Birbirinden ilginç yemek fobileri

Birbirinden ilginç yemek fobileri
Birbirinden ilginç yemek fobileri

Günlük hayatımızda daima üzerlerine gitmeye çalıştığımız, hayatımızın olağan akışını dahi etkileyebilen fobiler hepimizin ortak sorunu olabilir. Kimimiz yükseklik fobisi ile, kimimiz örümcek fobisi ile, kimimiz kapalı yerde kalma fobisi ile, kimimiz karanlık fobisi ile bu liste böyle uzar gider. Fobilerimiz her ne kadar birbirinden farklı olsa da herkesin mutlaka bir fobisi olduğuna dair hiçbir şüphemiz yok. Peki ya birbirinden ilginç yemek fobileri? Şimdi sıra yemek fobilerini tanımakta!

İÇİNDEKİLER

Psikoloji biliminin tanımıyla; dışardan gelen tehlikelere karşı verdiğimiz duygusal yöndeki tepkilerimizin bir çeşidi olan korkularımızın gündelik hayatımızı olumsuz olarak etkilemeye başlamasına fobi denir. İşte tam da bu açıdan değerlendirdiğimizde yemek fobileri hayatımızı epey zorlaştıran fobi türleri arasında ilk sıraya oturabilir mi dersiniz?

Bizce bu sorunun cevabı kesinlikle evet. Zaman zaman gerekli beslenme koşullarını sağlamamıza dahi engel olan yemek fobileri yenmemiz gereken fobilerimizin en başında yer alıyor. Örneğin; mageirocophobia adı verilen yemek pişirme fobisinden tutun da, lachanophobia adı verilen sebze fobisine kadar tüm yemek fobileri günlük hayatımızı epey zorlaştıran fobi çeşitleri arasında gösterilebilir.

Lachanophobia - Sebze fobisi

Hemen hemen hepimizin sevmediği bir sebze mutlaka vardır. Ama lachanophobia fobisi olanlar için durum çok vahim. Öyle ki etrafımızda lahana sevmeyen, bezelye sevmeyen, bamya sevmeyen birçok insan duymuşuzdur ama hepsinin son çare bunları yemek zorunda olsa yiyemeyecekleri bir boyutta fobileri yoktur lakin sebze fobisi olanlar açlıktan öleceklerini bilseler dahi sebze yiyemeyecek kadar vahim durumdalar…

Alliumphobia - Sarımsak fobisi

Toplu taşımada buram buram sarımsak yemiş birileriyle seyahat ettikten sonra hepimizin kısa süreliğine sarımsak fobisi sahibi olduğu konusunda hemfikir miyiz? :) İşin şakası bir yana sarımsak fobisi olan insanlar için durum pek de böyle değil. Sarımsağın adını duyduklarında dahi epey kötü olan bazı insanlar alliumphobia fobisine sahip kimseler.

Phagophobia - Yutma fobisi

Sağlığımızı doğrudan doğruya tehdit edebilecek bir fobi olan yutma fobisi sanıyoruz ki sahip olunan yemek fobileri arasında en acil tedavi edilmesi gereken fobilerden biri. Her ne yerlerse yesinler yedikleri şeyi yutmadan önce sürekli kendilerini kusacakmış gibi hisseden bu kişiler genellikle ciddi sağlık sorunlarıyla boğuşuyor.

Bu fobiye sahip olmayan kaç kişi vardır ki? Şakayı bir kenara bırakalım… Hemen hemen hepimizin içinde bulunan ‘ya chopstick kullanamazsam?’ korkusu gibi bir korku değil bu. Chopstick fobisi olan kimseler chopstick gördükleri an dahi korkuları tetikleniyor…

Bazı yemekler söz konusu olduğunda bu fobi hepimizde kendini gösterse de emetophobia olan kişiler için durum biraz daha vahim. Bol baharatlı yiyecekler, az pişmiş yemekler masada belirir belirmez kusacakmış hissine kapılan emetophobia fobisine sahip kişiler için yemek yemek gerçek bir işkence.

Arachibutyrophobia - Fıstık ezmesinin damağa yapışma fobisi

‘Kahvaltılar onsuz olur mu Lokmacım? Fıstık ezmesi keyifli hafta sonu kahvaltılarının olmazsa olmazı, kahvaltı sofralarında çikolatanın en lezzetli eşlikçisidir.’ diye içinden geçirenleri duyar gibiyiz. Lakin bazı insanlar için durum tam tersi. Fıstık ezmesi, fındık ezmesi, krem çikolata gibi şeyler yerken sürekli damağına yapışacakmış gibi hisseden arachibutyrophobia fobisine sahip kişiler için kahvaltı günün en zor öğünü…

Neophobia - Yeni yiyecekler deneme fobisi

Yeni tatlara kapalı olanları düşündüren bir başlıkla karşınızdayız… Acaba siz de neophobia olabilir misiniz? Farklı lezzetlere karşı önyargılı olmak doğal olabilir lakin neophobia fobisine sahip kişiler yeni lezzetler denememek konusunda oldukça keskin çizgilere sahipler.

Mycophobia - Mantar fobisi

Özellikle yaz geldiği, piknik zamanı başladığı vakitlerde ormanlarda mantar zehirlenmelerinin arttığına şahit oluruz. Belki bundan sebep, belki bambaşka bir şeyden mantarın adını duyduğunda dahi kalbi sıkışan, nefesi daralan kimseler mycophobia yani mantar fobisine sahip kişilerin ta kendisi…

Thermophobia - Sıcak içecekler fobisi

Ne demiş atalarımız? Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer… Bu elbette mecazi olarak kullanılan bir deyim olsa da sıcak içecekler konusunda gerçekten bu kadar temkinli olan bir azınlık var. Thermophobia fobisi olan kişiler. Peki ya sıcak içeceklerden hayatı boyunca uzak duran thermophobia fobisi olanların hiç çay içmemiş olmaları?

Alektorophobia - Tavuk fobisi

Tavuktan ve tavuk etinden yapılmış her yemekten delicesine korkan insanların olduğunu söylesek? İnanması güç olsa da alektorophobia fobisi olan insanlar tavuk etinden yapılmış yemekler gördüklerinde dahi atak geçiriyorlar ve asla tavuk etinden yapılmış bir yemek yemiyorlar.

Acerophobia - Ekşi fobisi

Limonun, vişnenin ve tüm mayhoş lezzetlerin tadına doyamayanlar nasıl ya diyor? Ekşi şeyler söz konusu olduğunda içi bir tuhaf olanlar ise: ‘Oh be!’ Ekşi lezzetlere karşı ciddi bir fobisi olan herkes hayatları boyunca limondan ve tüm ekşi sebze meyvelerden uzak duruyor…

Ichthyophobia - Balık fobisi

Küçükken tezgahlarda gördüğümüz balıklar ve kocaman gözlerinin bizleri nasıl ürküttüğünü hatırlayanlar var mı? İşte ıchthyophobia fobisi olan herkes bu korkuyu atamamış insanlar diyebiliriz. Hayatları boyunca balık ve deniz ürünlerini ağzına dahi sürmeyen ıchthyophobia fobisi olan herkes fosfor eksikliği yüzünden bu fobisini yenmeli…