Gıda boyası almaya son! Evde kendi gıda boyamızı yapıyoruz

Gıda boyamızı doğal malzemelerden kendimiz hazırlıyoruz!
Gıda boyamızı doğal malzemelerden kendimiz hazırlıyoruz!

Özellikle pasta ve kurabiye gibi tatlılarda kullandığımız gıda boyaları, görüntü bakımından hoş dursa da maalesef sağlık açısından hala tartışmalı ürünler arasında. Sağlıklı beslenmeye çalışan ancak yine de pasta ve kurabiye gibi ürünlerde renk kullanmak isteyenler için evde doğal yollarla gıda boyası yapıyoruz. Hadi gelin hangi üründen hangi rengi nasıl elde ederiz bir bakalım.

Havuç - turuncu

Turuncu renk elde etmek istiyorsanız havuçtan yardım alabilirsiniz. 5-6 adet havucu katı meyve sıkacağında sıktıktan sonra 1 veya yarım yemek kaşığı şeker ekleyerek kaynatabilirsiniz. Şurup kıvamına gelip soğuduğunda tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Ispanak - Yeşil

Mutfakta yeşil rengi doğal yollarla elde etmek istiyorsanız burada yardımınıza ıspanak koşuyor. Ortalama bir demet ıspanağı robottan geçirip 4-5 yemek kaşığı şekerle kaynatınca elde ettiğiniz bu karışımı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Pancar - kırmızı/pembe

Mutfakta kırmızı veya pembe rengi elde etmenin en kolay yolu pancarı kullanmak. Suyunu çıkarttığınız pancarı tuzlu tariflerde kullanacaksanız eğer çok az nişastayla kıvam aldırdıktan sonra kullanabilirsiniz. Ama yok "Lokmacığım ben tatlıda kullanmak istiyorum." derseniz o zaman 3 yemek kaşığı toz şekerle kaynattıktan sonra kullanabilirsiniz. Şimdi gelelim pancarı kırmızı mı yoksa pembe olarak mı kullanmak istediğinize. Kırmızı renk elde etmek istiyorsanız pancarın içerisine başka bir malzeme eklemeden kullanmalısınız. Eğer pembe renk elde etmek istiyorsanız o zaman içerisine karbonat veya nişasta gibi rengini açabilecek malzeme eklemesiniz.

Kırmızı lahana - mor

Moru elde etmek için kullandığımız malzeme ise kırmızı lahana. Saydığımız tüm adımlar kırmızı lahana için de geçerli. Lahanayı böldükten sonra meyve sıkacağından geçirin ve çıkan suyun içerisine kıvam alması için nişasta veya şeker ekleyin. Daha sonra tariflerinizde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Safran - sarı

Davet pilavlarımızda kullandığımız ve hoş bir sarılık veren safran, diğer tariflerinizde de kullanabileceğiniz bir gıda. Ancak kabul edelim çok pahalı bir ürün olduğu için sadece sarı renk elde etmek için safranı birçoğunuz kullanmak istemeyecektir. Bu sebeple safran yerine bir başka önerimiz ise aspir tozu. İster safran isterseniz de aspir tozu kullanın her ikisinde de yapmanız gereken sadece kaynatmak. İşte sarı renk elde etmek bu kadar kolay.