Diş çürümesine neden olan gıdalar

Diş çürüten gıdalar
Diş çürüten gıdalar

Diş çürükleri, diş minesinin zamanla aşındığı ve iç dokuların etkilendiği bir durumdur ve tedavi edilmediğinde ağrıya, rahatsızlığa hatta diş kaybına yol açabilir. Peki, bu çürümeler neden olur? Beslenme alışkanlıklarımızın diş sağlığımıza etkisi elbette var. İşte tam da burada devreye giriyoruz ve diş çürümesine neden olan gıdaları anlatıyoruz!

Nişastalı gıdalar

İlginç ancak beyaz ekmek, kraker hatta patates cipsi gibi nişastalı yiyecekler, tükürükteki enzimler tarafından şekerlere dönüştürülür. Yedikten sonra ağızda yapış yapış bir hal alan bu şekerler bakterilerin asit üretmesine yol açabilir ve çürük oluşumunu hızlandırabilir.

Kuru meyveler

Kuru meyveler besleyici olsa da yüksek şeker içeriği nedeniyle diş sağlığını tehdit edebilir. Ayrıca yapışkan yapıları diş yüzeyine yapışabilir ve çürük riskini artırabilir. Kuru meyve yedikten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalamalı ve yapışma ihtimaline karşı diş ipi ile üzerinden geçmelisiniz.

Asitli içecekler ve meyve suları

Evet nişastalı gıdalar ya da kuru meyveler gibi dişe yapışmıyorlar ancak asitli içecekler büyük oranda diş çürümesine neden oluyor. Sebebini hemen söyleyelim.

Gazlı içecekler ve meyve suları diş minesini zayıflatarak çürük riskini artırabilir. Bu asit içerikleri, mine tabakasının erozyonuna neden olabilir.

Sık sık atıştırmak

Sık sık atıştırmak, ağız içinde asit salınımını artırabilir ve diş çürüğü riskini artırabilir. Lokmacığınız boşuna aralıklı orucun faydalarını anlata anlata bitiremiyor! O yazımıza şu linkten ulaşabilirsiniz:

Turunçgiller

Turunçgiller oldukça sağlıklı besin kaynaklarıdır ancak diş sağlığı açısından ölçülü tüketilmeliler. Ölçülü tüketim için ne yapılabilir? Portakalları sıkmak yerine direkt 1 adet portakal yiyebilirsiniz. Yedikten sonra ağzınızı iyice çalkalayabilirsiniz. Ve son olarak turunçgilleri yedikten sonra dişleri fırçalamak asitlerin yüzeye tutunmasına engel olur.