Ekşi mayanın bozulduğunu gösteren 5 ipucu!

​Ekşi mayanın bozulduğunu gösteren 5 ipucu!
​Ekşi mayanın bozulduğunu gösteren 5 ipucu!

Tek hücreli bir organizma olan ekşi mayaya sürekli beslenilmesi gereken bir canlı desek yanlış olmaz! Genellikle ekmek yapımında kullanılan ve doğru koşullar sağlandığında çok uzun yıllar bozulmayan bu maya, doğal olduğu için de içine girdiği şeyleri güzelleştiriyor. Ancak doğru koşullar sağlanmadığı zaman yıllar boyu emek verdiğiniz bu maya maalesef bozuluyor. "Peki ekşi mayanın bozulduğu nasıl anlaşılıyor?" İşte cevabı...

Küf veya mantar oluşur

Ekşi mayanızın kapağını bir açtınız ki karşınızda yeşil veya siyah renkte küf ya da mantar duruyor. İşte bu karşılaştığınız manzara size ekşi mayanızın bozulduğunu haykırıyor. Gördüğünüz küf ve mantarlar mayanızın dengesini bozacağı için artık ekşi mayanıza veda etmeniz gerekiyor.

Renk değişikliği olur

Ekşi mayanızın bozulup bozulmadığını anlamak istiyorsanız rengi size ipucu verecektir! Beyaz veya krem renginde olması gereken ekşi mayanızda renk değişimi gözlemlediyseniz eğer çok yüksek ihtimalle mayanız bozulmuştur.

Kokusu değişir

Ekşi maya besleyenler bilir ki kendisine ait ekşi ancak rahatsız etmeyen bir kokusu vardır. Normal kokusundan farklı ve kötü bir koku alıyorsanız maalesef bu durum ekşi mayanızın bozulduğuna işarettir.

Kabarmaz

Şimdiye kadar saydığımız hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadınız ancak ekşi mayanızı kullandığınız zaman kabarma veya köpürme gibi tepkimeler göremediyseniz mayanız bozulmuştur. Ayrıca köpürme var ancak eskiye oranla az tepki veriyorsa bu durum da yine mayanın bozulduğuna işarettir.

Tadı değişir

Adı üzerinde ekşi maya ekşi olmalıdır. Ancak sizin ekşi mayanızda ekşilik yok ve tadı hoş değilse bu durum da yine mayanın bozulduğunu anlamanın yollarından biridir.

Anlattıklarımızdan sonra ekşi mayanızın bozulduğunu fark ettiyseniz üzülmeyin bizim tarifimizle tekrar ekşi maya yapabilirsiniz. İşte Lokmacığınızdan ekşi maya tarifi...