bazılarının ömrü ise oldukça kısadır. Örneğin kuru otların raf ömrü, kuru baharatlara göre daha azdır. Reyhan, biberiye, kekik, nane ve kişniş gibi kuru otların raf ömrü 1-2 yıl arasında değişirken, toz zencefil, öğütülmüş tarçın ve sarımsak tozu gibi baharatların son kullanma tarihi 2-3 yıldır. Ayrıca uygun koşullar sağlanırsa muskat, çubuk tarçın, karanfil, kuru biber, tane karabiber gibi baharatlar 4 yıl boyunca kullanılabiliyor. Ancak genelleme yapacak olursak baharatların ortalama kullanım ömrü 3 yıl.

Baharatların son kullanma tarihinin geçip geçmediğini anlayabilmek için birkaç yöntem bulunuyor. Bu yöntemler arasında renk değişmesi, böceklenme, küf ve aroma azalması gibi belirtiler yer alıyor. Bu saydığımız belirtilerden biri dahi olsa o baharatın kullanılmaması gerek. Baharatlarınızı raf ömrü bitene kadar korunaklı şekilde saklamak isterseniz serin, karanlık ve kuru yerleri tercih etmelisiniz. Bu sayede baharatlarınız açıkta kalıp nemlenmediği için çabucak bozulmaz.