Ekşi Maya
Ekşi Maya

Ekşi Maya

{{ entity.rating.quantity }} Kişi Puanladı İlk Puanlayan Siz Olun
İnsanoğlunun ekşi mayanın yapılışını keşfetmesi çok da kolay olmamıştır herhalde. Ama bu saf ve doğal maya iyi ki de var dediklerimizden olmuştur her zaman. Tadına doyum olmayan mis kokulu o ekmeklerden yapmak için ekşi maya gerekiyor. Ekşi mayanın yapımı için de sadece biraz sabır... Kilerimizde sizlere bu mayanın yapım aşamalarını tek tek ve en ince ayrıntısına varıncaya kadar anlattık. Küçük bir diliminin bile yettiği, sindirimi kolay, alerji yapmayan bu büyük nimetlerden yapmanız Lokma ile artık çok kolay...

ADIMLAR

Ekşi Maya Tarifi

BİLGİ
5 gün boyunca devam eden hazırlık süresinin her bir günü için yapacaklarınızı ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
1 / 6

1,gün: Cam bir kavanozu kaynar su ile yıkayın. İçine yarım bardak unu ve yarım bardak suyu ekleyin ve temiz bir tahta kaşık yardımı ile karıştırın. Üzümleri de ilave edin ve karıştırın. Kavanozun kapağını kapatın ve evin ılık ve rüzgar almayan bir köşesine dinlenmeye bırakın. Ortamın ısısının 23-28 derecede olmasına özen gösterin. 12 saat sonra ¼ su bardağı un ve ¼ su bardağı su ilave edin ve yine temiz bir tahta kaşık ile karıştırın. Kapağını kapatıp ılık yerde bekletmeye devam edin.

  1. 4 su bardağı un
  2. 1 litre soğuk su
  3. 1 avuç kuru üzüm
2 / 6
2. gün: Mayanın üzerinde az çok minik hava kabarcıkları oluşmuş olmalı. ¼ su bardağı un ve ¼ su bardağı su ilave edin ve yine temiz bir tahta kaşık ile karıştırın. Kapağını kapatıp ılık yerde bekletmeye devam edin. 12 saat sonra ¼ su bardağı un ve ¼ su bardağı su ilave edin ve yine temiz bir tahta kaşık ile karıştırın. Kapağını kapatıp ılık yerde bekletmeye devam edin.
3 / 6
3.gün: Mayanın üzerindeki delikler bir gün öncesine göre daha geniş gözeneklerle dolu olacaktır. Olur da üzerinde su birikintisi olursa bu suyu atın. ¼ su bardağı un ve ¼ su bardağı su ilave edin ve yine temiz bir tahta kaşık ile karıştırın. Kapağını kapatıp ılık yerde bekletmeye devam edin. 12 saat sonra ¼ su bardağı un ve ¼ su bardağı su ilave edin ve yine temiz bir tahta kaşık ile karıştırın. Kapağını kapatıp ılık yerde bekletmeye devam edin.
4 / 6
4. gün: Mayadan bugün ekşi kokular gelmeye başlar. Gözenekler köpük köpük olup daha belirgin hale gelmiştir. ¼ su bardağı un ve ¼ su bardağı su ilave edin ve yine temiz bir tahta kaşık ile karıştırın. Kapağını kapatıp ılık yerde bekletmeye devam edin. 12 saat sonra ¼ su bardağı un ve ¼ su bardağı su ilave edin ve yine temiz bir tahta kaşık ile karıştırın. Kapağını kapatıp ılık yerde bekletmeye devam edin.
5 / 6
5. gün: Maya epeyce kabarmış durumdadır. 2 cm kadar üzerinde köpük oluşmuş olmalı. Kokusu da ekşidir. Mayanız bu durumda kullanıma hazırdır. İçinden üzümleri alıp atın, kavanozun kapağını tekrar kapatıp buzdolabında saklayın.
6 / 6
Sonraki günler: Mayanızı buzdolabında saklayın. Kıvamı hep kek hamurundan birazcık daha cıvık olmalı. Haftada en az 1 kere beslemeniz gerek. Üzerinde su birikmesi olursa bu suyu atın ve yine her zamanki gibi karıştırıp, beslemek için ½ bardak su ve ½ bardak organik un ilave edip karıştırın. Yine tekrar kapağını kapatın ve buzdolabında saklayın.
İpucu: Mayanızın ilerleyen zamanlarda renginin değişmesi ya da küf kokusu gibi kokması bozulduğu anlamına gelmektedir. Atıp tekrar yeni baştan maya yapmaya başlamalısınız.
PUAN & YORUM
{{ entity.rating.quantity }} Kişi Puanladı İlk Puanlayan Siz Olun
Puan Ver
YORUMUNUZU YAZIN, SORUNUZU SORUN
{{ entity.comments.quantity }} KİŞİ YORUM YAZDI
İLK YORUM YAZAN SİZ OLUN

BESİN DEĞERLERİ

100 gr İçin

* Besin değerleri ortalama olarak fikir vermesi için oluşturulmuştur. Detaylı bilgi için diyetisyeninize başvurunuz.

MALZEMELER

Kişilik*

* Kişi Artırmak İçin Öncelikle Bu Tarife Ait Malzemeleri Alışveriş Sepetinden Çıkarmanız Gerekmektedir.

Nedir

* Malzeme ölçüleri kişi sayısına göre otomatik olarak değişecektir.

Nedir

Malzeme miktarlarını farklı ölçü türlerinde görebilirsiniz.

  • 440 gram un
  • 1000 gram soğuk su
  • 25 gram kuru üzüm
  • 4 su bardağı un
  • 1 litre soğuk su
  • 1 avuç kuru üzüm

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

GZT Haberin ve Bilginin Sosyal Medyası