Dünyadan sokak lezzetleri

Dünyadan sokak lezzetleri
Dünyadan sokak lezzetleri

Sokak lezzetleri söz konusu olduğunda dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğumuzu bilmeyen kaldı mı? Midye, kokoreç, kumpir, goralı, balık ekmek, kumru derken uzayıp giden bu listede Türk sokak lezzetleri arasından seçim yapmak epey zor olduğundan bu yazımızda dünyadan sokak lezzetlerini mercek altına aldık ve listenin favorisini hep birlikte seçelim istedik.

İÇİNDEKİLER

Krep - Fransa

Anadolu’da cızlama, Rumeli’de akıtma, Fransa’da krep… Fransa’nın 13. yy’dan beri en sevilen lezzetlerinden biri olan krep, günümüzde Fransa’da tatlı krizlerinin en pratik çözümü olan bir sokak lezzeti.

Hot Dog - ABD

Sosislinin ikiz kardeşi hot dog ABD sınırları içerisinde en popüler sokak lezzetlerinden biri. Fast food kültürünün en yaygın olduğu ülkelerin başında gelen Amerika’da hot dog kültürel kimliğin bir parçası.

Panzerotti- İtalya

Kapalı İtalyan pizzası calzone İtalya sokaklarında karşılığını panzerotti olarak bulmuş durumda. ‘Peki calzone ve panzerotti farkı ne Lokmacım?’ Panzerottinin iç harcında soğan kullanılır.

Gaufres de Lieges - Belçika

Tatlı cenneti olarak adlandırabileceğimiz Belçika’da waffle hamuruna toz şeker parçalarının eklenmesiyle yapılan Gaufres de Lieges, ansızın yoklayan tatlı krizlerinde Belçikalıların sığındığı ilk liman.

Burek - Bosna Hersek

Hamurun çeke çeke yapıldığı, el açması burek Boşnakların en favori lezzetlerinden biri. Evlerde, restoranlarda, sokaklarda kısacası Bosna’da her yerde rastlayabileceğiniz Boşnak böreğinin ünü de ülke sınırlarını aşmış durumda.

Poutine - Kanada

Patates kızartmasının bir lezzet bombardımanına dönüştüğü; Kanada’nın en meşhur sokak lezzeti poutine, kalorilere karşı açtığımız savaşta mağlup taraf olmamıza sebep olacak yiyeceklerin başında yer alıyor. Bizden söylemesi…

Elote - Meksika

Küçük büyük gözetmeksizin en sevdiğimiz lezzetlerin başında yer alan mısırı bir de ızgarada yapılan soslu versiyonuyla denemeye ne derdiniz? ‘Biz haşlanmış mısırdan devam Lokmacım’ mı? Yoksa ‘farklı lezzetler her daim iyidir Lokmacım’ mı?

Jalebi - Hindistan

Özellikle çocukların çok seveceği bir sokak lezzeti de Hindistan'dan geliyor. Hindistan'da meşhur “maida unu” ile yapılan hamur; daire veya çubuk şeklinde kızartılarak şeker şurubuna batırılıyor ve jalebiye dönüşüyor.

Laboo - İran

Pancar severler buraya! İran'ın en gözde sokak lezzetlerinden biri olan laboo ile tanışmaya hazır mısınız? Kırmızı pancarın kavurulmuş halinden yapılan laboo; tüm kış tüketilen lezzetler arasında.


Türkiye - Kumpir

Bu serimizin en sevdiğimiz kısmında sıra; ‘as bayrakları as, as, as!’ köşemizde… Kaos çıkarması muhtemel bu maddemizde bizim için Türkiye ile eşleşen o sokak lezzeti kumpirin ta kendisi. Peki ya sizin için?